ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Έφριξε» ο Περδίκης με αυτά που είδε: «Μια μικρή παραγκούπολη στη Λεμεσό- Τραγικές συνθήκες διαβίωσης

«Έφριξε» ο Περδίκης με αυτά που είδε: «Μια μικρή παραγκούπολη στη Λεμεσό- Τραγικές συνθήκες διαβίωσης

Πίσω από "την όμορφη βιτρίνα του παραλιακού με τους ουρανοξύστες, κρύβεται μια μικρή παραγκούπολη", ανέφερε την Τετάρτη 19/12 ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, μετά την επίσκεψη του στις "εργατικές κατοικίες" της περιοχής Αγίου Νικολάου.

 
Συνοδευόμενος από μέλη του Κινήματος και τον συντονιστή της Κίνησης για το Δικαίωμα της Στέγασης, Λευτέρη Γεωργίου, ο κ.Περδίκης περιόδευσε στην περιοχή, συνομίλησε με κατοίκους και είδε τις συνθήκες διαβίωσης τους στις παλιές κατοικίες ,που κτίστηκαν τη δεκαετία του 40` για τη στέγαση χαμηλοεισοδηματικών οικογενειών.
 
Σε δηλώσεις του, ο κ.Περδίκης είπε πως, η σημερινή πραγματικότητα που είδε, όπως είπε, αποδεικνύει ότι το δικαίωμα της στέγασης δεν είναι εξασφαλισμένο στη χώρα μας και τόνισε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και λήψη αποφάσεων "για να εξασφαλιστεί ότι δεν μένει κανένας άνθρωπος άστεγος ή να κατοικεί υπό άθλιες συνθήκες, σαν αυτές που είδαμε στις εργατικές κατοικίες του Αγίου Νικολάου".
 
"Είδαμε μια μικρή παραγκούπολη, που βρίσκεται πίσω από τη βιτρίνα της ωραίας και σύγχρονης Λεμεσού", ανέφερε και υπέδειξε ότι "υπάρχει μια παρόμοια κατάσταση στην περιοχή Αγίου Ιωάννη και σίγουρα και πιο μικρές καταστάσεις κρυμμένες, είτε στην Τ/κ συνοικία, είτε σε υποβαθμισμένες περιοχές".
 
Τόνισε δε ότι η ευθύνη των πολιτικών, των δημοτικών αρχών και της Κυβέρνησης είναι τεράστια και πρέπει να την αναλάβουν, προσθέτοντας ότι "το θέμα αρχίζει και υιοθετείται πλέον και από πολιτικές δυνάμεις που το έχουν πρώτο στην ατζέντα τους, όπως και στο Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών".
 
"Προσπαθούμε να θέσουμε το ζήτημα και ενώπιον της Κυβέρνησης ως υποχρέωση πλέον, να προχωρήσει σε δαπάνες και σε πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής, αλλά και προς τους Δήμους, γιατί στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Λεμεσού έχει μεγάλη υποχρέωση για μια στεγαστική πολιτική", συμπλήρωσε.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασφάλισης, και νομοθετικά, των ενοικιαστών, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα όπως αυτό που καταγράφηκε με την έξωση 100 οικογενειών στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι "εδώ υπάρχει και μια ιδεολογική αντιπαράθεση, καθώς ο ΔΗΣΥ έχει φέρει νομοθεσία στη Βουλή για να γίνονται πιο εύκολα οι εξώσεις",
 
Ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η προσέγγιση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είναι εντελώς διαφορετική και πως "πέραν από τα δικαιώματα των ιδιοκτητών της γης, πρέπει να εξασφαλίζονται και τα δικαιώματα των ενοικιαστών", ενώ υπογράμμισε ότι επιβάλλεται "μια γενναία αύξηση του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους".
 
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ο ίδιος έχει γραπτώς απευθυνθεί στην αρμόδια Υπουργό, ζητώντας , "μια γενναία αύξηση του συμπληρώματος για το ενοίκιο στους λήπτες ΕΕΕ και στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος", ενώ υποστήριξε πως "αυτό που έχει ανακοινωθεί, για εμάς είναι μια κοροϊδία".
 
Έκανε επίσης λόγο για "λανθασμένες πολιτικές ανάπτυξης", με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συνεχόμενες αυξήσεις στα ενοίκια, με τεράστια ευθύνη των δημοτικών αρχών και του κράτους.
 
Από την πλευρά του ο συντονιστής της Κίνησης για το Δικαίωμα της Στέγασης, Λευτέρης Γεωργίου, είπε πως σήμερα, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών "είδαν την ωμή πραγματικότητα, που κάποιοι θέλουν να αποκρύπτουν".
 
Χαρακτήρισε δε ως "στάχτη στα μάτια" την εξαγγελία του Δημάρχου Λεμεσού για προώθηση ενός πενταετούς πλάνου για ανέγερση περίπου 520 διαμερισμάτων στα τρία τεμάχια δημοτικής γης, όπου βρίσκονται οι "εργατικές κατοικίες" στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη, για σκοπούς αντιμετώπισης της αύξησης των ενοικίων .
 
Συνάνθρωποι μας ζουν σε άθλιες συνθήκες, είπε, σε παλιά σπίτια με αμιάντους, ενώ όσες επισκευές χρειάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια να γίνουν, τις  έκαναν με δικά τους έξοδα, χωρίς καμία βοήθεια από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές ή το κράτος.
 
"Αυτά είναι τα Χριστούγεννα του 2018 που θα κάνει ο κόσμος αυτός, ξεχασμένος από όλους και όλα"  είπε ο κ.Γεωργίου και πρόσθεσε "πίσω από μια όμορφη βιτρίνα υπάρχει κόσμος που πεινά και υποφέρει".
 
Σε σχέση με το πρόβλημα των αστέγων, είπε πως σήμερα ο ίδιος θα παραλάβει έναν ακόμη άστεγο, ενώ ήδη επτά άτομα φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο και δυο οικογένειες σε σπίτια μελών της Κίνησης. "Ευτυχώς σήμερα, μετά από ενάμιση μήνα αγώνα, βρήκαμε και διαμέρισμα για οικογένεια με τρία ανήλικα παιδιά", συμπλήρωσε.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top