ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται Κύπρο ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών για ενημέρωση γύρω από το Κυπριακό

Έρχεται Κύπρο ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών για ενημέρωση γύρω από το Κυπριακό

Την 29η Νοεμβρίου προσδιορίζουν διπλωματικές πηγές στο Λονδίνο ως ημερομηνία έλευσης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κάθοδος του κ. Τζόνσον στην Κύπρο είχε αρχίσει να συζητείται πριν από την κατάληξη των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν.
 
Για την ακρίβεια ο κ. Τζόνσον είχε εκφράσει έντονη επιθυμία για πλήρη ενημέρωση επί των διαπραγματεύσεων κατά τη συνάντηση που επιδίωξε και είχε με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της περασμένης εβδομάδας.
 
Η συνάντηση εκείνη είχε διεξαχθεί στο ενδιάμεσο των δύο συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία και ενώ το Λονδίνο ανέμενε τις εξελίξεις γύρω από μία πιθανή πολυμερή διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Ενώ οι συγκεκριμένες ημερομηνίες της επίσκεψης είχαν τεθεί προς εξέταση προ του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, η οριστικοποίησή τους φέρεται να ακολούθησε τη μη κατάληξη σε συμφωνία επί των κριτηρίων στο εδαφικό.
 
Η βρετανική πλευρά επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, με την Πρωθυπουργό Μέι να ενημερώνεται αναλυτικά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία το πρωί της Πέμπτης.
 
Ενημέρωση έχει λάβει από διπλωματικές πηγές και ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος προέβη σε νεότερη, γραπτή αυτή τη φορά, δήλωση για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις συνομιλίες. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Υπουργός Ευρώπης είχε χαρακτηρίσει «υπερβολή» το να μιλά κανείς για κατάρρευση των συνομιλιών, κάνοντας λόγο για αναβολή.
 
Απαντώντας το απόγευμα της Πέμπτης σε γραπτή ερώτηση του βουλευτή βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών και γνωστού υποστηρικτή των δικαίων της Κύπρου Μάθιου Όφορντ για την εκτίμηση της κατάστασης από το Foreign Office, ο σερ Άλαν ανέφερε: «Χαιρετίζουμε τη θαρραλέα ηγετική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις λύσης του Κυπριακού και τις προσπάθειες των δύο πλευρών στις πρόσφατες συνομιλίες τους στο Μοντ Πελεράν".
 
Συνεχίζοντας, είπε πως "όπως σχολίασαν τα Ηνωμένα Έθνη, παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, οι ηγέτες δεν μπόρεσαν σε αυτό το στάδιο να φτάσουν στις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις επί των κριτηρίων για την εδαφική αναπροσαρμογή όσο βρίσκονταν στην Ελβετία".
 
Ο Υπουργός Ευρώπης τόνισε στη συνέχεια ότι "συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι με θάρρος και συμβιβασμό από αμφότερες τις πλευρές μία συμφωνία είναι εφικτή. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει τη σταθερή υποστήριξή του για μία δίκαιη και διαρκή λύση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε να έλθει η διαδικασία σε μία επιτυχή ολοκλήρωση».
 
Διπλωμάτες εκτιμούν ότι το ίδιο μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης θα μεταφέρει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο ο Μπόρις Τζόνσον, θέλοντας με την παρουσία του να δείξει ενεργά πως το Λονδίνο θεωρεί ότι η διαδικασία δεν έχει αποτύχει και παράλληλα να ενημερωθεί επί τόπου για τα δεδομένα και για τις διαθέσεις των δύο πλευρών.
 
Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στο εξωτερικό (Πακιστάν), ο κ. Τζόνσον δε θα μπορέσει να συναντηθεί με τον Τούρκο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Νουμάν Κουρτουλούς  που επισκέπτεται την Παρασκευή το Λονδίνο για ομιλία σε δεξαμενή σκέψης, ενώ εκτός Λονδίνου βρίσκεται και ο σερ Άλαν Ντάνκαν (Γεωργία). Λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό την επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα, επίσης για την Παρασκευή, ματαίωσε προ ημερών και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
 
Παρόλα αυτά, η βρετανική πλευρά γνωρίζει τις εκατέρωθεν θέσεις και αιτιάσεις, αλλά η θέση που αναμένεται να εκφραστεί στις επαφές του Μπόρις Τζόνσον στην Κύπρο είναι ότι δεν είναι ώρα για επίρριψη ευθυνών, αλλά για μία ανανεωμένη προσπάθεια συμβιβασμού.
 
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι το Λονδίνο έχει καταγράψει την αποφυγή επίρριψης ευθυνών από την ελληνοκυπριακή πλευρά στην τουρκοκυπριακή.


ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top