ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Καυκαλιάς: «Στασιμότητα στο χαλούμι και χωρίς ενημέρωση για εναλλακτικό σχέδιο η Βουλή»

Α. Καυκαλιάς: «Στασιμότητα στο χαλούμι και χωρίς ενημέρωση για εναλλακτικό σχέδιο η Βουλή»

Στασιμότητα στον φάκελο «χαλούμι» και παρείσφρηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, κρατούν εγκλωβισμένη τη διαδικασία για καθιέρωση του ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς, επικαλούμενος ενημέρωση της Επιτροπής από τον Υπουργό Γεωργίας κατά τη σημερινή συνάντηση τους.

Ο κ. Καυκαλιάς ερωτηθείς επί του θέματος μετά τη συνάντηση είπε, επίσης, ότι ο φάκελος για το χαλούμι φαίνεται να συνδέεται με το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η Βουλή δεν ενημερώθηκε για εναλλακτικό ή εναλλακτικά σχέδια.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνεδρία, είπε γενικότερα για τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο, ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν.

Για ακόμα μια φορά διαπιστώνεται ότι ο αγροτικός τομέας συνεχίζει να υφίσταται συντριπτικές πιέσεις και τα μεγάλα ζητήματα που πιέζουν τον κλάδο παραμένουν άλυτα, πρόσθεσε.

Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης από το 2013 υπολειτουργεί όπως και ο θεσμός.

Πρόσθεσε ότι είμαστε στο στάδιο των εξαγγελιών για κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα δίνει λύσεις σε μια σειρά προβλήματα που εντοπίζονται στη λειτουργία του Οργανισμού.

Η Επιτροπή Σιτηρών μέχρι το 2013 είχε κέρδη και συσσωρευμένο αποθεματικό ύψους 18 εκατομμυρίων, είπε  ο κ. Καυκαλιάς προσθέτοντας πως από τότε αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο, σημειώνει ζημιές και η Κυβέρνηση ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, σχεδίων, νομοσχεδίων για να τα καταθέσει στη Βουλή ‘για να αποφασίσουμε για την επόμενη μέρα της Επιτροπής Σιτηρών.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στο χαλούμι και είπε πως επικρατεί στασιμότητα στον φάκελο «χαλούμι», παρά τις επανειλημμένες προηγηθείσες αναφορές της Κυβέρνησης και των αξιωματούχων του Υπουργείου Γεωργίας ότι η διαδικασία προχωρούσε, η Επιτροπή Γεωργίας ενημερώθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας ότι επικρατεί στασιμότητα στο θέμα και έχουν παρεισφρήσει στη διαδικασία πολιτικές σκοπιμότητες που κρατούν εγκλωβισμένη τη διαδικασία εξέτασης του φακέλου του χαλουμιού για καθιέρωση του ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας πρόσθεσε ότι η μη εξέλιξη στο θέμα του χαλουμιού απειλεί τον κλάδο.

Απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι ο φάκελος για το χαλούμι φαίνεται να συνδέεται με το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η Βουλή δεν ενημερώθηκε για εναλλακτικό ή εναλλακτικά σχέδια.

Το ζητούμενο είναι να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια ώστε να προχωρήσει η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού, είπε.

Επίσης, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι έχουν καταγραφεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των αρδευτικών τμημάτων και μεγάλες ανάγκες σε υποδομές, αναφέροντας ότι το τελευταίο διάστημα «έχουμε υποβάλει στον Υπουργό» αριθμό επιστολών.

Διευκρίνισε ταυτόχρονα, ότι ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα στηρίξει τη λειτουργία αυτών των τμημάτων.

Περαιτέρω σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για αθέμιτες γεωργικές πρακτικές και ενίσχυση της θέσης του παραγωγού στην αλυσίδα προώθησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι και αυτή η ιστορία βρίσκεται στο ανάμενε.

Ακολούθως αφού ανέφερε ότι επικαλέστηκε τα προαναφερθέντα για να καταδείξει ότι χάθηκαν πολλά χρόνια χωρίς να ληφθούν αποφάσεις που θα στήριζαν τον γεωργό και τον παραγωγό, είπε ότι κατά τη συνάντηση διαπίστωσαν καλές προθέσεις, «αλλά δεν αναμετρόμαστε με τις προθέσεις αλλά με τις πραγματικότητες και εδώ είναι που κρινόμαστε όλοι».

 Απαντώντας σε ερώτηση για αποζημίωση παραγωγών που πλήγηκαν από το χαλάζι, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι έγιναν κάποιες αναφορές από τον αρμόδιο Υπουργό, οι οποίες καταδεικνύουν τις προθέσεις του Υπουργείου να καταθέσει νομοσχέδια που θα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Συμπλήρωσε ότι ο Υπουργός εξήγγειλε κάποια σχέδια που θα κινούνται προς την κατεύθυνση αποζημιώσεις για ζημιές που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας, ο κ. Καδής θα είναι σε θέση να δώσει πιο απτά στοιχεία για την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top