«Μάστρε μου πεθαίνω, ζήτω η Ελ…». Η πρόταση του Γεωργάλλα που πνίγηκε στο αίμα

«Μάστρε μου πεθαίνω, ζήτω η Ελ…». Η πρόταση του Γεωργάλλα που πνίγηκε στο αίμα

Ήταν 30 Δεκεμβρίου 1956, γύρω στις 9 το βράδυ, όταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου έφτανε στο χωριό Ζωοπηγή, καταδιωκόμενος από τους Βρετανούς αστυνόμους. Εκεί τον περίμενε η αντάρτικη ομάδα του, που είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι του Μηνά Μηνά και της συζύγου του. Ήταν οι Μιχαήλ (Μάκης) Γιωργάλλα, Φειδία Συμεωνίδη, Αντώνη Παπαδόπουλο, Ανδρέα Στυλιανού και Αυγουστή Ευσταθίου.

Ο Αυξεντίου έφτασε στο σπίτι και οι αγωνιστές έκατσαν όλοι μαζί να φάνε ό,τι τους είχε ετοιμάσει η κ. Μηνά. Τελιώνοντας το σύντομο δείπνο τους αποφάσισαν να κρυφτούν κάτω από το τζάκι, όπου η οικογένεια διατηρούσε κρησφύγετο και αλλάζοντας φρουρές να προσέχουν το σπίτι.

Πρώτοι έμειναν ξύπνιοι ο «Μάστρος», όπως αποκαλούσαν τον Αυξεντίου μαζί με τον Συμεωνίδη, όπου παραφύλαγαν από το παράθυρο.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

TRAILER: Αποκλειστική συνέντευξη: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο ThemaOnline– Μιλά για όλα, μέσα από το αυτοκίνητό του

TRAILER: Αποκλειστική συνέντευξη: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο ThemaOnline– Μιλά για όλα, μέσα από το αυτοκίνητό του

Για πρώτη φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανοίγει την καρδιά του στον Τάσο Θεοδώρου, μέσα από μια εντελώς διαφορετική συνέντευξη.

BEST OF TOTHEMAONLINE