ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη στους δύο ηγέτες από Εκ και Τκ σε εκδήλωση στη νεκρή ζώνη - VIDEO

Στήριξη στους δύο ηγέτες από Εκ και Τκ σε εκδήλωση στη νεκρή ζώνη - VIDEO

Έξω κάνει κρύο οι ψυχές μας όμως είναι ζεστές. Με αυτή τη φράση υποδέχθηκαν τις δεκάδες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων οι διοργανωτές συγκέντρωσης υπέρ της λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης του νησιού που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά στη νεκρή ζώνη παρά το Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΠΕΟ, η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος, η Τ/κ Πλατφόρμα Λύσης και Ειρήνης και άλλες 120 και πλέον οργανώσεις, σύνδεσμοι και κόμματα, την ώρα που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί βρίσκονται στη Γενεύη της Ελβετίας σε ένα ακόμη κρίσιμο γύρο διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Εκπρόσωποι από όλες τις οργανώσεις που συμμετείχαν στην εκδήλωση ανέβηκαν στη σκηνή όπου και διαβάστηκε ψήφισμα προς τους δύο ηγέτες στην ελληνική και στην τουρκική υπό τους ήχους του γνωστού τραγουδιού “Το μόνο που λέμε είναι να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη”.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι “αυτές τις ώρες που στη Γενεύη οι δύο ηγέτες διεξάγουν κρίσιμες και καθοριστικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον του τόπου μας, εμείς εδώ δηλώνουμε το δυνατό, ζωντανό, μαχητικό παρόν όλων των Κυπρίων, όλων όσων αγωνιούν για το μέλλον και την προοπτική επανένωσης αυτού του τόπου”.

Προσθέτει ότι “είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες των δύο ηγετών για λύση”.

Οι συγκεντρωθέντες με το ψήφισμά τους καλούν τους δύο ηγέτες “να παραμείνουν προσηλωμένοι και δεσμευμένοι στην προσπάθεια, και να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες του κυπριακού λαού Ε/κ και Τ/κ, μια λύση που θα καταργεί τον διαχωρισμό και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για όλους”.

“Είμαστε εδώ για να πούμε ότι είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω και να θάψουμε οριστικά τη βία του παρελθόντος, τις εθνικιστικές εξάρσεις και τη μισαλλοδοξία που έφεραν πόνο και τον διαχωρισμό στον τόπο και τους ανθρώπους του”, σημειώνεται στο ψήφισμα.

Αναφέρεται ακόμη ότι “είμαστε εδώ για να τονίσουμε ότι όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε ενάντια στη διαίρεση και για την επανένωση του τόπου απαιτούμε όπως αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο και όπως αυτή οδηγήσει στη λύση και στην επανένωση του τόπου μας, διασφαλίζοντας μια μόνιμη ειρήνη”.

Είμαστε εδώ, συνεχίζει το ψήφισμα, “ για να εκφράσουμε την πεποίθησή μας ότι μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να χωρέσει όλα τα παιδιά της και να γίνει τόπος δημιουργίας και ευημερίας για όλους”.

Εγγύηση για αυτό, αναφέρεται στο ψήφισμα, “είμαστε όλοι εμείς που θα παραμείνουμε ενωμένοι και μαχητικοί για να στηρίξουμε το κοινό μας κράτος στα πρώτα δύσκολα βήματά του”.

Οι συγκεντρωθέντες στο ψήφισμά αναφέρουν πως “βρεθήκαμε εδώ πολλές φορές στον κοινό αγώνα για την ειρήνη και την επανένωση μετατρέποντας τη νεκρή ζώνη σε πεδίο δράσης και αγώνα για τερματισμό της διαίρεσης όπως βρεθήκαμε και τον περασμένο Νιόβρη και η φωνή μας ακούστηκε μέχρι το Μον Πελαράν και τη Νέα Υόρκη μεταφέροντας την κοινή βούληση για την επανένωση της πατρίδας μας”.

“Είμαστε εδώ όλοι μαζί οι Ε/κ και οι Τ/κ, μαζί μας βρίσκονται και οι συμπατριώτες μας Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, παιδιά και αυτοί της Κύπρου και αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον τόπο μας όλοι μαζί υψώνουμε τη φωνή της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της προοπτικής για λύση και επανένωση”, καταλήγει το ψήφισμα.

Οι διοργανωτές παρότρυναν τους συμμετέχοντες να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια σαν μια γροθιά και να φωνάξουν υπέρ της λύσης τόσο δυνατά όσο να φτάσει φωνή τους στη Γενεύη.

Ε/κ και Τ/κ συμμετέχοντες στην εκδήλωση κρατούσαν πλακάτ στα οποία αναγράφονταν οι φράσεις “Μια πατρίδα – Tek Vatan”, “Τ/κ συμπατριώτες ελάτε να μοιραστούμε μαζί την κοινή μας πατρίδα χωρίς να τη μοιράσουμε”, “Νίκο, Μουσταφά, ελάτε πίσω με τη λύση”, “Ναι στο μέλλον, λύση τώρα”.

Φώναζαν επίσης συνθήματα όπως “Η Κύπρος ανήκει στο λαό της”, “Κύπρος ενωμένη ομοσπονδιακή”, “Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας οι Τούρκοι της Κύπρου είναι αδελφοί μας”.

Τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάριου Τόκα και Ζουλφί Λιβανελί καθώς και παραδοσιακά της Κύπρου τραγούδησαν ο Κούλης Θεοδώρου και η Ολμούτ Αλμπαϊράκ.

Η εκδήλωση άρχισε με την απαγγελία στην τουρκική γλώσσα του ποιήματος “Ειρήνη” του Γιάννη Ρίτσου ο οποίος έγραψε : “Τ` όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη. Τ` όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη. Τα λόγια της αγάπης κάτω απ` τα δέντρα, είναι η ειρήνη”.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top