Η ιστορία της Ανόρθωσης. Χρηματοδότησε πρόσφυγες, φοιτητές και τα μέλη της πολέμησαν τους Άγγλους, που έκαψαν ως αντίποινα τα γραφεία της

Η ιστορία της Ανόρθωσης. Χρηματοδότησε πρόσφυγες, φοιτητές και τα μέλη της πολέμησαν τους Άγγλους, που έκαψαν ως αντίποινα τα γραφεία της

Στις 30 Ιανουαρίου 1911, ο μανιάτης Νικόλαος Καταλάνος ίδρυσε στην οδό Αθηνών στην Αμμόχωστο, το «Αναγνωστήριο η Ανόρθωσις». Το όνομά του παρέπεμπε στο όραμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθέριου Βενιζέλου για την «Ανόρθωση του ελληνισμού». Βασικοί σκοποί του νέου σωματείου ήταν η μόρφωση και η εθνικοχριστιανική διαπαιδαγώγηση των νέων της πόλης και της επαρχίας.

Τον Ιανουάριο του 1917, το Αναγνωστήριο τίθεται υπό την προστασία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Κυρίλλου.

Διαβάστε περισσότερα στη Μηχανή του Χρόνου

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Στο Στρασβούργο ο ΠτΔ: Προσφωνεί την Ολομέλεια του ΕΚ - Παρουσιάζει τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας

Στο Στρασβούργο ο ΠτΔ: Προσφωνεί την Ολομέλεια του ΕΚ - Παρουσιάζει τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα, το απόγευμα, στο Στρασβούργο, όπου αύριο, 20 Ιανουαρίου 2026, θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πολιτικό της αποτύπωμα για το επόμενο εξάμηνο, υπό το κεντρικό μήνυμα «Μια Αυτόνομη Ένωση. Ανοικτή στον Κόσμο», με έμφαση σε μια Ευρώπη που ενισχύει τη στρατηγική της αυτονομία, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά της μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων.

BEST OF TOTHEMAONLINE