ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καρφώνει» Ερντογαν ο Πρόεδρος για τα εμπόδια στις συνομιλίες – Στόχος του είναι το δημοψήφισμα στην Τουρκία

«Καρφώνει» Ερντογαν ο Πρόεδρος για τα εμπόδια στις συνομιλίες – Στόχος του είναι το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών ως προς τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “The Cyprus Weekly” και στην τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως εκεί όπου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε μπορεί να επικριθεί είναι για την ακολουθούμενη μεθοδολογία. `Οπως είπε δεν υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία που θα βοηθούσε πρακτικά στην υπερπήδηση εμποδίων που αναφύονται κατά τη διάρκεια του διαλόγου.

Εξήγησε πως ενώ υπάρχει ατζέντα για τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται, σημειώνονται παρεμβάσεις καθώς και αναφορές εκτός του πλαισίου των συζητήσεων χωρίς οποιαδήποτε ουσία.

Σε σχέση με τη στάση της τ/κ πλευράς σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, μετά την έγκριση από τη Βουλή της τροπολογίας του ΕΛΑΜ ώστε προς τιμήν της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος, στις 15 Ιανουαρίου να γίνεται σχετική αναφορά στα σχολεία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν δεύτερες σκέψεις από την τ/κ πλευρά και την Τουρκία.

Σημείωσε ωστόσο πως δεν αναμένει αυτό να γίνει πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία τον Απρίλιο. Πιστεύω πως ο στόχος της τουρκικής πλευράς, ειδικότερα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα καθίσταται ένα ουσιαστικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως μια διευθέτηση πρέπει να εγκαθιδρύει μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα, και πως εάν διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση, δηλαδή εάν η τουρκοκυπριακή κοινότητα συνεχίζει να ελέγχεται από την Τουρκία, τότε δεν θα είναι οι Κύπριοι που θα αποφασίζουν για την Κύπρο, αλλά "άλλοι που θα αποφασίζουν για όλους μας".

O Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως οι συνομιλίες διακόπηκαν γιατί η τουρκική πλευρά δεν είναι σε θέση να συμβάλει στην αποκατάσταση αυτού που θεωρείται από όλους ως δίκαιο, είτε στο θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών, είτε στο θέμα των εγγυήσεων ή της απόσυρσης των στρατευμάτων και του αναχρονιστικού επεμβατικού δικαιώματος.

Ανέφερε εξάλλου πως είναι καλά γνωστό πως η Τουρκία ελέγχει την τουρκοκυπριακή ηγεσία, είτε μας αρέσει είτε όχι και είτε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί το παραδέχεται ή όχι.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, σημείωσε πως αυτό παραμένει ανοικτό γιατί διαφορετικά “θα μείνουμε χωρίς διαπραγματευτικό χαρτί” ώστε να παρακινηθεί η Τουρκία να εκπληρώσει τα όσα αναμένει η ε/κ πλευρά στο θέμα της ασφάλειας.

Διερωτώμαι γιατί η τουρκική πλευρά εγείρει θέματα για τα οποία ζητείται από τους Ε/Κ να κάνουν παραχωρήσεις αλλά αναβάλλει τη συζήτηση για το εδαφικό και στην ουσία δεν συζητά καν το θέμα των εγγυήσεων, ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό καταδεικνύει την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Για τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του από τον κ. Ακιντζί και Τούρκους επισήμους κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων τους τις τελευταίες ημέρες, είπε πως λυπάται γι` αυτό και πως ο ίδιος δεν επιτέθηκε ποτέ προσωπικά εναντίον του κ. Ακιντζί.

Ανέφερε πως δεν κρατά κακίες και πως είναι έτοιμος να πάει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί όραμά του είναι η επανένωση της πατρίδας του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Αυλαία πέφτει, 19 χρόνια μετά, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, στην τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top