ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική αλλά και πολιτική χροιά από ομιλητές στο συνέδριο Economist 

Οικονομική αλλά και πολιτική χροιά από ομιλητές στο συνέδριο Economist 

 

Οικονομική χροιά υπό την έννοια των τομέων όπου μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις στην Κύπρο αλλά και πολιτική σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή και το Κυπριακό είχαν οι παρεμβάσεις διάφορων ομιλητών κατά τη διάρκεια των εργασιών, χθες το απόγευμα, του 14ου συνεδρίου του The Economist, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Economist, στα προγράμματα “citizenship-by-investment” (υπηκοότητας μέσω επένδυσης) εστίασε την παρέμβασή ο επικεφαλής κυβερνητικής συμβουλευτικής της Henley & Partners Dominique Bolli.

«Τόνισε ότι τα προγράμματα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI), με την Κύπρο να ξεχωρίζει σε αυτήν την παράμετρο», αναφέρεται.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους αναζητεί κανείς εναλλακτικό τόπο κατοικίας και υπηκοότητα μέσω τέτοιων προγραμμάτων είναι η πολιτική αβεβαιότητα, η πιθανότητα πτώσης της αξίας των περιουσιακών του στοιχείων, η αύξηση φόρων κ.λπ.».
Παρέθεσε προς αυτό στατιστικά στοιχεία από τις διάφορες περιοχές του κόσμου.

Προστίθεται ότι «οι κύριοι παράγοντες με βάση τους οποίους επιλέγεται μια χώρα ως προορισμός σε αυτό το πλαίσιο είναι η δυνατότητα μετακίνησης χωρίς βίζα, η εύκολη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και άλλα δημόσια αγαθά, η ασφάλεια έναντι οικονομικού και πολιτικού ρίσκου».

Τέλος, αναφέρεται, «υπογράμμισε ότι η επιτυχία αυτών των προγραμμάτων κρίνεται από διάφορες παραμέτρους, μεταξύ άλλων τις επιλογές στην επένδυση, την ελκυστικότητα της χώρας, τις προϋποθέσεις και το κόστος του προγράμματος κ.λπ».

Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του συμβουλίου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρθηκε στον πολλά υποσχόμενο τομέα της εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, η εκπαίδευση συμβάλλει στην αύξηση των startups που ιδρύονται, ενώ φέρνει στην Κύπρο ξένους φοιτητές, οι οποίοι συμβάλλουν στην κατανάλωση, αλλά και γίνονται «πρεσβευτές» της Κύπρου στο εξωτερικό, σημείωσε ο κ. Χατζηκυπριανού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η αύξηση της ζήτησης εκπαιδευτικών υπηρεσιών διεθνώς, μεταξύ άλλων από μεγάλες αναδυόμενες αγορές, είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την Κύπρο, είπε και πρόσθεσε ότι οι διεθνείς φοιτητές θα έχουν φτάσει τους 8 εκατ. μέχρι το 2025.

Στη δική του παρέμβαση ο Θάνος Ντόκος, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge και γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που γεννά η αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι σοβαρά ζητήματα από τη μεταναστευτική κρίση μέχρι την τζιχαντιστική τρομοκρατία «ακουμπούν» στην περιοχή.

«Χρειάζεται να ακούσουμε περισσότερο ο ένας τον άλλον στην περιοχή», είπε ο κ. Ντόκος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν “success stories” (ιστορίες επιτυχίας). Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη δυναμική των ευκαιριών που προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, εκφράζοντας ευρύτερα την άποψη ότι κάθε ιδέα που πέφτει στην περιοχή θα πρέπει να παίρνει την ευκαιρία της.

Στο Κυπριακό εστίασε την παρέμβασή του ο Χάρης Τζήμητρας, senior fellow Atlantic Council, διευθυντής, PRIO Cyprus Centre, σημειώνοντας ότι «είτε υπάρχει πολιτική συμφωνία είτε όχι, οι δύο κοινότητες είναι μοιραίο να ζουν μαζί στο νησί».

Ο κ. Τζήμητρας προέτρεψε τα εμπλεκόμενα μέρη να σκεφτούν «έξω από το κουτί» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Κύπρου και μίλησε ειδικότερα για τη δημιουργία πλαισίων μέσα στα οποία οι δύο πλευρές θα είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με αμοιβαία επωφελείς τρόπους ή να συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων σε όλο το νησί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top