ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεγαλύτερο ατόπημα της Βουλής σύμφωνα με τον Γιώργο Περδίκη

Το μεγαλύτερο ατόπημα της Βουλής σύμφωνα με τον Γιώργο Περδίκη

Ο νόμος για το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως το μεγαλύτερο ατόπημα της Βουλής είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.

Ως το μεγαλύτερο ατόπημα του Κοινοβουλίου κατά τη δεύτερη σύνοδο (Σεπτέμβρης 2017- Ιούλης 2018) της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας ήταν η ψήφιση σε νόμο, της πρότασης νόμου για το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως επ΄αδεία, προσδιόρισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου του κινήματος για τη δεύτερη σύνοδο της Βουλής.

Πρόσθεσε επί του θέματος ότι το Κίνημα Οικολόγων κατέθεσε πρόταση νόμου σε μια προσπάθεια να διορθωθεί ο νόμος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ενώπιον της Ολομέλειας να διεξαχθεί συζήτηση καθώς οι εισηγητές της πρότασης θέλουν αυτή να συζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Θεσμών, αλλά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών θα επιμένει η πρόταση νόμου να οδηγηθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που προκάλεσε τις αντιδράσεις για τις αποφυλακίσεις επωνύμων ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών.

Ο κ. Περδίκης απαντώντας σε ερωτήσεις για τα κοινοβουλευτικά δρώμενα, διατύπωσε τη θέση ότι έχει βαλτώσει η αναθεώρηση του κανονισμού της Βουλής. Πρόσθεσε ότι μέσα από την αναθεώρηση του κανονισμού αναμένεται να σταματήσει η δικτατορία των Προέδρων των Επιτροπών, που κάποιοι λειτουργούν κατά τρόπο καταστρεπτικό για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες Βουλευτών.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η συνεδρίες της Ολομέλειας έχουν καθυστερήσει να επαναρχίσουν μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εκπίπτει του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής καθώς παρατηρείται αστραπιαία αποδέσμευση κονδυλίων ή και θέσεων, με πλειοψηφία που εξασφαλίζεται με τηλεφωνήματα και παρασκηνιακά.

Σε ότι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα που έχει ενώπιον της η Βουλή με την έναρξη της 3ης Συνόδου, ο κ. Περδίκης είπε ότι παρατηρούνται πολύ σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου για τις εκποιήσεις, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται νέα πρόταση νόμου από τους Οικολόγους.

Ένα άλλο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Βουλή είναι οι εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες, συνέχισε ο κ. Περδίκης προσθέτοντας ότι το σχέδιο "Εστία" αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και δεν φαίνεται ότι θα «περάσει» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δεν διαχωρίζει τους εξ ανάγκης κακοπληρωτές από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Δεν πρέπει να επωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές» συμπλήρωσε.

Κάνοντας απολογισμό του έργου της Β΄ Συνόδου της Βουλής, ο κ. Περδίκης είπε πως το Κίνημα με δύο Βουλευτές και τους συνεργάτες τους καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες κάθε χρόνο για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που παρουσιάζονται καθημερινά ενώπιον τους, τιμώντας ταυτόχρονα την ψήφο του κυπριακού λαού, ο οποίος τους επέλεξε να τον αντιπροσωπεύουν στη Βουλή.

Από ΚΥΠΕ

Αφού παρατήρησε ότι το κοινοβουλευτικό έργο του Κινήματος είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο συγκρινόμενο με την αριθμητική παρουσία των Βουλευτών του έκανε ποσοτική παρουσίαση της κοινοβουλευτικής δράσης.

Παραθέτοντας τα στοιχεία είπε ότι την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 - Ιουλίου 2018 κατατέθηκαν συνολικά 118 προτάσεις νόμου από τα κόμματα, εκ των οποίων οι 34 (ποσοστό 28.8%) έχουν κατατεθεί αποκλειστικά από τους Βουλευτές του Κινήματος ή σε συνεργασία με άλλους Βουλευτές ή από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στις οποίες οι Βουλευτές των Οικολόγων είναι μέλη.

Την ίδια περίοδο ψηφίστηκαν σε νόμους συνολικά 64 προτάσεις νόμου εκ των οποίων οι 13 έχουν κατατεθεί αποκλειστικά από το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών ή σε συνεργασία με άλλους Βουλευτές ή από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στις οποίες οι Οικολόγοι είναι μέλη, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 20,3%.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις 3 προτάσεις νόμου που κατέθεσε το Κίνημα και καταψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας ότι αυτές ήταν ο Περί Αρχείου Πληθυσμού τροποποιητικός νόμος, ο Περί Εξοικονομήσεως Νερού (Ειδικά Μέτρα) τροποποιητικός νόμος, και ο Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων τροποποιητικός νόμος, ο οποίος παρείχε δίχτυ προστασίας στις εκποιήσεις της κύριας κατοικίας.
.
Αναφερόμενος στα ψηφίσματα που υπερψήφισε η Βουλή την ίδια περίοδο και τα σχέδια ψηφίσματος που κατέθεσε το Κίνημα, είπε ότι εγκρίθηκαν συνολικά 7 ψηφίσματα, 2 εκ των οποίων κατατέθηκαν από τους Οικολόγους, 2 κατατέθηκαν εκ μέρους όλων των κομμάτων και 3 από άλλα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά το έργο του Κινήματος στο Κεφάλαιο Δ΄ ο κ. Περδίκης ανέφερε πως κατά την προαναφερθείσα χρονική περίοδο έχει υποβαθμιστεί.

Όσον αφορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκεί η Βουλή στην εκτελεστική εξουσία, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 – Ιουλίου 2018 το Κίνημα κατέθεσε 413 ερωτήσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 58,8% του συνόλου των κατατεθειμένων ερωτήσεων (702 σε σύνολό).

Αναφορικά με τα συνολικά 209 αυτεπάγγελτα θέματα που εγγράφηκαν στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές τα 64 εγγράφηκαν έπειτα είτε από προτάσεις των Οικολόγων, είτε σε συνεργασία με άλλους Βουλευτές είτε από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στις οποίες είναι μέλη.

Παραθέτοντας τους σημαντικούς νόμους για την οικολογία και το περιβάλλον που ψηφίστηκαν την Β’ σύνοδο, σημείωσε την «ψήφιση μετά από δέκα χρόνια ταλαιπωρίας νομοθεσίας για τον περιορισμό της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας» και την ψήφιση του νόμου για την χρήση του ποδηλάτου.

Ως σημαντικούς νόμους για το Κίνημα και ολόκληρο το Κοινοβούλιο επεσήμανε την δέσμη νόμων για τις εκποιήσεις και τη συμφωνία για την πώληση του Συνεργατισμού.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του Κινήματος στην Κοινοβουλευτική διπλωματία, ο κ. Περδίκης παρέθεσε Εξωτερικές σχέσεις και αποστολές, τη συμμετοχή του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου σε αποστολή στη Ραμπάτ στο συνέδριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με θέμα «Προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων στη Μεσόγειο».

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου παρευρέθηκε στο Βουκουρέστι ως ομιλητής στη 12η Γενική Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου και στις 2 Ιουλίου 2018 συμμετείχε σε αποστολή στο Βερολίνο σε Κοινοβουλευτικό Φόρουμ με θέμα την Ασφάλεια και τις Υπηρεσίες.

Ακόμα ο κ. Θεοπέμπτου μεταξύ 11 – 14 Ιουλίου 2018, βρέθηκε στο Βελιγράδι σε συνέδριο με θέμα «Εμπόριο και επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Μεσόγειο» της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Περδίκης συνόδευσε τον Πρόεδρο της Βουλής στην Αρμενία στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης του στη χώρα.

Μεταξύ των προτάσεων νόμου που κατά προτεραιότητα θα προωθήσει την ψήφισή τους το Κίνημα, ο κ. Περδίκης περιέλαβε τις προτάσεις νόμου για απαγόρευση καύσης αποκλαδιών αμπελιών, ελαιόδεντρων και οπωροφόρων δέντρων και αποκαλάμης σιτηρών, αύξηση των ποινών στις περιπτώσεις πρόκλησης φωτιάς (καψαλίσματα), την παραχώρηση στον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, του δικαιώματος της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης σε ιδιωτικό τεμάχιο, την οριζόντια ψηφοφορία ενόψει ευρωεκλογών, τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, την τροποποίηση του περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Νόμου έτσι ώστε να καθιερωθεί Εθνικό Κατώτατο Όριο Μισθού με Κανονισμούς που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, την τροποποίηση του περί Στοιχημάτων Νόμου, ώστε ποσοστό δύο επί τοις εκατό (2%) των καθαρών αποδοχών από στοίχημα να καταβάλλεται στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, ο οποίος αυτόνομα θα κατανέμει το ποσό αυτό στις κυπριακές ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων για σκοπούς ενίσχυσης των ομάδων και των ακαδημιών, την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να διασφαλιστεί συνταγματικά η οικονομική αυτονομία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, την τροποποίηση του περί Διενέργειας Εράνων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη μεταχείριση εράνων που διεξάγονται κατά τις κηδείες, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για το συμβούλιο αποφυλάκισης επ’ αδεία, την ψήφιση νομοθεσίας που να προστατεύει αποτελεσματικά τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες, και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για το ασυμβίβαστο των αξιωματούχων.

Στόχος μας είναι η ετοιμασία και κατάθεση προτάσεων νόμου που αφορούν στο νομοθετικό πλαίσιο εκποιήσεων υποθηκευμένων ακινήτων και στη διαφοροποίηση του πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι αποτελεί δέσμευση του Κινήματος ότι και τη νέα κοινοβουλευτική σύνοδο «θα καταβάλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις του τόπου και της κοινωνίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top