ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξετάζει το θέμα νοσηλείας του Π. Νεοκλέους στο Μέλαθρον στη Παλώδια η Επιτροπή Ελέγχου

Εξετάζει το θέμα νοσηλείας του Π. Νεοκλέους στο Μέλαθρον στη Παλώδια η Επιτροπή Ελέγχου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου θα συνεδριάσει την Πέμπτη, 22 Ιουνίου, για να εξετάσει το θέμα της μεταφοράς του κατάδικου Παναγιώτη Νεοκλέους στο `Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ` στην Παλώδια για νοσηλεία μετά από γνωμάτευση του Ιατροσυμβουλίου.

Ενώπιον των μελών της Επιτροπής θα τεθεί προς συζήτηση η έκθεση που θα ετοιμάσει ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος με επιστολές του προς τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας έθεσε μια σειρά από ερωτήματα προς τα δύο υπουργεία σε σχέση με τους χειρισμούς τους στο θέμα.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έλαβε ήδη επιστολή με τις απαντήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ αναμένει και τις απαντήσεις του Υπουργείου Υγείας στα ερωτήματα που το αφορούν για να προχωρήσει στην ετοιμασία προκαταρκτικής έκθεσης.

Η προκαταρκτική έκθεση, όπως εξήγησε, θα σταλεί στα δύο Υπουργεία με σκοπό να υποβάλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους, όπως προβλέπει η καθορισμένη ελεγκτική διαδικασία. Ακολούθως, πρόσθεσε, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα οριστικοποιήσει τα ευρήματα της και θα ετοιμάσει την τελικής της έκθεση επί της οποίας θα διεξαχθεί η συζήτηση στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου.

Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως σε περίπτωση που η Υπηρεσία δεν λάβει την απάντηση του Υπουργείου Υγείας και στη συνέχεια τα σχόλια των δύο υπουργείων, τότε ενώπιον της επιτροπής της Βουλής θα τεθεί η προκαταρκτική έκθεση της Υπηρεσίας, όπως έγινε και με την πρόσφατη περίπτωση της έκθεσης για την απόσπαση λειτουργού του υπουργείου Οικονομικών.Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι σε αυτή την περίπτωση η έκθεση θα είναι εμπιστευτική και δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Στη συνεδρία της επιτροπής θα προσκληθούν να παραστούν όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που έχουν να κάμουν με την απόφαση για μεταφορά του κατάδικου στο εν λόγω ιατρικό Κέντρο στη Λεμεσό, το κόστος που θα επωμιστεί το κράτος για την εκεί κράτηση και φρούρηση του και τις γνωματεύσεις των ιατροσυμβουλίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Νομική Υπηρεσία απέστειλε την περασμένη Παρασκευή(2/6) στις αρχές των Κεντρικών Φυλακών τη γνωμάτευση που είχαν ζητήσει σε σχέση με το θέμα, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό.

Σημειώνεται ότι με οδηγίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο καταδικασθείς Παναγιώτης Νεοκλέους μεταφέρθηκε στις 30/5 από τις Κεντρικές Φυλακές, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης, στο Ιατρικό Κέντρο `Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ` στην Παλώδια για νοσηλεία μετά από σχετική  γνωμάτευση Ιατροσυμβουλίου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, με κανονιστική διοικητική πράξη είχε κηρύξει προηγουμένως ως φυλακή το δωμάτιο υπ` αριθμόν 302 του Ιατρικού Κέντρου στην Παλώδια.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου απάντησε την περασμένη εβδομάδα στις επικρίσεις που δέχθηκε για το θέμα αυτό λέγοντας ότι «δεν παίζουμε με την υγεία κανενός, είτε είναι επώνυμος είτε ανώνυμος».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως η θεραπεία η οποία προσδιορίστηκε από το Ιατροσυμβούλιο που δεν αφορούσε μόνο τα εμφυτεύματα, αλλά και πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, θεωρήθηκε επιβεβλημένη και δεν προσφέρεται από κρατικό νοσηλευτήριο.

«Όλα αυτά είναι καταγραμμένα στην έκθεση του Ιατροσυμβουλίου το οποίο επισημαίνει ότι αυτή η θεραπεία θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νικολάου, εξηγώντας πως υπάρχει ρητή πρόνοια στον κανονισμό των φυλακών όπου στις περιπτώσεις που ένα κρατικό νοσηλευτήριο δεν μπορεί να προσφέρει μια συγκεκριμένη θεραπεία το άτομο αυτό παραπέμπεται σε εξωτερικό νοσηλευτήριο χωρίς να προσδιορίζεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε ιδιωτική κλινική μόνο στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε τα όσα λέγονται πως η θεραπεία θα κοστίσει €500.000 στο κράτος αναφορικά με έξοδα φύλαξης, λέγοντας πως κάποιοι εκτίμησαν ότι η θεραπεία θα διαρκέσει για ένα χρόνο.

Όπως είπε, αυτό που θα κρίνει το πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία είναι το ιατροσυμβούλιο. Συμπλήρωσε πως η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει είτε ένα είτε δύο είτε μέχρι πέντε μήνες.

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωση προβαίνοντας σε διευκρινίσεις για το θέμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Ιατροσυμβούλιο έκρινε ότι ο υπό αναφορά κρατούμενος θα έπρεπε να υποβληθεί σε άμεση εντατική και θεραπευτική αγωγή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Μετά από νέες ιατρικές εκθέσεις των θεραπόντων ιατρών, οι οποίες υποβλήθηκαν εκ νέου από το δικηγόρο του κρατούμενου, συγκλήθηκε δεύτερο Ιατροσυμβούλιο το οποίο αφού έλαβε υπόψη τις ιατρικές εκθέσεις, καθώς και τις ιατρικές εξετάσεις που υποβλήθηκε ο κρατούμενος, έκρινε ότι η αναγκαία θεραπεία δεν θα μπορούσε να παρασχεθεί με την παραμονή του κρατουμένου στις Κεντρικές Φυλακές, αλλά θα έπρεπε να γίνουν επί εξωτερικής βάσεως και σε κατάλληλο Ιατρικό Κέντρο.
 
Μετά από επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως με την οποία υποβάλλονταν διευκρινιστικές ερωτήσεις προς το Ιατροσυμβούλιο σε σχέση με την αναγκαία  θεραπεία του κρατουμένου, το Ιατροσυμβούλιο απάντησε διευκρινίζοντας ότι η απαιτούμενη θεραπεία στο βαθμό που αυτή κρίνεται αναγκαία, δεν μπορεί να προσφερθεί από τις Κυβερνητικές Ιατρικές Υπηρεσίες με πλήρη ασφάλεια και ότι το καταλληλότερο Ιατρικό Κέντρο για το σκοπό αυτό είναι συγκεκριμένο Κέντρο Αποκατάστασης στη Λεμεσό.

Το Υπουργείο Υγείας σημείωνε στην ανακοίνωση του ότι τα έξοδα θεραπείας στο Κέντρο Αποκατάστασης θα τα επωμιστεί ο κρατούμενος ώστε να μην προκαλείται οικονομική επιβάρυνση στη Δημοκρατία σε σχέση με τη θεραπεία του.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε στον Παναγιώτη Νεοκλέους ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού στην πολύκροτη υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Ο Νεοκλέους έχει καταχωρήσει, μέσω του δικηγόρου του,  πρώην Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας  Αλέκου Μαρκίδη, έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της καταδικαστικής απόφασης και της ποινής που του επιβλήθηκε η οποία δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top