ΠΟΛΙΤΙΚΗ

POLITICO: «Ο Ερντογάν δεν θα μαλακώσει στο Κυπριακό ούτε μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία»

POLITICO:  «Ο Ερντογάν δεν θα μαλακώσει στο Κυπριακό ούτε μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία»

Τη θέση πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα εκτροχιάσει το Κυπριακό διατυπώνει αρθρογράφος της γνωστής ιστοσελίδας Politico.

Επιμέλεια: Φάνης Μακρίδης

Μάλιστα, ο  Μουτάμπ Ραχμάν που υπογράφει το επίμαχο άρθρο πιστεύει ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει στάση ούτε μετά το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία που θα του δώσουν υπερεξουσίες.

«Ο Ερντογάν ευελπιστεί να συγκεντρώσει όλες του τις δυνάμεις στο δημοψήφισμα του Απριλίου για την αλλαγή του τουρκικού συντάγματος. Για να το πετύχει χρειάζεται την υποστήριξη των εθνικιστών, που με επιθετικό τρόπο αντιτίθενται στην ιδέα να χάσει η Τουρκία τον έλεγχο στην Βόρεια Κύπρο» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Και προσθέτει ο Ραχμάν: «Καθώς τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί για το Κυπριακό, ο Ερντογάν με τη στάση του ρισκάρει το ναυάγιο των συνομιλιών και να βυθίσει μια χρυσή ευκαιρία για να επανενωθεί η τελευταία διαιρεμένη χώρα της Ε.Ε. Η θέση όσων εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η στάση του Ερντογάν θα μαλακώσει μετά το δημοψήφισμα -λέγοντας πως η επανένωση θα καθυστερήσει, αλλά δεν θα εκτροχιαστεί -  είναι πολύ αισιόδοξη».

Ακολούθως εξηγεί γιατί ο Ερντογάν δεν έχει ως προτεραιότητά του το Κυπριακό: «Οι επιπλέον προεδρικές εξουσίες που θα του εξασφαλίσει το δημοψήφισμα, θα διασφαλιστούν μετά από ένα ακόμα γύρο εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές και μια πραγματική ανάγκη γι΄ αυτόν ώστε να διατηρήσει την υποστήριξη των εθνικιστών».

«Η Τουρκία έχει λόγους να υποστηρίξει την επανένωση. Τα στρατεύματά της στον Βορρά έχουν κόστος, αποτελώντας βραχνά σε μια εποχή που η οικονομία ταλαντεύεται. Μια συμφωνία θα επιτρέψει επίσης στην Τουρκία να επενδύσει σε μια επανενωμένη Κύπρο και θα την φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη φιλοδοξία της να γίνει ενεργειακό επίκεντρο στην περιοχή. Αλλά όλα αυτά είναι δευτερευούσης σημασίας για τις επιδιώξεις του Ερντογάν να συγκεντρώσει ισχύ στην Τουρκία και θα είναι απρόθυμος να κάνει κάτι που δεν θα εξυπηρετεί αυτό τον στόχο. 

Σύμφωνα  με την άποψη του αρθρογράφου ο Ερντογάν ξέρει ότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα απολύτως από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Κυρίως, ο Ερντογάν δεν έχει άμεσο κέρδος υποστηρίζοντας την επανένωση. Είναι αμφίβολο κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα του ρίξει κόκκαλο, έχοντας στραμμένη την προσοχή της στο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία, την Γαλλία και τη Γερμανία και σθεναρή αντίσταση μέσα από τις τάξεις των Ευρωπαϊκών εταίρων για παραχωρήσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top