ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ: Ελπίδα για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου

Τραμπ: Ελπίδα για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου

Επίδοση διαπιστευτηρίων νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Τα διαπιστευτήρια του ενώπιον του Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κ. Donald Trump, επέδωσε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, ο νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάριος Λυσιώτης.

Κατά την τελετή των διαπιστευτηρίων, ο κ. Λυσιώτης διαβίβασε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη προς τον Αμερικανό Πρόεδρο και αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ τόσο διμερώς όσο και σε διεθνές επίπεδο, δεσμευόμενος να εργαστεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών.

Ο νέος Πρέσβης της Κύπρου σημείωσε ότι στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας με γειτονικά κράτη, τονίζοντας πως ο ρόλος των ΗΠΑ είναι κομβικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση. Αφού επεσήμανε πως η εξεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί εργαλείο συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, τόνισε ότι η υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη ώστε η Κύπρος να συνεχίσει τις προσπάθειες της για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου, ο κ. Λυσιώτης ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη βοήθεια και συμπαράσταση στις προσπάθειες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εξέφρασε την ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών και υπογράμμισε τη συμβολή των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στη διατήρηση συνθηκών σταθερότητας αλλά και στις διαπραγματευτικές συνομιλίες.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη, o Πρόεδρος Trump αναφέρθηκε στα 58 χρόνια φιλίας ΗΠΑ-Κύπρου καθώς και στο κοινό συμφέρον των δύο χωρών στην προώθηση της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου, εκφράζοντας ευαρέσκεια για την από κοινού υποστήριξη των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση και επαναβεβαιώνοντας επί τη ευκαιρία την υποστήριξη των ΗΠΑ για επανένωση του νησιού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ο Πρόεδρος Trump ανέφερε τέλος στη γραπτή αντιφώνησή του πως προσβλέπει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, κάτι που θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της περιφερειακής σταθερότητας και των ευκαιριών για μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Χαρακτήρισε την Κύπρο πολύτιμο εταίρο σε μια ευάλωτη περιοχή, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στενότερη συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου θα είναι επωφελής στα πεδία της ασφάλειας καθώς και των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top