«Μάστρε μου πεθαίνω, ζήτω η Ελ…». Η πρόταση του Γεωργάλλα που πνίγηκε στο αίμα

«Μάστρε μου πεθαίνω, ζήτω η Ελ…». Η πρόταση του Γεωργάλλα που πνίγηκε στο αίμα

Ήταν 30 Δεκεμβρίου 1956, γύρω στις 9 το βράδυ, όταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου έφτανε στο χωριό Ζωοπηγή, καταδιωκόμενος από τους Βρετανούς αστυνόμους. Εκεί τον περίμενε η αντάρτικη ομάδα του, που είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι του Μηνά Μηνά και της συζύγου του. Ήταν οι Μιχαήλ (Μάκης) Γιωργάλλα, Φειδία Συμεωνίδη, Αντώνη Παπαδόπουλο, Ανδρέα Στυλιανού και Αυγουστή Ευσταθίου.

Ο Αυξεντίου έφτασε στο σπίτι και οι αγωνιστές έκατσαν όλοι μαζί να φάνε ό,τι τους είχε ετοιμάσει η κ. Μηνά. Τελιώνοντας το σύντομο δείπνο τους αποφάσισαν να κρυφτούν κάτω από το τζάκι, όπου η οικογένεια διατηρούσε κρησφύγετο και αλλάζοντας φρουρές να προσέχουν το σπίτι.

Πρώτοι έμειναν ξύπνιοι ο «Μάστρος», όπως αποκαλούσαν τον Αυξεντίου μαζί με τον Συμεωνίδη, όπου παραφύλαγαν από το παράθυρο.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Έτοιμος για διευρυμένη διάσκεψη ο ΠτΔ - «Ας αφήσουμε τις δηλώσεις, αστείο επιχείρημα ότι επηρεάζουν οι βουλευτικές»

Έτοιμος για διευρυμένη διάσκεψη ο ΠτΔ - «Ας αφήσουμε τις δηλώσεις, αστείο επιχείρημα ότι επηρεάζουν οι βουλευτικές»

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις είπε ότι στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όταν επανέλαβε, σε δηλώσεις του την Κυριακή, την ετοιμότητά του, ακόμα και την ερχόμενη βδομάδα να προσέλθει σε μια διευρυμένη διάσκεψη, στην οποία θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές να αποδείξουν στην πράξη την ετοιμότητά τους.

BEST OF TOTHEMAONLINE