ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: Σε άλλη διάσταση οι ιστορικά στενές σχέσεις Κύπρου Γαλλίας – Κατοχύρωση Τεμαχίου 6 με την νέα γεώτρηση της TOTAL

Π. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: Σε άλλη διάσταση οι ιστορικά στενές σχέσεις Κύπρου Γαλλίας – Κατοχύρωση Τεμαχίου 6 με την νέα γεώτρηση της TOTAL

Σε μιαν άλλη διάσταση μπαίνουν οι ιστορικά στενές σχέσεις Κύπρου Γαλλίας, μετά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γαλλία.

Γραπτή ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού την Τρίτη 7/11, Πρόδρομου Προδρόμου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία των δύο χορών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας αναβαθμίζεται, με τη συζήτηση για χρήση της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί από το γαλλικό ναυτικό. Επίσης, γίνεται αναφορά στη πρόθεση της γαλλικής TOTAL να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο Τεμάχιο 6, συμβάλλοντας έτσι στην κατοχύρωσή του απέναντι σε τουρκικές αιτιάσεις. Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση: Με την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γαλλία και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν οι ιστορικά στενές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες μπαίνουν σε μιαν άλλη διάσταση. Η πολύ στενή και συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, αναβαθμίζεται και με τη συζήτηση για χρήση της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί από το γαλλικό ναυτικό. Όπως βέβαια και της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου. Με την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, έμπρακτα αναδεικνύεται ο ρόλος της Κύπρου ως ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας. Στην καθιερωμένη αμυντική συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας, με τη μεγάλη στρατηγική σημασία για τη χώρα μας, η διακυβέρνηση Αναστασιάδη έχει προσθέσει την εξίσου στρατηγικής σημασίας στενή ενεργειακή σύζευξη. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου στο Παρίσι ξεχωρίζει η δημοσιοποιημένη πρόθεση της γαλλικής TOTAL, βασικού στρατηγικού εταίρου μας στα ενεργειακά, να προχωρήσει σε γεωτρήσεις ειδικά στο Τεμάχιο 6, συμβάλλοντας έτσι στην κατοχύρωσή του απέναντι σε τουρκικές αιτιάσεις. Εξάλλου, η στενή πολιτική σχέση με τη Γαλλία, που εστιάζεται και σε συνεργασία για την αναμόρφωση και τη βελτίωση της Ε.Ε., δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα ζητήματα. Αφορά πολύ άμεσα και το Κυπριακό. Η δήλωση του Προέδρου Μακρόν ότι είναι κυρίως οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη που έφεραν πρόοδο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ενισχύει σημαντικά τις θέσεις μας. Αυτή η δήλωση του Γάλλου Προέδρου δίνει και την ευκαιρία να δουν και κάποιοι εδώ στην Κύπρο εκείνο που δεν θέλουν να παραδεχτούν: την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό: Σοβαρός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης - Θα επιχειρούν ολονύχτια δυνάμεις πυρόσβεσης

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top