ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Παραμένουμε δέσμιοι της αντίληψης ότι ‘οι γυναίκες είναι για το σπίτι, δεν είναι για πολλά’

ΓΓ ΑΚΕΛ: Παραμένουμε δέσμιοι της αντίληψης ότι ‘οι γυναίκες είναι για το σπίτι, δεν είναι για πολλά’

Σε μια χώρα με τη δική μας πικρή ιστορική εμπειρία οι γυναίκες απέδειξαν μέσα σε πολύ δύσκολες εποχές ότι μπορούν και πρέπει να έχουν ρόλο, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι παραμένουμε ως κοινωνία δέσμιοι της προσβλητικής και παρωχημένης αντίληψης ότι «οι γυναίκες είναι για το σπίτι˙ δεν είναι για πολλά».

Ο κ. Κυπριανού μιλούσε στο πρόγευμα εργασίας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ για Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες με δράση και προσφορά στην πολιτική, τον πολιτισμό και την κοινωνία.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εργασίας η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, πρώην Υπουργοί, Επίτροποι, βουλευτές και άλλοι κυβερνητικοί και κομματικοί αξιωματούχοι.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αυτή η πρωτοβουλία που καθιερώνεται πλέον ως θεσμός, αναλαμβάνεται για ένα πολύ απλό λόγο. Για να προβάλουμε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος και λόγος στις γυναίκες. Για να αναδείξουμε το σημαντικό ρόλο που έχουν, που θέλουμε να έχουν, στην πολιτεία, την κοινωνία και την πολιτική».

Δυστυχώς, σημείωσε, « τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες, δεν ακούγονται, δεν συζητιούνται, ούτε και προβάλλονται. Παραμένουμε ως κοινωνία δέσμιοι της προσβλητικής και παρωχημένης αντίληψης ότι ‘οι γυναίκες είναι για το σπίτι˙ δεν είναι για πολλά’».

«Ας αναρωτηθούμε μόνο για λίγο με ποιες αντιλήψεις και με ποια στερεότυπα μάς εμβολιάζουν το μυαλό καθημερινά ο τύπος και τα Μέσα Επικοινωνίας. Η γυναίκα πρέπει να έχει συγκεκριμένα ενδιαφέροντα που εξαντλούνται στην εικόνα, την καριέρα και την οικογένεια της. Αυτό είναι όλο», πρόσθεσε.

Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε, « πιστεύουμε ότι οι γυναίκες έχουν να πουν πολλά και μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα. Εξάλλου είμαστε το Κόμμα που τόλμησε στις αρχές του περασμένου αιώνα όχι μόνο να απευθυνθεί στις γυναίκες, αλλά και να τις βγάλει στο προσκήνιο».

«Σε μια εποχή που το να αναμιγνύεται στην πολιτική μια γυναίκα θεωρείτο σκανδαλώδες, το ΚΚΚ- ΑΚΕΛ είχε στις γραμμές του φυσιογνωμίες όπως η Κλειώ Ιωαννίδου, η Κατίνα Τουμάζου-Νικολάου και άλλες. Γυναίκες που τόλμησαν, μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, να ασχοληθούν με τα κοινά, να ριχτούν στην πολιτική και κοινωνική πάλη και να ανοίξουν την τότε εποχή άγνωστους και πρωτόγνωρους δρόμους για τη γυναίκα της Κύπρου», είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «το οργανωμένο γυναικείο κίνημα της Αριστεράς, η ΠΟΓΟ, είναι η δύναμη που κατόρθωσε να βάλει αυτόνομα την Κύπρια γυναίκα στο επίκεντρο των πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών αγώνων, συνδυάζοντας τους αγώνες για ισότητα και ισοτιμία με τη γενικότερη πάλη των εργαζομένων για κοινωνική δικαιοσύνη».

«Σήμερα τα ζητήματα που τίθενται ενώπιον της γυναίκας είναι πολλά και σύνθετα. Σε μια χώρα με τη δική μας πικρή ιστορική εμπειρία οι γυναίκες απέδειξαν μέσα σε πολύ δύσκολες εποχές ότι μπορούν και πρέπει να έχουν ρόλο. Πρώτα από όλα στους αγώνες για την επαναπροσέγγιση, την επανένωση και την ειρήνη. Για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας».

Πέραν απ’ αυτά, ανέφερε, « υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Δυστυχώς κάποια από αυτά όχι απλώς και μόνο συζητιούνται δίχως να επιλύονται αλλά θεωρούνται ταμπού ακόμη. Θεωρείται ταμπού μια γυναίκα να θηλάζει δημόσια, να ορίζει η ίδια το σώμα της, να αμείβεται εξίσου με τους άνδρες. Άλυτα παραμένουν και πιο σύνθετα ζητήματα. Ζητήματα που αφορούν την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών και πολλά άλλα», συμπλήρωσε.

Χρειάζεται, είπε  ο κ. Κυπριανού, «να υπάρξει βούληση από όλους να συζητήσουμε και να προωθήσουμε προοδευτικό εκσυγχρονισμό των νόμων και των κοινωνικών αντιλήψεων έναντι της γυναίκας».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη εργαζόμαστε μαζί με την ΠΟΓΟ για την προώθηση τους. Στόχος μας είναι η προσπάθεια μας να αναβαθμιστεί και να καταστεί πιο αποτελεσματική. Γι’ αυτό και θέλουμε να ακούσουμε απόψεις, εισηγήσεις και προτάσεις από όλες εσάς γι’ αυτά τα θέματα και για όποια άλλα κρίνετε εσείς αναγκαίο», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Σε σύντομες παρεμβάσεις τους οι γυναίκες τόνισαν την ανάγκη όπως γίνουν περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης και της ισοτιμίας των γυναικών.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top