Ακιντζί: «Αν ξεκινήσουν γεωτρήσεις χωρίς λύση θα έχουμε ένταση» - «Διόρθωσαν το ‘λάθος’ τα δυο κόμματα»

Ακιντζί: «Αν ξεκινήσουν γεωτρήσεις χωρίς λύση θα έχουμε ένταση» - «Διόρθωσαν το ‘λάθος’ τα δυο κόμματα»

Δεν θα πρέπει να αναμένονται μονομερή βήματα από την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και θέληση για λύση. Ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν σημαντικό καθήκον στη νέα διαδικασία και ότι θα πρέπει να προβαίνουν σε διαμεσολαβητική διπλωματία ανάμεσα στις δύο πλευρές και στις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει διαιτησία και γεφυρωτικές προτάσεις.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση και θα κάνει βήματα προς τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Είπε δε ότι είναι σημαντικό η ελληνοκυπριακή πλευρά να προσέλθει με τη φιλοσοφία της ομοσπονδίας.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, θα συμπεριφερθεί με λογική και ρεαλισμό, για να προσθέσει ότι η λογική των μηδενικών στρατευμάτων και μηδενικών εγγυήσεων δεν είναι ρεαλιστική ούτε λογική.

Το μέλλον, συνέχισε, δεν μπορεί να κτιστεί με προσεγγίσεις του παρελθόντος, όπως η ένωση, η διχοτόμηση και η προσάρτηση, ούτε και με αντιλήψεις περί μειοψηφίας και πλειοψηφίας, για να συμπληρώσει πως στην ομοσπονδία υπάρχει πολιτική ισότητα.

Είπε ακόμα πως εάν αρχίσουν γεωτρήσεις τον Ιούλιο, χωρίς να υπάρξει λύση, θα προκληθεί ένταση.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, είπε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βουλή διόρθωσαν το λάθος.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Με βήματα γιαβάς-γιαβάς οδεύουμε προς την επόμενη Γενεύη

Κυπριακό: Με βήματα γιαβάς-γιαβάς οδεύουμε προς την επόμενη Γενεύη

Η φράση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη, ότι δηλαδή «δεν ήταν το αποτέλεσμα που περίμενα. Η προσέγγιση γιαβάς-γιαβάς στο κυπριακό δεν αποδίδει», περικλείει αυτό το οποίο γνωρίζουμε ήδη. Ότι δηλαδή στόχος του Ερσίν Τατάρ, είναι το ροκάνισμα του χρόνου, μέχρι την επόμενη διάσκεψη της Γενεύης, που εκεί πλέον, τα πράγματα δεν προδιαγράφονται ευοίωνα, σε ότι αφορά το αποτέλεσμα.