ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΟ: Εθνική συνεννόηση κατόπιν εορτής – «Διατηρούν τις απόψεις τους»

ΣΧΟΛΙΟ: Εθνική συνεννόηση κατόπιν εορτής – «Διατηρούν τις απόψεις τους»

Σε άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών μετέτρεψε τις προ ημερών κανονισμένες χωριστές συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Η έκτακτη απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη λήφθηκε μετά την ανανέωση της παράνομης Navtex από την Τουρκία μέχρι τις 10 Μαρτίου και προστίθεται στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης από όλους σχεδόν τους πολιτικούς αρχηγούς.

Είναι πασιφανές ότι οι τόνοι στα εσωτερικά έπεσαν, πέραν της κριτικής που συνεχίζει να εκβάλλει η Εζεκία Παπαϊωάννου και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Όμως, είναι άξιον απορίας γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το ασφυκτικό μεταίχμιο για να συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών αντί απλών συναντήσεων που είχαν προγραμματιστεί.

Και τούτο γιατί ακόμα κι αν δεν έβγαινε ομόφωνη απόφαση καταδίκης από το άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών, κρίνεται αναγκαίο να επιδεικνυόταν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται ενωμένη εναντίον των νέων τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε από την 9η Φεβρουαρίου και τη μέρα που ακινητοποιήθηκε το Saipem 12.000. Η μετεκλογική εβδομάδα δεν επέτρεψε ούτε στο Προεδρικό ούτε στους πολιτικούς αρχηγούς να συνεννοηθούν για να προχωρήσουν ενιαία στην αντιμετώπιση της κρίσης, αν και υπήρχαν φωνές για άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου.

Πια η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών της. Η παταγώδης αποτυχία των διπλωματικών ενεργειών, οι ποντιοπιλατικές αντιδράσεις των διεθνών παικτών, η περίεργη στάση της ιταλικής κυβέρνησης υποχρεώνουν το Προεδρικό να μεριμνήσει για εναλλακτικά σενάρια.

Η απόφαση για αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προφανώς, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Η Ευρώπη αδυνατεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους της και η Τουρκία προχωρεί στο κενό της.

Πλέον αναποδογυρίζονται τα δεδομένα. Η στροφή της Τουρκίας σε σχέδιο β’ στο Κυπριακό, αναγκάζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη να συμπράξει με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση. Να έχει σχέδια αντιμετώπισης για κάθε επόμενη κίνηση της Άγκυρας και της κατεχόμενης Λευκωσίας που δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα απειλών για τον επόμενο καιρό.

Κι ας «διατηρούν τις απόψεις τους» οι πολιτικοί αρχηγοί αναφορικά με τη στάση που πρέπει να επιδεικνύει το Προεδρικό, το ζήτημα αγγίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση των Ελληνοκυπρίων.

Αν δεν υπάρξει κοινή δράση και μικροκομματικά συμφέροντα πλήξουν το εσωτερικό μέτωπο, το τεμάχιο «3», αν όχι περισσότερα, θα παραδοθούν αμαχητί στο άγριο παιχνίδι που διαχειρίζεται ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμπαίζει πανεύκολα ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, την ώρα που βομβαρδίζει αμάχους στη βόρεια Συρία και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top