ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεράλ Ακσενέρ: Η «Σιδηρά Κυρία» της Τουρκίας που απειλεί με πόλεμο την Κύπρο

Μεράλ Ακσενέρ: Η «Σιδηρά Κυρία» της Τουρκίας που απειλεί με πόλεμο την Κύπρο

«Αν χρειαστεί η Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές» ήταν η δήλωση της Τουρκάλας πολιτικού Μεράλ Ακσενέρ που προκάλεσε αίσθηση.

Ποια όμως είναι η Μεράλ Ακσενέρ που απειλεί με νέα εισβολή στην Κύπρο;

Της έχουν προσδώσει τα προσωνυμία ,«Σιδηρά Κυρία», «Τουρκάλα Μαρίν Λεπέν», «Γκρίζα Λύκαινα» ή «Asena» (Λύκαινα), μεταξύ άλλων.

Η 61χρονη πολιτικός, το 1994 μπήκε στη πολιτική με τις γενικές εκλογές του 1995 ως εκπρόσωπος της Επαρχίας Κωνσταντινούπολης με το Κόμμα "Αληθινού Μονοπατιού". Η Ακσενέρ ήταν Υπουργός Εσωτερικών από τις 8 Νοεμβρίου 1996 έως τις 30 Ιουνίου 1997, σε αντικατάσταση του Μεχμέτ Αγάρ.

Η «Σιδηρά Κυρία» επανεξελέγη στο κοινοβούλιο στις γενικές εκλογές του 1999 ως εκπρόσωπος της Επαρχίας Κοτζαελί. Αργότερα, δεν επανεξελέγη στις εκλογές του 2007 και του 2011, αντιπροσωπεύοντας την Επαρχία Κωνσταντινούπολης ως μέλος του κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος.

Διασπάστηκε με την ηγεσία του κόμματός (Εθνικιστικό Κόμμα) της το 2016 λόγω της προσπάθειας του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει το σύνταγμα της Τουρκίας, και υποσχέθηκε να ξεκινήσει το δικό της πολιτικό κίνημα.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε την ίδρυση του Καλού Κόμματος στις 25 Οκτωβρίου 2017.

Στην πρώτη συγκέντρωση του κινήματος, δήλωσε ότι η τουρκική δημοκρατία βρίσκεται "υπό απειλή" και το Κόμμα θέλει μια ελεύθερη κοινωνία και να διορθώσει τα προβλήματα του τουρκικού δικαστικού συστήματος.

Την Τετάρτη (22/11) ήρθε ξανά στις κυπριακή επικαιρότητα μετά και τις απειλές που εξαπέλυσε προς την ΚΔ, αφού όπως είπε «αν χρειαστεί η Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές και η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμένει τουρκική».

Να σημειώσουμε ότι «Η Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές», ήταν το σύνθημα που δόθηκε πριν την εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

Επιμέλεια: Έκτορα Γεωργίου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top