ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΑΚΕΛ επιβεβαιώνει Νικόλα για «copy paste» από Αναστασιάδη στο θέμα της ΑΟΖ – Άλλα έλεγε ο ΔΗΣΥ τον Ιούνιο

Το ΑΚΕΛ επιβεβαιώνει Νικόλα για «copy paste» από Αναστασιάδη στο θέμα της ΑΟΖ – Άλλα έλεγε ο ΔΗΣΥ τον Ιούνιο

Νέο κύκλο αντιπαραθέσεων μεταξύ επιτελείων και κομμάτων άνοιξε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», την Κυριακή 22/10 στο πολιτικό σκηνικό, για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, βόρεια της Κύπρου.

Του Τάσου Χριστοδούλου Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κυριακάτικο δημοσίευμα, η Κυπριακή Δημοκρατία, φέρεται να προχωρεί σε κατάθεση συντεταγμένων προς τα Ηνωμένα Έθνη, ούτως ώστε το παράκτιο κράτος, δηλαδή η Τουρκία, να εμπλακεί σε συζητήσεις με την Κύπρο για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η εν λόγω είδηση προκάλεσε την αντίδραση των υπόλοιπων κομμάτων και επιτελείων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου κάνει λόγο για αποσπασματική αντιγραφή της Νέας Στρατηγικής των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, θέση την οποία επιβεβαιώνει με ανακοίνωση του και το ΑΚΕΛ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου επί του ζητήματος: «Ο κ. Αναστασιάδης, αντί να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσπαθεί να προσεγγίσει επικίνδυνες θέσεις του Ν. Παπαδόπουλου στέλλοντας λανθασμένα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα ως προς τις πραγματικές του προθέσεις». Άλλα έλεγε ο ΔΗΣΥ τον Ιούνιο για την ΑΟΖ Στις 20 Ιουνίου 2017, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, είχε παρουσιάσει κοινή πρόταση των τριών κομμάτων που τον στήριζαν μέχρι τότε (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης) επί των κεφαλαίων ασφάλειας και εγγυήσεων. Ανάμεσα στα παραρτήματα της κοινής πρότασης υπήρχε, «η υπογραφή και κύρωση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία θα έχει εγκριθεί ως παράρτημα της Συμφωνίας Λύσης». Ο ΔΗΣΥ με γραπτή του ανακοίνωση στις 21 Ιουνίου ασκούσε κριτική στην εν λόγω θέση υπογραμμίζοντας: «Χωρίς να σχολιάσουμε εν εκτάσει την πρόταση του κ. Ν. Παπαδόπουλου, πρέπει να σημειώσουμε ότι προκαλεί έκπληξη και δημιουργεί ανησυχία η ιδέα να διασυνδέσουμε τη διαπραγμάτευση και τη λύση με κάποια συμφωνία με την Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ. Η ιδέα αυτή αντιβαίνει την συμφωνημένη θέση Αρχών ότι τα κυριαρχικά Δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Κάτι που διαφύλαξε ως κόρην οφθαλμού ο ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης. Θα ήταν ολέθριο σφάλμα να αναμείξουμε την Τουρκία και να θέσουμε υπό την αίρεση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Είναι μια πολύ περίεργη και επικίνδυνη ιδέα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top