logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Τομές στο σύστημα δικαιοσύνης εξήγγειλε από την Πάφο ο ΠτΔ

 03 Νοε 2018 Πολιτική

Τομές στο σύστημα δικαιοσύνης εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας λήψης αποφάσεων.

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων των νέων κτηρίων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι εγκαθιδρύεται Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, το οποίο θα εκδικάζει προσφυγές από αιτητές ασύλου. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και οι διαδικασίες για την συγκρότηση και λειτουργία του Δικαστηρίου βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.

Ανέφερε επίσης ότι ενώπιον της Βουλής βρίσκεται και νομοσχέδιο αναφορικά με τη συμμόρφωση της Διοίκησης στις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, ως επίσης και νομοσχέδιο για την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εκδικάζει με ταχείες διαδικασίες αστικές υποθέσεις με έντονο εμπορικό χαρακτήρα. «Επιπλέον, η αναμενόμενη εφαρμογή της λεγόμενης «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης» και ηλεκτρονικής διαχείριση των υποθέσεων στο δικαστήριο θα αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα προς τη βελτίωση και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών».

Αναφερόμενος στο νέο δικαστικό μέγαρο Πάφου είπε ότι αναμένεται να συμβάλει άμεσα στη βελτίωση των παρεχόμενων δικαστικών υπηρεσιών, ενός τομέα του οποίου η μεταρρύθμιση αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης .

«Η σύσταση πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο ήδη συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του όγκου εργασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο». Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του δικαστικού συστήματος, συνέχισε, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής της κυβέρνησης , «για την επίτευξη των πιο πάνω και, πέραν του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα, το κόστος του οποίου ανήλθε στα έξι εκατομμύρια ευρώ, ο συνολικός σχεδιασμός που βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης περιλαμβάνει, επίσης, τα πιο κάτω έργα, τα οποία υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, αλλά που στην ουσία επιδιώκουν αυτό που και η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν αναφέρει: Την εύρυθμη λειτουργία του δικαστικού συστήματος μέσα στα ανάλογα Μέλαθρα της δικαιοσύνης».

Τα νέα έργα που προγραμματίζονται είναι η ανέγερση Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με προϋπολογιζόμενο κόστος 58.2 εκ Ευρώ, η ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, κόστους έξι εκατομμυρίων ευρώ, η αποκατάσταση του παλαιού κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προκειμένου να στεγάσει το Διοικητικό Δικαστήριο, κόστους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, η ανακαίνιση του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου Φιλοξενία με κόστος ενός εκατομμυρίου ευρώ, για τη στέγαση του Εμπορικού Δικαστηρίου και του υπό δημιουργία, μέσα από τον διάλογο που θα έχουμε με τους Δικαστές του Ανωτάτου, Εφετείου και η ενοικίαση κτηρίου για τη στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η πολιτεία έχει ήδη προχωρήσει στη σημαντική ενίσχυση των δικαστηρίων με δικαστικό προσωπικό, ενώ βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας δύο νομοσχέδια, αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Δικαστών η οποία αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω το επίπεδο του δικαστικού Σώματος.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Δικαστηρίων, «η σχετική έκθεση των ξένων εμπειρογνωμόνων παραδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο και καλύπτει την αποτελεσματικότητα/αποδοτικότητα όλων των τομών της δικαιοσύνης περιλαμβανομένων των δομών και λειτουργιών των δικαστηρίων, αποσκοπώντας στην επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης".

Προς υλοποίηση των συστάσεων της μελέτης ετοιμάσθηκε σχετικό Σχέδιο Δράσης, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. "Οφείλω να πω ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο και ευελπιστώ πως σύντομα θα πετύχουμε αυτό που ήταν όραμα μου και απόλυτα ενστερνίστηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε πλήρη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς απόδοσης της δικαιοσύνης, και τώρα προχωρούμε στην υλοποίηση μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την περηφάνια του «διότι ουδέν διεθνές ή ευρωπαϊκό Σώμα δεν έχει προβεί στην οποιαδήποτε παρατήρηση για την ακεραιότητα, την εντιμότητα του δικαστικού Σώματος και γενικότερα των θεσμών της Πολιτείας». Διαβεβαίωσε επίσης την σταθερή βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει την στήριξη προς την Επαρχία Πάφου, σημειώνοντας ότι το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα σε συνάρτηση με την υλοποίηση και τη δρομολόγηση μίας σειράς άλλων σημαντικών έργων από το 2015 και εντεύθεν στο Δήμο Πάφου, συνολικού κόστους πέραν των 77 εκατομμυρίων ευρώ, «καταδεικνύουν με τον πλέον έμπρακτο τρόπο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδεικνύουν για την ευρύτερη ενίσχυση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και της επαρχίας Πάφου».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολατος χαρακτήρισε σημαντική την σημερινή μέρα σημειώνοντας ότι η ανέγερση νέων κτιρίων απονομής της δικαιοσύνης δείχνει στην πράξη το ενδιαφέρον της πολιτείας για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Είπε ακόμη ότι πέραν των κτιριακών εξοπλισμών απαιτείται η σωστή στελέχωση και ικανοποιητικό νομικό και δικαστικό πλαίσιο. Η δικαιοσύνη στην Κύπρο, πρόσθεσε, είναι εντελώς ανεξάρτητη από έξωθεν παρεμβάσεις. Παραδέχτηκε πάντως ότι αντιμετωπίζονται προβλήματα καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Από ΚΥΠΕ