ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Η διάσωση που καθήλωσε τον πλανήτη και ο θάνατος ενός δύτη - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ταϊλάνδη: Η διάσωση που καθήλωσε τον πλανήτη και ο θάνατος ενός δύτη - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με τον απεγκλωβισμό τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια δραματική επιχείρηση που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα ολόκληρη η υφήλιος το τελευταίο διάστημα  σκορπίζοντας δάκρυα χαράς στους συγγενείς και τους φίλους τους.

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές ηλικίας 11-16 ετών και ο 25χρονος προπονητής τους εντοπίστηκαν ζωντανοί περίπου εννέα ημέρες μετά τον αποκλεισμό τους στις 23 Ιουνίου σε μια στενή λασπωμένη λωρίδα γης μέσα στο σπήλαιο κοντά στο Τσιανγκ Ράι στα βόρεια της χώρας.

Ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία τις προσπάθειες απεγκλωβισμού τους στις οποίες συμμετείχαν όχι μόνον ντόπιοι, αλλά και εθελοντές που κατέφθασαν από διάφορα σημεία της Γης.

Η ολη επιχείρηση διάσωσης σημαδεύτηκε με τον θάνατό ενός πρώην στελέχους των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης οποίος έχασε τη ζωή του συμμετέχοντας στην προσπάθεια διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους.

Ο Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL, συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης των παιδιών και του προπονητή τους, που εντοπίστηκαν σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην επαρχία Τσιανγκ Ράι. Απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας μια επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με φιάλες οξυγόνου.

Η διάσωση ξεκίνησε την Κυριακή 08/07 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη 10/07. Κάθε επιχείρηση διαρκούσε αρκετές ώρες με τον απεγκλωβισμό τεσσάρων παιδιών κάθε φορά.

Η τελική φάση της επιχείρησης ξεκίνησε την Τρίτη 10/07 και ολοκληρώθηκε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα με τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους, σηματοδοτώντας το τέλος του θρίλερ.

Να σημειώσουμε πως συγκλονιστικά ηταν και τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την επιχείρηση διάσωσης των 12 αγοριών.

Ο 44χρονος Ιβάν Κάρατζιτς δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Δανίας «Danmarks Radio»: «Τα αγόρια βρίσκονταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν. Δεν ήταν εντελώς αναίσθητα, αλλά δεν έδιναν απαντήσεις».

Τελος να αναφερουμε πως τα παιδιά θα παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για περίπου μία εβδομάδα.

Τα επόμενα 24ωρα θα υποβληθούν σε νέες εξετάσεις κι αν δεν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξη θα μπορούν να δουν συγγενείς τους υπό τον όρο ότι θα τηρείται μια απόσταση ασφαλείας περίπου δύο μέτρων. Κάποια από τα παιδιά έχουν ήδη δουν τους δικούς τους μέσα από τζάμι ασφαλείας.

Πώς εγκλωβίστηκαν τα παιδιά

Τα αγόρια της νεανικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Wild Boar» -ηλικίας 11 έως 16 ετών- μπήκαν στη σπηλιά το Σάββατο 23 Ιουνίου με τον 25χρονο προπονητή τους.

 

Είχαν ολοκληρώσει την προπόνησή τους και αποφάσισαν να εξερευνήσουν τη σπηλιά Tham Luang Nang Non μαζί με τον προπονητή τους.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal δεν ήταν η πρώτη φορά που έμπαιναν στο σπήλαιο. Ωστόσο, αυτή τη φορά αποφάσισαν να προχωρήσουν πιο βαθιά για να γράψουν τα ονόματά τους στα τοιχώματα. Όμως, από τη στιγμή που μπήκαν στο σπήλαιο ξεκίνησαν οι έντονες βροχοπτώσεις των μουσόνων με αποτέλεσμα η είσοδος να πλημμυρίσει. Τα νερά άρχισαν να ανεβαίνουν και τα παιδιά έφτασαν σε βάθος 3,2 χιλιομέτρων μέχρι να βρουν σημείο για να προστατευτούν.

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top