ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ: Εγκρίθηκε το Σχέδιο «Εστία» - Αναλαμβάνει ΜΕΔ ύψους 7 δις

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ: Εγκρίθηκε το Σχέδιο «Εστία» - Αναλαμβάνει ΜΕΔ ύψους 7 δις

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Τρίτη (03/07) το πρωί το Σχέδιο «Εστία» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετουμένων δανείων, που θα στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες των δανειοληπτών.

Το Σχέδιο «Εστία» εγκρίθηκε από το Υπουργικό μαζί με το πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία του φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ύψους €7 δισ, σε έκτακτη συνεδρία.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, το ΔΣ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση. Ωστόσο θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τη σύσταση του φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι το σχέδιο «Εστία», θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ στηρίζοντας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όπως εξήγησε, προβλέπεται συγκεκριμένη προαποφασισμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων, που θα περιλαμβάνει αναπροσαρμογή του υπολοίπου των δανείων στην αξία του ενυπόθηκου ακίνητου, αναπροσαρμογή των επιτοκίων κατά τρόπο που δεν θα υπερβαίνουν το 3,5% και δεν θα είναι χαμηλότερα του 2,5% και ένα σχέδιο με αρκετά χρόνια αποπληρωμής.

Όσοι επιλεγούν για να συμμετάσχουν στο Σχέδιο, θα πρέπει να έχουν οικογενειακά εισοδήματα όχι πέραν των 50 χιλιάδων ευρώ ετησίως και περιουσιακά στοιχεία, εξαιρουμένου του ενυπόθηκου σπιτιού, που δεν θα ξεπερνούν σε αξία το 125% της αξίας της υποθήκης για την κατοικία.

Όσοι επιλέγονται θα τυγχάνουν επιδότησης για το 1/3 της αναδιαρθρωμένης δόσης που θα πρέπει να καταβάλλουν για το στεγαστικό δάνειο.

Το σχέδιο θα καλύψει ακόμα και ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως υποθήκη την κατοικία.

Υπολογίζεται ότι θα υποβοηθηθούν, με μια πρώτη εκτίμηση, περίπου 15 χιλιάδες ευάλωτοι δανειολήπτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν οι ίδιοι να καταβάλλουν τα 2/3 της δόσης, και θα ενισχύονται με την καταβολή του 1/3 της δόσης, από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) που θα αναλάβει να λειτουργήσει το σχέδιο.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι όσες τράπεζες και φορείς, πέραν του φορέα, συμβληθούν με μνημόνιο με το σχέδιο «Εστία», θα δεσμεύονται και με την τυποποιημένη αναδιάρθρωση των δανείων, αυτόματα δηλαδή θα αναδιαρθρώνονται τα δάνεια ώστε να γίνονται διαχειρίσιμα, με τη συμβολή του κράτους κατά το 1/3 στην αποπληρωμή.=

Το Υπουργικό αποφάσισε ακόμα ότι θα δημιουργηθεί, σε συνεννόηση με τις εποπτικές Αρχές, φορέας για τη διαχείριση των ΜΕΔ της ΣΚΤ ύψους €7 δις, τα οποία αναλαμβάνει το κράτος, αλλά ενδεχομένως και για άλλα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα τα οποία θα μπορεί να περιέλθουν στη συνέχεια στη διαχείριση του φορέα.

Εξήγησε ότι προβλέπεται μεταβατική περίοδος ούτως ώστε να προσληφθούν εξειδικευμένοι σύμβουλοι για να αναλάβουν τη διαχείριση του φορέα, διότι αυτός θα είναι κρατικής ιδιοκτησίας ως προς τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά όχι κρατικής διαχείρισης.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Υπουργικό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΚΤ υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία γίνεται δεκτή αλλά θα παραμείνουν στη θέση τους για τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη σύσταση του φορέα, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου.

Προβλέπεται ότι μέρος των σημερινών υπαλλήλων της ΣΚΤ θα στελεχώσει την εναπομένουσα οντότητα, ενώ ταυτόχρονα μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρέπει να καταρτιστεί το επιχειρηματικό σχέδιο και η όλη διάρθρωση του φορέα αυτού.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι «ο φορέας είναι η κατεύθυνση την οποία επιθυμούσε η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, στην πρόσφατη σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο».

«Με τη λειτουργία του φορέα αναμένεται ότι τα €7 δις των ΜΕΔ, τα οποία είναι βάρος στην τραπεζική λειτουργία αλλά έχουν αξία, θα τύχουν αξιοποίησης προς όφελος των φορολογουμένων» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι με τη διαχείριση αυτού του χαρτοφυλακίου, τα έσοδα θα είναι τέτοια, που θα μπορούν να καλύψουν και τα έξοδα λειτουργίας του σχεδίου «Εστία» και του φορέα, αλλά και στην απορρόφηση της πρόσφατης αύξησης του δημοσίου χρέους που αναλαμβάνει το κράτος για την αναδιάρθρωση της ΣΚΤ.

Σημείωσε επίσης ότι στον φορέα θα μπορούν να συμμετάσχουν στην συνέχεια και ιδιώτες επενδυτές, με όρους που θα διαμορφωθούν με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Το Υπουργικό εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται για τη σύσταση του φορέα και με σχετικά διατάγματα στην ανακεφαλαιοποίηση της ΣΚΤ και να ζητήσει από αυτήν να ορίσει άμεσα ανεξάρτητο οίκο για την καταγραφή του πλαισίου λειτουργίας του φορέα και ανεξάρτητο οίκο για την αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας με συγκεκριμένη εταιρεία, είτε για την τροποποίηση αυτής της συμφωνίας, είτε για την επιλογή εκ νέου της συγκεκριμένης εταιρείας για τη διαχείριση των δανείων.

Οι δύο αυτές προτάσεις, για το «Εστία» και τον φορέα, θα προωθηθούν για έγκριση και στη Βουλή. «Θεωρούμε ότι με τη λειτουργία του «Εστία» συμπληρώνεται ένα συνολικό πρόγραμμα μαζί με τα νομοσχέδια που βρίσκονται ήδη στη Βουλή για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ» επεσήμανε ο κ. Προδρόμου.

Στη συνεδρίαση το Υπουργικό την Τρίτη (03/07) ενέκρινε, επίσης, τις προτάσεις που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα (02/07) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την ενίσχυση και βελτίωση των νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής για έγκριση.

«Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στη Βουλή, η οποία ελπίζουμε στην επόμενη συνεδρίασή της να εγκρίνει αυτό το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέσω του μετασχηματισμού της ΣΚΤ, αλλά και για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι για τα συγκεκριμένα θέματα υπήρξαν συνεννοήσεις με την Κεντρική Τράπεζα.

Επεσήμανε ακόμα ότι ιδιαίτερα το «Εστία» προϋποθέτει ότι θα τύχει και της τελικής έγκρισης από την ΕΕ και με βάση τις προκαταρκτικές συνεννοήσεις, υπάρχει η πεποίθηση ότι θα τύχει της έγκρισης των ευρωπαϊκών αρχών.

Κληθείς να σχολιάσει την πρακτική που εφάρμοσε από τη Δευτέρα 02/07 η ΣΚΤ για αναλήψεις καταθέσεων όχι πέραν των €3,000, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν θα υπεισέλθει σε τραπεζικές πρακτικές και σημείωσε πως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες με βάση πανευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι €100 χιλιάδες, ενώ οι καταθέσεις στην ΣΚΤ είναι διασφαλισμένες στο σύνολό τους, με τη συμφωνία που έγινε και αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Είναι κατανοητό, είπε καταληκτικά, ότι ασκήθηκε πίεση αυτές τις μέρες στη διαθεσιμότητα μετρητών, και όχι στη ρευστότητα.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε αποφάσεις πολύ δύσκολες, αποφάσεις τις οποίες δεν επιθυμούσαμε κατ’ ανάγκην, περιμένουμε ότι και η Βουλή θα μπορέσει να εγκρίνει αυτές τις δύσκολες αποφάσεις, που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε συνολικά πλέον το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για να μην έχουμε ξανά τα επόμενα χρόνια πιέσεις και επείγοντα περιστατικά στο τραπεζικό σύστημα» ανέφερε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top