ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ: Εφαρμόζεται το σύστημα απενεργοποίησης κινητών

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ: Εφαρμόζεται το σύστημα απενεργοποίησης κινητών

Δεν σταματά ο εκσυγχρονισμός των φυλακών, Ιανουάριο το σύστημα απενεργοποίησης κινητών.

Ο εκσυγχρονισμός του Τμήματος Φυλακών δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει, δήλωσε την Παρασκευή (4/1) ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ενώ χαρακτήρισε το 2018 ως μια χρονιά η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην εδραίωση της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας. Σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, εντός του τρέχοντος μηνός θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές και το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία.

Ο Υπουργός μιλούσε το πρωί σε εκδήλωση του προσωπικού του Τμήματος Φυλακών για την κοπή της βασιλόπιτας, ενώ ακολούθως μετέβη και έκοψε τη βασιλόπιτα και με κρατούμενους των Κεντρικών Φυλακών.

Είπε ακόμη ότι εντός Ιανουαρίου θα συμπληρωθεί και ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοθετικού πλαισίου των Φυλακών που έχει υποβληθεί εδώ και αρκετό καιρό στη Νομική Υπηρεσία, ώστε το νομοσχέδιο και οι Κανονισμοί να κατατεθούν στη Βουλή.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία που υπάρχει με το Κοινοβούλιο και η απαίτηση από όλους για εκσυγχρονισμό «θα διασφαλίσει τη δυνατότητα της άμεσης προώθησης και εξέτασης αυτών των νομοσχεδίων, ούτως ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα εδραιώσει από τη μια και από την άλλη θα κατοχυρώσει αυτές τις αλλαγές».

Μιλώντας σε μέλη του προσωπικού του Τμήματος Φυλακών, ο Ιωνάς Νικολάου έκανε ιδιαίτερη μνεία σε συναδέλφους τους που, όπως είπε «είναι ‘εθισμένοι’ στο να παίρνουν άδειες ασθενείας».

«Δυστυχώς, κάποιοι δεν παίρνουν τα μηνύματα, τα οποία θα τα πάρουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι θα εντατικοποιηθούν κάποια από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζει η Διεύθυνση των Φυλακών. «Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται. Και εδώ θα οδηγηθούμε κάποια στιγμή. Κάποιοι, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτόν τον ‘εθισμό’ θα υποχρεωθούμε να κόψουμε το νήμα της λειτουργίας», συμπλήρωσε.

«Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Διεύθυνσης, παρά τη μείωση που είχαμε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – και υπήρξε ουσιαστική μείωση – ο ‘εθισμός’ ακόμα δυστυχώς αποτελεί πρόβλημα στο θέμα των αδειών για λόγους ασθένειας» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό συνιστά έλλειψη σεβασμού μεταξύ συναδέλφων» ενώ δημιουργεί και προβλήματα λειτουργίας.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε εξάλλου ότι εκκρεμεί η εγκατάσταση της αψίδας για να ελέγχεται η μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων ή ουσιών εξάρτησης στον χώρο των Φυλακών. «Πρέπει να ληφθούν απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, στο βαθμό που μπορούν να αντιμετωπιστούν» είπε.

Όσον αφορά την πρόοδο, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι «το 2018 ήταν μια χρονιά η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην εδραίωση της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας την οποία κάνουμε». Για πρώτη φορά, συνέχισε, έχουμε υλοποίηση του προϋπολογισμού των Κεντρικών Φυλακών κατά 85%. Αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία αναβάθμισαν τις υποδομές, αλλά και σε ευρωπαϊκά προγράμματα για δεσμοφύλακες και κρατούμενους.

Είπε ακόμη ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κτίριο της Σχολής Δεσμοφυλάκων, η οποία λειτουργεί, αλλά και στο γυμναστήριο «και βλέπουμε μπροστά για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων εκγύμνασης δεσμοφυλάκων».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης διαβεβαίωσε εξάλλου ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των δεσμοφυλάκων.

«Δεν θα λείψουν δυστυχώς περιστατικά όπως εκείνο που έγινε προχθές», είπε, αναφερόμενος στο περιστατικό που συνέβη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την επίθεση καταδίκου σε δεσμοφύλακα. Συνέχισε, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει «αποφασιστικότητα από πλευράς όλων μας να τα αντιμετωπίσουμε» είτε με σωφρονιστικό, είτε με αποφασιστικό τρόπο.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Διεύθυνση των Φυλακών είναι έτοιμη να παρέχει όλη την απαιτούμενη στήριξη για να αντιμετωπιστούν τέτοια περιορισμένα φαινόμενα επιθέσεων σε δεσμοφύλακες από κρατούμενους ή άλλες μορφές βίας μεταξύ κρατουμένων.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο χώρος των φυλακών ήταν επιβαρυμένος με πολλά προβλήματα. «Σταδιακά επιλύονται πολλά από αυτά, αλλάζει ο χώρος των φυλακών, νομίζω ότι δεν χωρεί αμφιβολία από κανένα, και τον πιο κακόπιστο ακόμα κριτή, ότι έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα στον χώρο των φυλακών» είπε.

Πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές έρχονται και θα συνεχίσουν να επέρχονται», καθώς δεν σταματά ποτέ ο εκσυγχρονισμός. «Μέσα από αυτή την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, έχουμε καταφέρει να οδηγήσουμε το σωφρονιστικό μας σύστημα σε ένα επίπεδο» για το οποίο συζητούν πολλοί και θέλουν να το επισκεφτούν από κοντά για να δουν τις αλλαγές που έχουν γίνει, κατέληξε.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Άννα Αριστοτέλους διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι το προσωπικό θα συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντά του με τον ίδιο ζήλο. Στάθηκε επίσης και στο θέμα της αξιοποίησης του 85% του προϋπολογισμού, για πρώτη φορά, όπως είπε, στα χρονικά των Φυλακών, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία της Ακαδημίας σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και στην υλοποίηση 50-60 εκπαιδευτικών προγραμμάτων του προσωπικού το 2018. Σύμφωνα με την κ. Αριστοτέλους, το κονδύλι για την εκπαίδευση του προσωπικού αυξήθηκε από €6.000 σε €100.000 ενώ ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συμβολή του.

Μνεία έκανε και για το θέμα της καταβολής της υπερωριακής αποζημίωσης στο προσωπικό, ενώ εξαιρώντας τους παρόντες, απευθύνθηκε στους λίγους μεταξύ των μελών του προσωπικού, οι οποίοι «λαμβάνουν άδεια ασθενείας με συνηθισμένη, ως γνωστόν, την ασθένεια της οσφυαλγίας». «Να ξέρουν ότι θα είμαστε απέναντί τους και θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, όπως το θέμα της αξιολόγησής τους, το θέμα της συμμετοχής τους σε διάφορα προγράμματα και άλλα μέτρα» είπε.

«Είμαστε δίπλα στα μέλη, τα οποία εκτελούν με τιμιότητα τα καθήκοντά τους, αλλά αυτοί οι λίγοι οι οποίοι χαλούν την όλη εικόνα, που έχουν συνηθίσει στην ευνοιοκρατία και στο βόλεμα, να ξέρουν ότι αυτά πλέον δεν ισχύουν» σημείωσε. Η Διευθύντρια των Φυλακών ανέφερε τέλος ότι «είμαστε κάθετοι και σε θέματα διαφθοράς και το έχουμε αποδείξει με τη σύλληψη και την απόλυση ελάχιστου αριθμού δεσμοφυλάκων», σημειώνοντας παράλληλα ότι η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού ασκεί με τιμιότητα τα καθήκοντά του.

Παρών ήταν και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής, Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος είπε ότι «πρέπει κάποιος να είναι τυφλός να μην δει ότι τα τελευταία χρόνια έγινα μεγάλες αλλαγές στις Κεντρικές Φυλακές». Πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο προέχει για τη Διεύθυνση είναι ο άνθρωπος. «Όταν έρθουν στη Βουλή νομοσχέδια ή Κανονισμοί που αφορούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ελευθερία και οτιδήποτε έχει να κάνει με τον άνθρωπο, πάντα η Βουλή το αντικρίζει με θετικό μάτι και αυτό θα πράξει και πάλι», είπε.

Μιλώντας αργότερα κατά την κοπή βασιλόπιτας στην ανοιχτή φυλακή, ο κ. Νικολάου είπε ότι η πολιτεία στηρίζει την προσπάθεια για ένταξη στην κοινωνία όσων αποφυλακίζονται, λέγοντας ότι μαζί με την Υπουργό Εργασίας και σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση έγινε κατορθωτό να υποβάλλονται έγκαιρα τα αιτήματα για ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Τα κάλαντα έψαλε τους κρατούμενους και στο προσωπικό των φυλακών η εκκλησιαστική χορωδία του ΙΝ. Αγίου Παντελεήμονα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Στήθηκε Κέντρο Κρίσεως για την πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Στο σημείο η Υπ. Γεωργίας -Δείτε βίντεο

Στήθηκε Κέντρο Κρίσεως για την πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Στο σημείο η Υπ. Γεωργίας -Δείτε βίντεο

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top