ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΙΑ: Καταχειροκροτήθηκαν οι εκπαιδευτικοί- Συγκινήθηκαν και δάκρυσαν

ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΙΑ: Καταχειροκροτήθηκαν οι εκπαιδευτικοί- Συγκινήθηκαν και δάκρυσαν

Μαζικότατη υπήρξε η συμμετοχή εκπαιδευτικών και οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας, στη απογευματινή(Τρίτη 28/8) ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ με σύνθημα «Όχι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου», το οποίο αναγραφόταν και στις φανέλες που φορούσαν.


Στην πορεία, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι τα εκπαιδευτικά πράγματα στην Κύπρο έχουν μετατραπεί σε μια ωρολογιακή βόμβα, την οποία ενεργοποίησε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης.

Η πορεία ξεκίνησε στις 18:30 από τα φώτα της ΠΑΣΥΔΥ μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο, με τους συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία να φωνάζουν συνθήματα όπως, μεταξύ άλλων, «Κάτω τα χέρια απ’ την παιδεία», «Αγώνας-Αγώνας-Αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον Υπουργό Παιδείας», «Κάτω τα χέρια απ΄ το σχολείο, τα όνειρα των μαθητών, δεν μπαίνουν στο ψυγείο», «Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν παιδεία», κρατώντας πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων: «Σεβασμός στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, όχι στη διάλυση της δημόσιας παιδείας », «Παιδεία στο περιθώριο – Κοινωνία στο μεσαίωνα», «Αξιοπρέπεια – Διάλογος», «Κάτω τα χέρια απ’ την παιδεία – Διάλογος =Δημοκρατία», «Δημοκρατικό χαρούμενο σχολείο», «Ελεύθερη παιδεία-Όχι δικτατορία», «Εξορθολογισμό ή διάλυση», «Κάντε σωστούς εξορθολογισμούς και όχι πρόχειρους πειραματισμούς», «Τέρμα στη δίωξη του Συνδικαλισμού».
 
Στην κλειστή είσοδο του Προεδρικού, εκ των συμμετεχόντων στην πορεία κρέμασαν πανό που έγραφαν: «Δώστε την προσαύξηση στους τραπεζίτες», «Στηρίζω τους εκπαιδευτικούς που είχα και θα έχω» και την φανέλα που είχε τυπωμένο πάνω το κύριο σύνθημα της εκδήλωσης «Όχι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου».
 
Φτάνοντας η περισσότερη μάζα των συμμετέχοντων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με μπροστάρηδες την ηγεσία των τριών εκπαιδευτικών, καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο ο οποίος πήγε απευθείας έξω από το χώρο της εκδήλωσης, κάτι που έκανε την ηγεσία των εκπαιδευτικών οργανώσεων και ιδιαίτερα τους Προέδρους, να συγκινηθούν και να δακρύσουν.


 
Ακολούθως, η ηγεσία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ανέβηκε στην εξέδρα η οποία στήθηκε στο χώρο της εκδήλωσης, όπου και οι Πρόεδροι των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου και της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού απηύθυναν χαιρετισμούς και ευχαριστώντας τις χιλιάδες του κόσμου που πορεύτηκε μαζί του στη σημερινή πορεία διαμαρτυρίας υπέρ του δημόσιου σχολείου.
 
Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, σε προσφώνηση του είπε ότι «αυτή η λαοθάλασσα που συγκεντρώθηκε εδώ απόψε στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα περάσουν τα τετελεσμένα για το δημόσιο σχολείο, ότι θέτουμε τέρμα στην απαξίωση των εκπαιδευτικών, ότι το δημόσιο σχολείο έχει μέλλον».
 
«Ο αγώνας μας δεν είναι για ανταλλάγματα και μισθολογικές αυξήσεις. Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, κύριε Γενικέ Ελεγκτή. Η Κυβέρνηση επιχείρησε να προσδώσει κομματική χροιά στην εκδήλωση μας, τους απαντούμε ότι η παιδεία, η εκπαίδευση δεν είναι ούτε κόκκινη ούτε μπλε, είναι κοινωνική λαϊκή κατάρτιση και θα την υπερασπιστούμε όλοι με νύχια και με δόντια. Γι’ αυτό και η αποψινή μας διαμαρτυρία είναι κοινωνική αντίδραση στα τετελεσμένα που προσπαθούν να μας επιβάλουν», πρόσθεσε.


 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, στο χαιρετισμό του είπε ότι αυτό που καταγράφεται σήμερα είναι πρωτοφανές, είναι πραγματικά συγκλονιστικό.
 
«Οι χιλιάδες των εκπαιδευτικών αλλά και η ευρύτερη κοινωνία των πολιτών φαίνεται να  αφουγκράστηκαν τα μηνύματα των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Το ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορούμε να απευθύνουμε προς όλους και όλες εσάς γι’ αυτή την ανεπανάληπτη κοινωνική συμπόρευση που είμαι πεπεισμένος ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για άλλους κοινωνικούς αγώνες και σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Σήμερα, φίλες και φίλοι, γράφουμε μαζί άλλη μια λαμπρή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας και της εκπαίδευσης της Κύπρου, αλλά και του ευρύτερου εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος του τόπου μας», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε ότι μετά το πρώτο τους συναπάντημα της 13ης Ιουλίου, «σήμερα βρισκόμαστε ξανά μαζί για να στείλουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο αποφασιστικά το μήνυμα μας για προάσπιση του δημόσιου σχολείου, για διαφύλαξη των θεσμοθετημένων διαδικασιών του δημοκρατικού διαλόγου και της διαπραγμάτευσης, αλλά και για κάτι άλλο, που δυστυχώς κάποιοι το χλεύασαν και το υποτίμησαν, το μήνυμα της υπεράσπισης της ποδοπατημένης αξιοπρέπειας μας».
 
Ανέφερε ότι ο αγώνας δεν σταματά εδώ. "Και η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει όλους μαζί ενωμένους, να συνεχίζουμε την προσπάθεια για υπέρβαση των αδιεξόδων, για τα οποία ευθύνονται άλλο. Για μια ακόμα φορά θέλω να δηλώσω προς όλες τις κατευθύνσεις την ετοιμότητα μας για εξεύρεση μιας λύσης», πρόσθεσε.
   
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι είναι μια εκδήλωση μεγαλειώδης αλλά και ειρηνική και σημείωσε ότι «ζούμε μια ιστορική μέρα η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το δημόσιο σχολείο».
 
«Σήμερα είμαστε εδώ και δηλώνουμε με τον πιο έντονο τρόπο, ότι θα υπερασπιστούμε την ποιότητα στη δημόσια εκπαίδευση. Θα υπερασπιστούμε τους εκπαιδευτικούς μας, αλλά και τους μαθητές μας. Ζητούμε να επανέλθει η ηρεμία  στα σχολεία μας, ώστε να ξεκινήσουμε την φετινή χρονιά με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα υπό τις περιστάσεις. Η πόρτα του διαλόγου είναι πάντα ανοικτή για ένα αξιοπρεπή και δημοκρατικό διάλογο που θα οδηγήσει στην εκτόνωση της κρίσης που ζούμε όλο αυτό το διάστημα που άλλοι έχουν δημιουργήσει», συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι ο δρόμος τους είναι μακρύς.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, στο χαιρετισμό του είπε ότι η παιδεία έχει φτάσει μετά από πολλές δεκαετίες σε επικίνδυνο οριακό σημείο και πρόσθεσε ότι τα εκπαιδευτικά πράγματα στην Κύπρο έχουν μετατραπεί σε μια ωρολογιακή βόμβα, την οποία ενεργοποίησε ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Χαμπιαούρης στις 2 Ιουλίου 2018, στις 4 Ιουλίου το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αφαιρέσει και την περόνη.
 
«Ο χρόνος εδώ και δύο μήνες μετρά αντίστροφα και φτάσαμε σήμερα σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Σε αδιέξοδο για ένα και μοναδικό λόγο: Καταστρατηγήθηκαν οι συνταγματικά καθορισμένες και νομοθετικά ρυθμισμένες θεσμικές διαδικασίες διαλόγου, διαπραγμάτευσης, αλλά πάνω απ’ όλα συναίνεσης», συμπλήρωσε.   
 
Στο σημείο αυτό, οι συμμετέχοντες στη εκδήλωση ζητούσαν την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού .
 
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι απαιτούν σεβασμό των θεσμών, σεβασμό του δημοκρατικού θεσμικού διαλόγου στην εκπαίδευση και παντού, «γιατί σήμερα είμαστε εμείς, αύριο θα είσαστε εσείς, και άλλες κοινωνικές ομάδες», όπως ανέφερε.
 
«Ζητούμε σεβασμό της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών και σεβασμό του σημαντικού και πολυδιάστατου έργου που επιτελούν για τα παιδιά μας, το μέλλον αυτού του τόπου και βέβαια, ζητούμε ποιότητα στο δημόσιο σχολείο», ανέφερε.
 
Μια ποιότητα, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, που τα τέσσερα επίμαχα μέτρα όχι απλώς δεν την προωθούν, αλλά αντίθετα και ατυχώς την πλήττουν.
 
«Σήμερα που και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις πέραν πάσης αμφιβολίας έχουμε διαπιστώσει και εμφατικά έχουμε σημειώσει την θλιβερή αλλά πλήρη αδυναμία συνεννόησης, συζήτησης αλλά και εμπιστοσύνης με τον Υπουργό Παιδείας επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να επιμένουμε στην ανάγκη σεβασμού και τήρησης των σωστών θεσμικών διαδικασιών διαπραγμάτευσης και διαλόγου, ώστε και για το μέλλον της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών αλλά πολύ περισσότερο των παιδιών μας, αυτό το μέλλον  να μην εξαρτάται από τα πρόσωπα που θα βρίσκονται ευκαιριακά, συγκυριακά ή άλλως πως στις διάφορες θέσεις, αλλά από τις ξεκάθαρες διαδικασίες. Σήμερα αυτό βροντοφωνάζουμε και αυτό απαιτούμε: Θεσμικός διάλογος και μόνο. Σας ευχαριστούμε. Είστε η δύναμη μας», συμπλήρωσε.  
 
Μήνυμα συμπαράστασης στη σημερινή εκδήλωση των εκπαιδευτικών οργανώσεων απέστειλε και η Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Εκπαιδευτικών ETYCE, εκφράζοντας την συμπαράσταση των 11 εκατομμυρίων εκπαιδευτικών της Ευρώπης στον αγώνα που διεξάγουν οι κυπριακές εκπαιδευτικές οργανώσεις.
 
Μηνύματα συμπαράστασης απέστειλαν και οι Ομοσπονδίες της Σερβίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος η οποία βρισκόταν στη σημερινή εκδήλωση με τρεις εκπροσώπους, οι τουρκοκυπριακές οργανώσεις εκπαιδευτικών και άλλοι.  
 
Όπως ανέφεραν εκ των συμμετεχόντων στην πορεία, βρίσκονται στην πορεία σε μια προσπάθεια αποτροπής των τετελεσμένων της Κυβέρνησης που προσπαθεί να φιμώσει τους συνδικαλιστές και να καταργήσει τις συντεχνίες με απώτερο σκοπό την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που κερδήθηκαν με πολλούς.
 
Σημείωσαν, επίσης, πως οραματίζονται ένα σχολείο για το λαό μακριά από ιδιωτικά συμφέροντα και ότι σήμερα διεκδικούν σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.
 
Πρόσθεσαν ότι διαμαρτύρονται για την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, η οποία έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
 
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top