ΚΟΣΜΟΣ

Κοινή διακήρυξη για ενίσχυση της συνεργασίας τους υπέγραψαν ΕΕ και ΝΑΤΟ

Κοινή διακήρυξη για ενίσχυση της συνεργασίας τους υπέγραψαν ΕΕ και ΝΑΤΟ

Κοινή διακήρυξη 11 σημείων, συνυπέγραψαν την Τρίτη 10/07 Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, με την οποία οι δύο οργανισμοί επαναβεβαιώνουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον ευρωατλαντικό χώρο.

Τα Κράτη Μέλη των δύο οργανισμών εκπροσωπήθηκαν από τους Προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ, από πλευράς ΕΕ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ. ΕΕ και ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα, τις κοινές προκλήσεις, "σε πνεύμα πλήρους αμοιβαίου ανοίγματος και σύμφωνα με την αυτονομία και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των αντίστοιχων οργανώσεών μας και με την επιφύλαξη του ειδικού χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας οποιουδήποτε από τα μέλη μας".

ΝΑΤΟ και ΕΕ ενθαρρύνουν "την όσο το δυνατόν πληρέστερη συμμετοχή των Συμμάχων του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ στις πρωτοβουλίες της" και "την όσο το δυνατόν πληρέστερη συμμετοχή των κρατών μελών της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στην Συμμαχία στις πρωτοβουλίες της".

ΕΕ και ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι εφαρμόζουν ήδη τους στόχους που όρισαν πριν από δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλιακής συνεργασία στη Μεσόγειο που συμβάλλει "στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της διακίνησης μεταναστών και, ως εκ τούτου, μετριάζει την ανθρώπινη δυστυχία", την ικανότητα ανταπόκρισης σε υβριδικές απειλές: την ετοιμότητά για κρίσεις, την έγκαιρη ανταλλαγή πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, της παραπληροφόρησης, και την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των μελών και των εταίρων.

Τέλος, ΕΕ και ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι υποστηρίζουν "την ικανότητα άμυνας και ασφάλειας των γειτόνων μας στα ανατολικά και στα νότια", ενώ ζητούν επιτάχυνση στόχων όπως η στρατιωτική κινητικότητα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε χημικούς, βιολογικούς, ακτινολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους και η προώθηση της ατζέντας για την ειρήνη και την ασφάλεια των γυναικών.

"Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της ΕΕ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας για την καλύτερη προστασία της Ένωσης και των πολιτών της και συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά και πέραν αυτής. Η μόνιμη δομημένη συνεργασία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας συμβάλλουν σε αυτούς τους στόχους", υπογραμμίζουν ΕΕ και ΝΑΤΟ στην ίδια διακήρυξη.

"Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που ανέλαβε το ΝΑΤΟ στη συλλογική άμυνα, στη διαχείριση κρίσεων και στη συνεταιριστική ασφάλεια, για να εξασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια του Ευρω-Ατλαντικού χώρου, κυρίως μέσω αποτροπής και υπεράσπισης, προβάλλοντας τη σταθερότητα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", συνεχίζουν και συμπληρώνουν ότι  "το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον μοναδικό και ουσιαστικό ρόλο του ως ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής άμυνας για όλους τους Συμμάχους".

Σημειώνουν μάλιστα ότι οι προσπάθειες της ΕΕ θα ενισχύσουν επίσης το ΝΑΤΟ, με "ισότιμη κατανομή του βάρους, των ωφελειών και των ευθυνών, σε πλήρη συμφωνία με τη δέσμευσή τους που αναλήφθηκε στην δέσμευση για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας".

"Για τα κράτη μέλη της ΕΕ χαιρετίζουμε την πολιτική συμφωνία να δοθεί υψηλότερη προτεραιότητα στην ασφάλεια και την άμυνα στις προσεχείς συζητήσεις για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ", αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

"Οι ικανότητες που αναπτύσσονται μέσω των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνουν συνεπείς, συμπληρωματικές και διαλειτουργικές. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και στις δύο οργανώσεις, με την επιφύλαξη των κυριαρχικών αποφάσεων των χωρών που τους ανήκουν", καταλήγουν ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top