ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η Κύπρος διεκδικεί θέση στον αγώνα κατά του καρκίνου»

ΠτΔ: «Η Κύπρος διεκδικεί θέση στον αγώνα κατά του καρκίνου»

Η υπογραφή διμερούς συμφωνίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, με αφορμή την ίδρυση Κέντρου Έρευνας Καρκίνου, σηματοδοτεί μια καινοτόμα συνεργασία για τον τόπο μας, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος διεκδικεί και θα έχει θέση στον αγώνα κατά του καρκίνου.

Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας των δυο φορέων, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία και του Γερμανού Πρέσβη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει πως η μάχη κατά του καρκίνου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του αιώνα μας, που υπερβαίνει τα σύνορα των χωρών και που βρίσκεται πέρα από την ιατρική και την επιστήμη.

Η πρόκληση απαιτεί την εμπλοκή όλων μας, είπε και διαβεβαίωσε πως "η μικρή Κύπρος διεκδικεί και θα έχει τη θέση της σε αυτόν τον αγώνα", ενώ την ίδια ώρα εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ίδιου και της Κυβέρνησης στις αρχές που διέπουν και στις οποίες εδράζεται η συμφωνία συνεργασίας, καθώς και τη στήριξη στις δράσεις που θα αναληφθούν.

Η σημερινή μέρα, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινοτόμας συνεργασίας για τον τόπο, όπου ο ακαδημαϊκός και κλινικός κόσμος ενώνουν δυνάμεις για να προσφέρουν στην Κύπρο μας, καλύτερη επιστημονική γνώση για τον καρκίνο και να προωθήσουν τρόπους καλύτερης και αποτελεσματικότερης θεραπείας.

Είπε, ακόμη, πως η προώθηση του τομέα της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης και εξέφρασε την "ακράδαντη πεποίθηση πως η συνεργασία του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμβάλλει στην ενίσχυση και τη βελτίωση της ίδιας της ιατρικής επιστήμης".

Η δική σας δέσμευση σε αυτή την προσπάθεια, προσθέτει ο ΠτΔ, απευθυνόμενος στους δυο φορείς,  δείχνει το δρόμο σε όλους εμάς για να συμπαραταχθούμε σε όσους συμπολίτες μας δίνουν καθημερινά την προσωπική τους μάχη.

Λέγοντας πως ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας κατά του καρκίνου εκτιμά ότι ένας στους πέντε άνδρες και μια στις έξι γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής, του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως, στην Κύπρο, ο καρκίνος, αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με τα περιστατικά να υπερβαίνουν σήμερα τις 14 χιλιάδες, ενώ ετήσια παρουσιάζονται τρεις χιλιάδες νέα περιστατικά.

Από την πλευρά του, ο ιατρικός διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, καθηγητής Νικόλας Ζάμπογλου, αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής μέρας και υπενθύμισε πως πριν από ένα περίπου χρόνο ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την Ίδρυση του Κέντρου Καρκίνου.

Πέραν αυτού όμως, συνέχισε, κατά τη σημερινή μέρα, το ΤΕΠΑΚ φιλοξένησε μια "εξαιρετική συνάντηση" με παγκοσμίου φήμης ερευνητές Πανεπιστημίων από Γερμανία, Ελλάδα και Ισραήλ και συγκεκριμένα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το Πολυτεχνείο του Darmstadt, το Πανεπιστήμιο του Freiburg, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion.

"Μαζί με τους Κύπριους επιστήμονες καταλάβαμε πως μιλούσαμε στο ίδιο επίπεδο και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού εκφράζει το επίπεδο του ΤΕΚΑΚ που καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνόφωνων Πανεπιστημίων", συμπλήρωσε.

Παρουσίασε επίσης τον εμπνευστή αυτής της συνάντησης και κύριο ομιλητή της εκδήλωσης, καθηγητή Michael Molls, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου "ο οποίος είναι ένας από τους εκπροσώπους και βασικούς συντελεστές των Γερμανικών ερευνητικών προγραμμάτων καρκίνου, που αγαπά την Κύπρο και την επισκέπτεται συχνά".

Εξάλλου, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός είπε στην ομιλία του ότι η  ίδρυση ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας Καρκίνου έχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας και πρώτιστα για την υγεία των πολιτών.

"Με βασική αποστολή τη διεξαγωγή διεπιστημονικής έρευνας για τον καρκίνο, για πρόληψη, πρόγνωση, διάγνωση, θεραπεία και κλινική φροντίδα των ασθενών, ευελπιστούμε πως η παρουσία του Κέντρου θα ενισχύσει την έρευνα και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών στη χώρα μας", συμπλήρωσε.

Μέσα από αυτήν τη συνεργασία, συνέχισε, θα αξιοποιηθούν συνδυαστικά η ισχυρή τεχνογνωσία του επιστημονικού προσωπικού του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου,  αλλά και η δυναμική και οι πολλαπλές δυνατότητες που παρέχουν εξειδικευμένα Τμήματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από τη Σχολή Μηχανικής, τη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και της Σχολής Επιστημών Υγείας με την πρόσθετη υποστήριξη ενός αριθμού άλλων Τμημάτων.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν εκ μέρους του ΓΟΚ ο καθηγητής Ζάμπογλου και εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ ο καθηγητής Αναγιωτός. Την Παρασκευή θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της διημερίδας των επιστημόνων σχετικά με θέματα έρευνας, πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top