ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κεφαλαίου μελετάει η ΕΤΕπ λόγω Brexit

Αύξηση κεφαλαίου μελετάει η ΕΤΕπ λόγω Brexit

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία ανήκει στις κυβερνήσεις της ΕΕ, μελετάει το ενδεχόμενο μιας αύξησης κεφαλαίου για να επιτρέψει σε ορισμένους από τους μετόχους της να αυξήσουν το μερίδιό τους μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και την ΕΤΕπ τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.


Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η έξοδος της Βρετανίας σημαίνει ότι η τράπεζα θα χάσει €3,5 δισεκατομμύρια κεφαλαίου που συνεισέφερε η χώρα. Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν από άλλους υφιστάμενους μετόχους σε αναλογική βάση, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η ΕΤΕπ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειολήπτης και δανειστής στον κόσμο, βασίζεται στην πιστοληπτική αξιολόγηση AAA της από τους διεθνείς οίκους για να δανείζεται στις αγορές και να δανείζει στη συνέχεια επενδυτικά έργα.

Συνεργάζεται στενά με άλλους θεσμούς της ΕΕ για να εφαρμόσει τη πολιτική της ΕΕ.

Η αντικατάσταση του κεφαλαίου του ΗΒ μετά το Brexit θα είναι σημαντική έτσι ώστε η τράπεζα να διατηρήσει την κορυφαία αξιολόγησή της.

Ξεχωριστά, η τράπεζα εργάζεται πάνω σε ένα σχεδιασμό για αύξηση κεφαλαίου, έτσι ώστε να επιτρέψει σε ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, να αυξήσουν το μερίδιο τους.

«Η Πολωνία έχει εκφράσει την επιθυμία να αυξήσει το μερίδιο της στην ΕΤΕπ, γιατί το μέγεθος της οικονομίας της έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που μπήκε στην ΕΕ το 2004», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το μερίδιο της κάθε χώρας της ΕΕ στην ΕΤΕπ βασίζεται στο οικονομικό της βάρος εντός του μπλοκ στη βάση του ΑΕΠ που είχε κατά την ένταξή του στο διεθνή οργανισμό.

Η Πολωνία, η οποία έγινε κράτος μέλος το 2004 με ένα ΑΕΠ γύρω στα $217 δισεκατομμύρια, είχε μέχρι πέρσι σχεδόν τριπλασιάσει το μέγεθος του περίπου στα $614 δισεκατομμύρια.

Η οικονομία της είναι πλέον μεγαλύτερη από της Σουηδίας, της Δανίας, του Βελγίου ή της Αυστρίας, χώρες οι οποίες κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο στην ΕΤΕπ. 

Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της ETEπ, εκτός από τη Βρετανία, είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Επειδή οι αλλαγές κεφαλαίου στην ΕΤΕπ είναι σπάνιες και συνήθως γίνονται μόνο κατά περιόδους που η ΕΕ αποδέχεται ένα νέο μέλος, η Πολωνία επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την αλλαγή η οποία θα γίνει αναγκαστικά λόγω του Brexit για να αναθεωρήσει το μερίδιο που έχει, είπαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η Ισπανία ενδιαφέρεται επίσης να αυξήσει το μερίδιο της, ανέφερε, αν και δεν έχει καταστεί σαφές πόσο περισσότερο κεφάλαιο από αυτό που απαιτείται λόγω του Brexit, είναι διατεθειμένες οι χώρες που επιθυμούν να δουν αύξηση του μεριδίου τους να δώσουν.

«Υπάρχουν δύο ή τρεις άλλες χώρες από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη και το Νότο οι οποίες επιθυμούν επίσης να αυξήσουν το μερίδιο τους», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Πολωνία έχει δηλώσει ετοιμότητα να διαθέσει έως και €10 δισεκατομμύρια στην ΕΤΕπ, ανέφεραν αξιωματούχοι. Σε αντάλλαγμα, επιθυμεί να εξασφαλίσει μόνιμα τη θέση ενός Αντιπροέδρου στην τράπεζα.

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στην Πολωνία ήταν της τάξης του €5,1 δισεκατομμυρίων το 2017, κάτι που την κάνει τον 5ο μεγαλύτερο αποδέκτη δανείων της τράπεζας πέρσι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top