«Μάστρε μου πεθαίνω, ζήτω η Ελ…». Η πρόταση του Γεωργάλλα που πνίγηκε στο αίμα

«Μάστρε μου πεθαίνω, ζήτω η Ελ…». Η πρόταση του Γεωργάλλα που πνίγηκε στο αίμα

Ήταν 30 Δεκεμβρίου 1956, γύρω στις 9 το βράδυ, όταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου έφτανε στο χωριό Ζωοπηγή, καταδιωκόμενος από τους Βρετανούς αστυνόμους. Εκεί τον περίμενε η αντάρτικη ομάδα του, που είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι του Μηνά Μηνά και της συζύγου του. Ήταν οι Μιχαήλ (Μάκης) Γιωργάλλα, Φειδία Συμεωνίδη, Αντώνη Παπαδόπουλο, Ανδρέα Στυλιανού και Αυγουστή Ευσταθίου.

Ο Αυξεντίου έφτασε στο σπίτι και οι αγωνιστές έκατσαν όλοι μαζί να φάνε ό,τι τους είχε ετοιμάσει η κ. Μηνά. Τελιώνοντας το σύντομο δείπνο τους αποφάσισαν να κρυφτούν κάτω από το τζάκι, όπου η οικογένεια διατηρούσε κρησφύγετο και αλλάζοντας φρουρές να προσέχουν το σπίτι.

Πρώτοι έμειναν ξύπνιοι ο «Μάστρος», όπως αποκαλούσαν τον Αυξεντίου μαζί με τον Συμεωνίδη, όπου παραφύλαγαν από το παράθυρο.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συγκίνηση στο Προεδρικό: Το μετάλλιο, η μεγάλη ευχή και η αναφορά στο Κυπριακό

Συγκίνηση στο Προεδρικό: Το μετάλλιο, η μεγάλη ευχή και η αναφορά στο Κυπριακό

Την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς τον απόδημο Δαμιανό Κωνσταντίνου για την πολυετή και πολυσχιδή προσφορά του στην οικονομία, τη ναυτιλία, τον πολιτισμό και τον ελληνισμό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απονέμοντάς του το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

BEST OF TOTHEMAONLINE