ΕΛΛΑΔΑ

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την Παρασκευή Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου, σε ειδική συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν φορείς του ποντιακού Ελληνισμού, καθώς και θεσμικοί και πολιτειακοί παράγοντες.

Στην εισαγωγική του ομιλία, εκ μέρους του Προεδρείου της Βουλής, ο προεδρεύων στη συνεδρίαση B΄ Αντιπρόεδρος  Γεώργιος Βαρεμένος, υπογράμμισε ότι με το νόμο 2193 του 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της.
 
«Μια απόφαση που θεωρούμε ότι αποτέλεσε έκφραση σεβασμού και τιμής στην οδύνη των θυμάτων, προσπάθεια να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη, αλλά και ευκαιρία να κατανοηθεί καλύτερα η Ιστορία και ιδιαίτερα στις πιο σκοτεινές πτυχές της, κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου δραματικές εμπειρίες, όπως αυτή που σήμερα μνημονεύουμε, να παραμείνουν οριστικά στο παρελθόν».
 
Ο κ. Βαρεμένος επισήμανε ότι  «δεν εργαλειοποιούμε σκοτεινές πτυχές της Ιστορίας για να εξάψουμε πάθη ή να ερεθίσουμε εκλογικά ακροατήρια, ούτε αθροίζουμε γενοκτονίες για να πυροδοτήσουμε ρατσιστικά ανακλαστικά, ιδιαίτερα σε μια Βουλή όπως αυτή που, κάτω από δύσκολες περιστάσεις, θα έπρεπε να μείνει αμόλυντη από αυτό το δηλητήριο. Λέμε όμως, ταυτόχρονα, ότι δεν βάζουμε κάτω από το χαλί της Ιστορίας το δράμα ενός ολόκληρου λαού. Βάση της συνεννόησης πρέπει να είναι η συμφιλίωση οποιουδήποτε με το ίδιο του το παρελθόν και η συνειδητοποίηση αυτού του παρελθόντος προκειμένου η ανθρωπότητα να μην γνωρίσει άλλες τέτοιες σκοτεινές σελίδες». 
 
Στη ειδική συνεδρίαση της Βουλής μίλησαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων   Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών  Ιωάννης Αμανατίδης, καθώς  και βουλευτές απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα.
 
Στο τέλος της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Aπόψε το βράδυ αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, και αύριο, Τετάρτη, το πρωί θα συναντήσει διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top