ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Οι πολίτες καλούνται για πρώτη φορά να ψηφίσουν τους 6 Ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο και τους Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, Προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών, μέλη σχολικών εφορειών και μέλη κοινοτικών συμβουλίων. 63 υποψήφιοι διεκδικούν μία θέση στο ευρωκοινοβούλιο και 3.232 υποψήφιοι για τις θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η διαδικασία για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες, με τα κόμματα να προσπαθούν να κάνουν μεταξύ τους συμμαχίες, σε μια προσπάθεια να επικρατήσουν κυρίως στους μεγάλους δήμους. Μέσα από όλη αυτή τη διαδρομή των τελευταίων μηνών, είδαμε να συμβαίνουν πολλά και παράξενα. Παρακολουθήσαμε αποφάσεις ηγεσιών οι οποίες λήφθηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών όπως στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, διαγραφές στελεχών που χαρακτηρίστηκαν ως αντάρτες, την στιγμή που όλες οι πολιτικές δυνάμεις επικαλούνται το κοινό καλό και τα «θέλω» της τοπικής κοινωνίας.

Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πλέον διαφορετικές. Με τη μεταρρύθμιση, από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στον τόπο μας από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτός από τον θεσμό των Αντιδημάρχων τους οποίους θα εκλέγουμε πλέον, θα έχουμε και τον θεσμό του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Ένας θεσμός ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει επίσημα, την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών, έχουν γίνει αρκετά βήματα, ωστόσο παραμένουν και άλλα τόσα, για την ομαλή μετάβαση, στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης.

Το γεγονός ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από δω και πέρα, είναι ανησυχητικό και θα πρέπει να απασχολήσει τους υποψήφιους, οι οποίοι μέχρι στιγμής εκτός από την προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχουν προβάλει πολιτικές, θέσεις και απόψεις. Θα λέγαμε ότι διανύουμε μια προεκλογικής εκστρατεία μέσω της εικόνας και όχι της ουσίας. Ένα παράδειγμα είναι το τι θα πληρώνει πλέον ο πολίτης. Θα πληρώνει ακριβότερα δημοτικά τέλη ή όχι; Ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί στην πορεία. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου, θα είναι ευκολότερη; Ερωτήματα που όσοι διεκδικούν μια θέση στα δημοτικά συμβούλια, θα πρέπει να απαντήσουν.

Το στοίχημα των Ευρωεκλογών

Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου θεωρούνται ίσως από τις πιο σημαντικές και αυτό λόγω των μεγάλων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Θέματα ακρίβειας, το κόστος ζωής, η αύξηση των επιτοκίων, το στεγαστικό, η ενέργεια, η πράσινη ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό, είναι αυτά τα οποία βιώνει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, σήμερα. Οι δύο πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα έχουν ως αποτέλεσμα από τη μία να αυξηθεί δραματικά το κόστος ζωής, με την ακρίβεια να φτάνει στα ύψη και από την άλλη, να αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές, με την ΕΕ να αδυνατεί να εξεύρει λύση, με αποτέλεσμα οι χώρες του Νότου να δέχονται το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών.

Δυστυχώς για όλα τα παραπάνω ζητήματα τα οποία απασχολούν τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, δεν ακούστηκαν κάποιες προτάσεις μέχρι στιγμής. Για τον Κύπριο ψηφοφόρο, αυτό το οποίο τον ενδιαφέρει επίσης, είναι το εθνικό μας ζήτημα. Το κυπριακό, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και μισό αιώνα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top