ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν αποκλείει νέα Γενεύη ο Πρόεδρος, αλλά πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία

Δεν αποκλείει νέα Γενεύη ο Πρόεδρος, αλλά πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία

Καλύτερο από τα αποτελέσματα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το κλίμα της αποψινής συνάντησης που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν αποκλείουμε καμία νέα Γενεύη» αλλά «το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι».

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την επιστροφή του από τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα κεφάλαια του περιουσιακού και της διακυβέρνησης, καθώς και του τι θα γίνει την πρώτη ημέρα, εφόσον εξευρεθεί λύση.
 
«Ήταν μια εκτεταμένη συζήτηση για σωρεία θεμάτων. Η συμφωνία είναι ότι θα συνεχίσουν οι διαπραγματευτές να ανιχνεύουν περαιτέρω πώς μπορεί να επιτευχθούν συγκλίσεις και θα γίνει και επανεκτίμηση της όλης πορείας στις 17 του μηνός» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Το κλίμα κατά τη συνάντηση ήταν καλό, είπε, προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι αρκετό.
 
Ερωτηθείς για τα περί ιδεών που σκέφτονται να θέσουν τα Ηνωμένα Έθνη ενώπιον των ηγετών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν έχει αντιληφθεί να διαφοροποιούνται οι ιδέες από εκείνες που γνώριζε.
 
Το θέμα, όπως είπε, είναι η μεθοδολογία της όλης συζήτησης, αλλά «χωρίς να υπάρχει η βούληση για να μετακινηθούν από θέσεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα, δεν νομίζω να είναι το θέμα της μεθοδολογίας που λείπει».
 
Στις 17 Μαΐου, συνέχισε, θα γίνει μια εκτίμηση της όλης πορείας, των εκκρεμοτήτων και του πώς μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα.
 
Σε ερώτηση αν συζήτησαν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς όπως τίθενται από τον κ. Έιντε, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «αυτά τα έχουμε πει με τον κ. Έιντε».
 
Ως προς το ενδεχόμενο νέας διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν αποκλείουμε καμία νέα Γενεύη, το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι».
 
Διερωτήθηκε ωστόσο αν η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφαλείας ή αν απλώς «θα πάμε για να δημιουργήσουμε προσδοκίες στον κόσμο και στο τέλος να επανέλθουμε πίσω χωρίς αποτελέσματα». Αναφέρθηκε ακόμη στο ενδεχόμενο ενός αδιεξόδου το οποίο - όπως είπε - θα είναι «χειρότερο από μία καλά προετοιμασμένη συνάντηση».
 
«Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να εξευρεθεί λύση, όχι να εξευρεθεί τρόπος τερματισμού του διαλόγου» κατέληξε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι κατά τη συνάντηση ενημερώθηκαν και για τη σημερινή συνάντηση με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους για τα θέματα της οικονομίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στην δημοσιότητα το όνομα και τα στοιχεία της άτυχης 77χρονης που παρασύρθηκε από όχημα στη Λευκωσία - Ζητά την βοήθεια του κοινού η Αστυνομία

Απίστευτο κι όμως κυπριακό: Μερίδα περιπτέρων πουλά προϊόντα κάνναβης - Δείτε φωτογραφίες

Αυξημένο το επίδομα Τέκνου φέτος - Πότε θα καταβληθεί το επίδομα Πολύτεκνης Μάνας - Όλες οι πληροφορίες

Τελικός Κυπέλλου: Αυτά είναι τα μέτρα ασφαλείας για το Ομόνοια - Πάφος

Μαζικά απειλητικά email σε σχολεία: Ζητήθηκε συνδρομή της Interpol και Europol - Οι ενέργειες που γίνονται



ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top