ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λόγω ιστορικών εμπειριών είναι σημαντικό το κεφάλαιο ασφάλεια και εγγυήσεις για τους Τ/κ» δήλωσε ο «υφυπουργός παρά τω προέδρω»

«Λόγω ιστορικών εμπειριών είναι σημαντικό το κεφάλαιο ασφάλεια και εγγυήσεις για τους Τ/κ»  δήλωσε ο «υφυπουργός παρά τω προέδρω»

Μια λύση που θα παρέχει ισότητα και ασφάλεια είναι ανάγκη ολόκληρης της Κύπρου, ανέφερε ο Γκιουρτνάλ Χιουντάογλου, «υφυπουργός παρά τω προέδρω», προσθέτοντας ότι το σχέδιο Α του τ/κ «λαού», με το οποίο πηγαίνει η τ/κ πλευρά στη Γενεύη, είναι μια λύση διζωνικής ομοσπονδίας, που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα και τις δύο συνιστώσες πολιτείες.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Χιουντάογλου ήταν φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι Κίπρις, όπου ανέφερε ότι το κεφάλαιο ασφάλεια και εγγυήσεις δεν είναι σημαντικό μόνο για την ε/κ διαπραγματευτική ομάδα. «Λόγω των ιστορικών μας εμπειριών, αυτό το κεφάλαιο είναι πολύ περισσότερο σημαντικό για την τ/κ κοινότητα».
 
Ανέφερε, επίσης, ότι στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας η τ/κ πλευρά τάσσεται υπέρ της εναλλαγής σε λογικά χρονικά πλαίσια, προσθέτοντας ότι για τους Τ/κ δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μείνουν εκτός μιας φόρμουλας, όπου θα μπορούν να είναι πρόεδροι του νέου κράτους.
 
Με βάση τη δήλωση στη Νέα Υόρκη, συνέχισε, στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου, όλα τα θέματα θα συζητηθούν με τρόπο συγχρονισμένο και αλληλένδετα, επαναλαμβάνοντας τη θέση της τ/κ πλευράς ότι μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων πρέπει επιτέλους τα ζητήματα να συζητηθούν με μια «διευρυμένη προοπτική από κοινού όλα μαζί. Με αυτό το σύστημα θα μπορέσει να παραχθεί ένα αποτέλεσμα στα 10-12 θέματα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το έγγραφο που θα ετοιμάσει ο κ. Έιντε, ο «υφυπουργός» απάντησε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ θα «συστηματοποιήσει τις θέσεις των πλευρών που καταγράφηκαν σε λίστα στην τεχνική εργασία που έγινε στο Μοντ Πελεράν για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων. (Το έγγραφο Έιντε) θα είναι μια εργασία που θα αφορά τη διαδικασία. Δεν τίθεται θέμα σε αυτό το έγγραφο να περιλαμβάνεται η μονομερής επιχειρηματολογία μιας μόνο πλευράς για τη Γενεύη».
 
Είναι σημαντικό, συνέχισε, να μπορέσει να υπάρξει μια ισορροπημένη συζήτηση μεταξύ των πλευρών και να προετοιμαστεί συστηματικά η εργασία που θα γίνει σε αυτό το θέμα από τις πέντε πλευρές. «Είναι ένα έγγραφο - οδηγός που θα καθορίσει με ποιο δρόμο θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα με συγκλίσεις και όχι το πού θα καταλήξουμε, συζητώντας αυτό το θέμα».
 
Ο κ. Χιουντάογλου ανέφερε ότι η συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων σχετίζεται με το ότι φτάνουμε στο φινάλε, σημειώνοντας ότι «δεν είναι αδύνατο να υπάρξει συνεννόηση σε αυτό το θέμα. Αρκεί από το ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’, να φτάσουμε σε ένα λογικό σημείο, και μπορούν να βρεθούν φόρμουλες που θα οδηγήσουν και τις δύο πλευρές σε μια λογική πρόταση».
 
Η θέση της τουρκικής πλευράς στο θέμα αυτό, πρόσθεσε, είναι πολύ ξεκάθαρη και βασίζεται στην εξεύρεση μιας φόρμουλας όπου η γαλήνη και η ελευθερία της μιας πλευράς θα κατοχυρώνεται με τρόπο που δεν θα αποτελεί απειλή για την άλλη πλευρά. «Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρεθεί μια λογική φόρμουλα. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη Διάσκεψη της Κύπρου στη Γενεύη».
 
Κατά τον «υφυπουργό παρά τω προέδρω», το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο και σε αυτό το στάδιο δεν είναι εποικοδομητική στάση οι μονομερείς ενέργειες στο θέμα του φυσικού αερίου, στο οποίο – είπε – και οι δύο κοινότητες έχουν δικαιώματα.
 
Η τ/κ πλευρά πιστεύει ότι μια λύση ισότητας, ασφάλειας και ελευθερίας αποτελεί ανάγκη για ολόκληρη την Κύπρο και στην ε/κ πλευρά πρέπει να επιδειχθεί ηγετικότητα, χωρίς την «ομηρία των μικρών κομμάτων», και να καθοδηγηθεί προς αυτή την κατεύθυνση η κοινή γνώμη. «Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή το πολιτικό κλίμα δεν είναι τέτοιο», κατέληξε ο κ. Χιουντάγλου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς απαντά ο Υπ. Μεταφορών για τη viral φωτογραφία με τις ηλικιωμένες - Τι συμβαίνει με τις στάσεις λεωφορείων

Βγαίνει μπροστά ο Ζαννέττου μέσω των δικηγόρων του: «Πρόθεση η άμεση εκδίκαση της υπόθεσης»

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

«Φωτοβολταϊκά για Όλους»: Συμβουλές στους καταναλωτές που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν προέγκριση

Ανάγκες σε τρόφιμα για οικογένεια που έχασε τον ένα γονέα - Χρειάζονται βοήθεια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους



Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Με την κατάθεση σήμερα του Ιερομόναχου Αββακούμ ολοκληρώθηκαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής οι καταθέσεις των μελών της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την υπεράσπιση να επαναλαμβάνει δια στόματος του συνήγορου Αναστάσιου Βαβούσκου της θέση περί δεδικασμένου επικαλούμενη τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top