ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσβαση στα αρχεία του ΥΠΑΜ για την περίοδο ‘63 και ‘74 παραχωρεί στη ΔΕΑ το Λονδίνο

Πρόσβαση στα αρχεία του ΥΠΑΜ για την περίοδο ‘63 και ‘74 παραχωρεί στη ΔΕΑ το Λονδίνο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ταξιδεύουν τους επόμενους μήνες, ίσως και τον Ιούνιο, ερευνητές από τη ΔΕΑ προκειμένου να μελετήσουν τα αρχεία της βρετανικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Αμυνας για την περίοδο ‘63 και ‘74, που αφορούν τους αγνοούμενους. Πρόσβαση δόθηκε και στα αρχεία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή από το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, τον Ελβετό Paul-Henri Arni, στη διάρκεια επίσκεψης του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Μatthew Kidd, o οποίος επέδωσε επιταγή με εισφορά 124,000 ευρώ στη ΔΕΑ εκ μέρους της βρετανικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Κidd στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η ΔΕΑ αποτελεί ένα εξειδικευμένο αλλά την ίδια ώρα πολύ σημαντικό κομμάτι της όλης διαδικασίας για επίτευξη διευθέτησης στην Κύπρο, γιατί συνδέεται με ανθρώπους και αναμνήσεις και την προσπάθεια αυτές οι μνήμες να κλείσουν.

Ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας διαχρονικός υποστηρικτής της εργασίας που γίνεται από τη ΔΕΑ και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί σήμερα προσφέρει το ποσό των 124,000 ευρώ εκ μέρους της βρετανικής Κυβέρνησης.

Ο Ύπατος Αρμοστής είπε πως η επιταγή των 124,000 ευρώ αποτελεί ακριβώς ένδειξη της υποστήριξης του ΗΒ στο έργο που επιτελεί η Επιτροπή και στο πόσο σημαντική θεωρεί την εργασία αυτή.

Ο κ. Αrni στις δικές του δηλώσεις εξέφρασε τις ευχαριστίες της ΔΕΑ για τη στήριξη, λέγοντας ότι το ποσό αυτό θα συνδράμει στη συνέχιση του έργου της Επιτροπής και στις προσπάθειες που καταβάλλει για να βοηθήσει τις οικογένειες των αγνοουμένων και στις δύο κοινότητες να ξεπεράσουν το πόνο τους.

Εξέφρασε ακόμη ευχαριστίες στο ΗΒ γιατί ανταποκρίθηκε μέσω επιστολής που απέστειλε πρόσφατα στη ΔΕΑ, στο αίτημά της για να δοθεί πρόσβαση σε πληροφόρηση για τους αγνοούμενους από τα αρχεία του ΥΠΑΜ τόσο στο Λονδίνο όσο και στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Αρνί τους επόμενους μήνες θα μεταβεί στο Λονδίνο ομάδα ερευνητών για μελέτη των αρχείων αυτών και των πληροφοριών που υπάρχουν.

Ο Εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος εξέφρασε και αυτός τις ευχαριστίες του στο ΗΒ για την εισφορά χαρακτηρίζοντάς την πολύ σημαντική στο έργο της ΔΕΑ και στις προσπάθειες της να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων . Ο κ. Νέστορος είπε ότι η παραχώρηση πρόσβασης στα αρχεία του ‘63 και ‘74 τόσο στο ΗΒ όσο και στις Βρετανικές Βάσεις θα είναι πολύ χρήσιμη για την παραπέρα πορεία του προγράμματος της ΔΕΑ. Ευελπιστούμε, ανέφερε, να δώσουμε το συντομότερο απαντήσεις στις οικογένειες των Ε/κ και των Τ/κ.

Ευχαριστίες εξέφρασε και η Εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς Gülden Plümer Kücük, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει συνεργασία με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο νησί για την πρόσβαση στα αρχεία.

Σε ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρεται ότι η συνολική εισφορά του ΗΒ στο έργο της ΔΕΑ τα τελευταία δέκα χρόνια ανέρχεται στις 297,000 ευρώ.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Σλοβακία: Πυροβολισμοί μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης - Τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο

Θανατηφόρο δυστύχημα: «Μίλησε» η νεκροτομή του 79χρονου Γεώργιου Μιχαήλ – Όσα κατέδειξε

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας

Silia Kapsis: «Έχω να δω τον πατέρα μου από 5 χρονών, δεν με πήρε τηλέφωνο ούτε καν μετά την Eurovision»



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top