«Έτσι έφτασε ο Διγενής στην Κύπρο». Η μαρτυρία των νεαρών που περίμεναν τον Γρίβα στη Χλώρακα

«Έτσι έφτασε ο Διγενής στην Κύπρο». Η μαρτυρία των νεαρών που περίμεναν τον Γρίβα στη Χλώρακα

25 Νοεμβρίου 1984. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30χρονα της ΕΟΚΑ, τρεις νεαροί ντυμένοι αντάρτες φτάνουν στην ακτή της Χλώρακας, στην τοποθεσία της Αλυκής με μία βάρκα που μεταφέρει τον Διγενή. Αυτή τη φορά, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το άρθρο, δεν χρειάστηκαν ούτε φωτεινά συνθήματα ούτε παρασυνθήματα. Ο Διγενής έφτασε στην Κύπρο «μέρα μεσημέρι» ενώ χιλιάδες λαού χειροκροτούσε.

Η κίνηση ήταν μία αναπαράσταση της πραγματικής άφιξης του αρχηγού της ΕΟΚΑ, το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου 1954, όταν έφτασε στην Κύπρο για να οργανώσει κρυφά τον αντάρτικο αγώνα κατά της αποκιοκρατίας και υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Δημοσκόπηση Alpha: Οριζόντια απογοήτευση στα κόμματα, αντοχή στην πίεση και άνοδος για Κυβέρνηση και ΠτΔ

Δημοσκόπηση Alpha: Οριζόντια απογοήτευση στα κόμματα, αντοχή στην πίεση και άνοδος για Κυβέρνηση και ΠτΔ

Με το βλέμμα στραμμένο στην αναμέτρηση του Μαΐου 2026, η νέα δημοσκόπηση του Alpha αποκαλύπτει τις πρώτες σοβαρές μετατοπίσεις στο κομματικό οικοδόμημα της Κύπρου. Η πρόθεση ψήφου αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμο «crash test» για την αντοχή των παραδοσιακών δυνάμεων και τη δυναμική των νέων παικτών.

BEST OF TOTHEMAONLINE