ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να πιάσετε τα «μεγάλα ψάρια» διαμήνυσε η πλειοψηφία της Βουλής προς το Τμήμα Φορολογίας

Να πιάσετε τα «μεγάλα ψάρια» διαμήνυσε η πλειοψηφία της Βουλής προς το Τμήμα Φορολογίας

Στέλνοντας το μήνυμα ότι το Τμήμα φορολογίας πρέπει να αρχίσει από «τα μεγάλα ψάρια» η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τους κανονισμούς για δήμευση κινητής περιουσίας σε όσους έχουν συσσωρευμένες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας και στον ΦΠΑ.

Ψήφισε επίσης σε νόμο το νομοσχέδιο για καλύτερη εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, με το οποίο μειώνεται το κεφαλαιακό απόθεμα ασφάλειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από  2,5% σε 0,625%.

Περαιτέρω  μετά από τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης  αποσύρθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου το αίτημα να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τη Ανάθεση  Συμβάσεων Παραχώρησης και για Συναφή Θέματα, με οδηγίες από τον Πρόεδρο της Βουλής προς την Επιτροπή Ελέγχου να συζητηθεί τάχιστα και να είναι ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Παρασκευή για να αποφευχθεί η επιβολή προστίμου από την ΕΕ.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τους κανονισμούς για δήμευση ακίνητης περιουσίας από όλους όσοι έχουν συσσωρευμένες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας και στον ΦΠΑ.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, λαμβάνοντας πρώτος το λόγο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η Βουλή δίνει ακόμα ένα εργαλείο στο Τμήμα για να εισπράξει κάποια από τα οφειλόμενα τα οποία ανέρχονται περίπου στα 2 δις εκ.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα δεν έγινε καλή χρήση των εργαλείων που έχει το Τμήμα στη διάθεσή του για να εισπράξει και ανέφερε ότι αποτέλεσμα θα υπάρξει με πολιτική βούληση. Είπε ότι δεν πείσθηκε ότι ο Έφορος Φορολογίας και η Κυβέρνηση έχουν βούληση να εισπράξουν καθώς το τμήματα φορολογίας έχει εργαλεία τα όποια δεν χρησιμοποιεί.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι κατά τη συζήτηση των κανονισμών στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή κατατέθηκαν δύο λίστες οφειλετών, από τις οποίες διαφάνηκε ότι οι οφειλές φόρων αυξήθηκαν κατά 130 εκ.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση ήρθε στη Βουλή με πρόταση να παίρνουν το αυτοκίνητο από ανάπηρο και λέγοντας ότι το 0,5% των οφειλετών χρωστά το 30% των φόρων, εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζεται να τους πάρουν το ακριβό ρόλεξ από αυτούς τους οφειλέτες, αλλά υπάρχουν άλλα πράγματα να τους πάρουν.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως μετά το κούρεμα, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχασαν τις καταθέσεις και υπήρχαν φορολογίες που δεν είχαν εκκαθαριστεί και έκανε έκκληση προς το τμήμα να προσεγγίζει με ευαισθησία αυτές τις περιπτώσεις, φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως όταν ψηφιζόταν ο βασικός νόμος, περιελήφθησαν πρόνοιες ώστε αυτοί που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την κρίση να τύχουν πιο ανθρώπινης μεταχείρισης. «Δώσαμε πολλά ισχυρά όπλα, κάποιοι συνεχίζουν να ξεφεύγουν της τσιμπίδας, ενώ άλλοι ταλαιπωρούνται» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα «ψηφίσαμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, και την αποπληρωμή με δόσεις και εκπτώσεις σε επιβαρύνσεις», επιδεικνύοντας γενναιοδωρία προς όσους δεν συμμορφώνονται.

Οι κανονισμοί δίνουν τη δυνατότητα στον Έφορο και το κράτος να προχωρά ακόμα και σε δήμευση για αυτούς που επιμένουν να μην συμμορφώνονται και αναφέροντας ότι οι κανονισμοί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε πως η πολιτεία μερίμνησε ότι και σε αυτούς που θα υπόκεινται σε δήμευση δεν θα αφαιρούνται βασικά χρειώδη για την οικογένεια ή την επιχείρηση τους.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η Βουλή έχει δημιουργήσει δίχτυ προστασίας για αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές. Παρατήρησε ότι από το Τμήμα Φορολογίας δεν έχει γίνει διαχωρισμός μεταξύ αυτών που εκμεταλλεύθηκαν διαχρονικά το κράτος, και αυτών που υπήρξαν θύματα του κουρέματος και της οικονομικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι το ιστορικό τους δείχνει ότι ήταν συνεπείς.

Είπε πως εάν η Βουλή μπορεί, θα πρέπει να ζητήσει να κατατεθεί σχέδιο δράσης με τις προτεραιότητες στην είσπραξη των οφειλομένων και να σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι «δεν ισοπεδώνουμε».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι στα προγράμματα όλων των Βουλευτών υπάρχει η δέσμευση να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Πρόσθεσε ότι δεν θα το κάνουν οι Βουλευτές, αλλά το κράτος. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την εισπρακτική πολιτική, δώσαμε τα εργαλεία με τις 60 δόσεις και την κοινωνική ευαισθησία για αυτούς που αδυνατούν και ζητούμε από το Τμήμα να κάνει τη δουλειά του ξεκινώντας από τα μεγάλα ψάρια, πρόσθεσε.

Στο εξάμηνο θα ζητήσουμε στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησαν το εργαλείο της δήμευσης, αν πήραν αυτοκίνητα των 100.000 ή τα ποδήλατα, ανέφερε περαιτέρω ο κ. Βότσης.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι πρέπει να προστατευτούν αυτοί που έγιναν μη αξιόχρεοι προς το κράτος λόγω κρίσης. Δεν έχουμε πρόβλημα από τα νομοθετήματα, αλλά την εφαρμογή τους, συνέχισε, προσθέτοντας ότι παραμένει το κυρίαρχο ζητούμενο να εξαναγκάσουν τους πολύ λίγους αλλά μεγάλους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι πρέπει να διαχωριστεί η κοινωνική πολιτική από την ίδια τη λειτουργία του κράτους. Μια μικρή επιχείρηση δεν διαφέρει από μια μεγάλη στο νόμο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η δήμευση θα αφορά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και όχι των μετόχων.

Είπε ακόμα ότι η κοινωνική ευαισθησία πρέπει να εφαρμόζεται στο πλαίσιο κοινωνικής πολικής ανεξάρτητα από τη λειτουργία του κράτους.

Η Βουλευτής της Συμμαχίας Άννα Θεολόγου είπε ότι η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να πατάξει την κατάσταση και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα λένε ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει. Είπε πως θα πρέπει να ελεγχθούν τα περιουσιακά δεδομένα των λειτουργών του Τμήματος για να διαφανεί εάν είναι άμεμπτοι. Αν η νομοθεσία δεν λειτουργήσει μέχρι τέλος της παρούσας διακυβέρνησης, θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν, συμπλήρωσε.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top