ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρενέ Τροκάζ: «Επιβάλλεται ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν έρθει η ώρα στο Κυπριακό»

Ρενέ Τροκάζ: «Επιβάλλεται ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν έρθει η ώρα στο Κυπριακό»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει ρόλο να διαδραματίσει στο Κυπριακό όταν έρθει η ώρα και αυτό δεν είναι κάτι προαιρετικό, αλλά κάτι το οποίο επιβάλλεται, δήλωσε ο Γάλλος Πρέσβης στη Λευκωσία Ρενέ Τροκάζ.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στα γραφεία του ΑΚΕΛ, κατά την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Τροκάζ επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του σε μια σωστή λύση η οποία να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Όπως ξέρετε η Γαλλία είναι υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι “ασφαλώς δεν θέλουμε ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε πιέσεις».

«Θέλουμε μια σωστή λύση η οποία να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε ο κ. Τροκάζ.

«Ασφαλώς, και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει το ρόλο του να παίξει όταν έρθει η ώρα και αυτό είναι κάτι καθοριστικό», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι κάτι προαιρετικό, είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται».

Η Γαλλία, ανέφερε, «είναι μια χώρα σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα σ` αυτό το πλαίσιο καθορίζουμε την πορεία και τη θέση μας όσον αφορά στο Κυπριακό».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «είναι νομίζω κοινή η τοποθέτησή μας πως το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί. Θα πρέπει όμως να επιλυθεί στη βάση αρχών, των αρχών όπως έχουν συμφωνηθεί διαχρονικά». Και αυτό, σημείωσε, «θα πρέπει να γίνει κατανοητό από κάθε πλευρά».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «είναι επίσης κοινή μας προσέγγιση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση βέβαια έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο αναφορικά με το τελικό στάδιο».

«Θα πρέπει τα ζητήματα τα οποία αφορούν στον τομέα της ασφάλειας να γίνουν αποδεκτά από τον ΟΗΕ και θα πρέπει την ίδια στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκφράσει τη δική του άποψη γι' αυτά τα ζητήματα», ανέφερε. Από την ώρα, πρόσθεσε, «που ζητούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ένα ισχυρό ψήφισμα για την εφαρμογή της συμφωνίας έχει και ρόλο και λόγο και εμείς θα επιμείνουμε σ` αυτή μας τη θέση».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κ. Τροκάζ και δια μέσου του όπως είπε τη γαλλική Κυβέρνηση «για τη συνεπή σε θέσεις αρχών στάση που τηρεί η Γαλλία», προσθέτοντας ότι «είναι ένας σημαντικός μας σύμμαχος και υποστηρικτής στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του Κυπριακού».

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top