ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενίσχυση και ανάπτυξη συνεργασίας για ασφάλεια Κύπρου - Ελλάδας

Ενίσχυση και ανάπτυξη συνεργασίας για ασφάλεια Κύπρου - Ελλάδας

Η ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας σε θέματα αστυνομικής εκπαίδευσης, πυρόσβεσης και εκπαίδευσης των πυροσβεστικών δυνάμεων, η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, θέματα τρομοκρατίας και η ασφάλεια των θαλασσών ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Ελάδας Νικόλας Τόσκας είχαν την Παρασκευή στη Λευκωσία.

Στις δηλώσεις του ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε σε μια “καλή πρόταση” που υπάρχει και αφορά τη συνεργασία στα θέματα πυρασφάλειας των χωρών του νότου της Ευρώπης, σημειώνοντας πως “πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους ως Κυπριακή Δημοκρατία”.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος έχει δηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, σημειώνοντας πως στόχος είναι η βελτίωση του τρόπου ανταπόκρισης όλων των κρατών που λαμβάνουν μέρος σε αυτήν για την κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών.

Από την πλευρά του, ο κ. Τόσκας είπε πως συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενεργοποίηση πόρων και δυνάμεων από την ΕΕ που μπορούν να βοηθήσουν για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που συμβαίνουν στη νότια Ευρώπη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Νικολάου είπε πως συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, την τρομοκρατία, την ασφάλεια των θαλασσών και τα θέματα πυρόσβεσης.

Ανέφερε πως έχει μια αγαστή συνεργασία με τον Τόσκα “και έχουμε και οι δυο δείξει αποφασιστικότητα στο πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και από χώρες της γύρω περιοχής, και ειδικότερα μεταξύ των δυο χωρών μας” σε θέματα αστυνομικής ασφάλειας και πυρόσβεσης.

Είπε πως συζήτησαν το θέμα των μεταναστευτικών ροών, "και ειδικότερα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις μεταναστευτικές ροές, κυρίως μέσω Τουρκίας, και τον τρόπο διαχείρισής του".

“Συζητήσαμε και μια σειρά από άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για μια συζήτηση που είχε αρχίσει με την επίσκεψή μου στην Αθήνα”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση εντός του τρέχοντος μηνός τεχνοκρατικών επιτροπών", οι οποίες μέχρι το τέλος Μαρτίου θα υποβάλουν τις δικές τους εισηγήσεις για προτεραιότητες στα θέματα που σχετίζονται με την αστυνομική συνεργασία και τη συνεργασία γύρω από τα θέματα πυρασφάλειας”.

Ουσιαστικά, ανέφερε, “μέσα από την αστυνομική συνεργασία θα επιδιώξουμε να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τις εκπαιδεύσεις που προσφέρουμε στα μέλη της Αστυνομίας, όπως θα γίνει και με τα μέλη της Πυροσβεστικής. Δίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις ανταλλαγές αυτές, και πολύ περισσότερο δίδουμε εμείς ως Κύπρος ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή μελών της Αστυνομίας σε υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεις οι οποίες παρέχονται από την Αστυνομική Ακαδημία της Ελληνικής Αστυνομίας”, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Έχουμε καταλήξει, πρόσθεσε, “σε μιαν απόφαση εκτέλεσης μιας δραστηριότητας η οποία προνοείται στη συμφωνία που έχει κυρωθεί και υπογραφεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2009, και η οποία σχετίζεται με τα θέματα της εκπαίδευσης, αναβαθμίζοντας κατ` αυτό τον τρόπο την παρεχόμενη εκπαίδευση στα μέλη μας”.

Ο κ. Νικολάου είπε πως παρόμοια συμφωνία θα υπογραφεί και για τα θέματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση της εκπαίδευσης που θα παρέχεται στα μέλη της Υπηρεσίας, τόσο στο ανώτατο επίπεδο της ηγεσίας, όσο και σε ότι αφορά τα άλλα μέλη της Υπηρεσίας.

Πρόσθεσε πως προσπάθεια είναι “να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες των δυο κρατών, προς όφελος όλων μας, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά πολύ δε περισσότερο το χρόνο και το αποτέλεσμα ανταπόκρισής μας”.

Από την πλευρά του, ο κ. Τόσκας είπε πως “συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο” και αναφέρθηκε στη συμφωνία Πολιτικής Προστασίας που υπέγραψε την Πέμπτη με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε πως συζήτησαν με τον κ. Νικολάου για την ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών σε θέματα αστυνομικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης των πυροσβεστικών δυνάμεων και πυρόσβεσης.

Σημείωσε πως η συνεργασία αυτή “εκτελείται ήδη με πολύ καλό τρόπο και μεθόδους, όπως φάνηκε από το περασμένο καλοκαίρι που ήλθαν εδώ πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Ελλάδα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, όταν σε σεισμούς και σε πυρκαγιές κυπριακές δυνάμεις βοήθησαν στον ελληνικό χώρο για την αντιμετώπιση των καταστροφών”.

Υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας και του συντονισμού για την αντιμετώπιση των καταστροφών, επισημαίνοντας πως “άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό τον τομέα”.

Είπε πως τον Απρίλη θα έχουν την επόμενη συνάντηση και θα πρέπει να έχουν τελειώσει με το συντονισμό και τη βελτίωση των υπαρχουσών συμφωνιών, “έτσι ώστε το καλοκαίρι να μας βρει πιο έτοιμους”, αν και, όπως είπε, πλέον οι πυρκαγιές δεν συμβαίνουν μόνο το καλοκαίρι.

Σε ότι αφορά τα θέματα εκπαίδευσης είπε πως “μπήκαμε σε λεπτομέρειες με αποφασιστικό και πρακτικό τρόπο”.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top