ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: 'Να αναλάβει τις ευθύνες της η κατοχική δύναμη'

Φωτίου: 'Να αναλάβει τις ευθύνες της η κατοχική δύναμη'

Η κατοχική δύναμη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες στο θέμα των αγνοουμένων, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Η κατοχική δύναμη θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις της μέχρι να επιτευχθεί και η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι χωρίς άλλη καθυστέρηση, θα πρέπει να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς τις εκταφές και έρευνες στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, καθώς και την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα, υπάρχουν στοιχεία για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων.

Στον επικήδειο λόγο του, στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους εισβολείς το 1974 Θεοχάρη Θεοχάρους, ο κ. Φωτίου είπε πως η κατοχική δύναμη θα πρέπει, επίσης, να δώσει στοιχεία για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας σε άλλους χώρους, ώστε να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για το μεγάλο αυτό έγκλημα.

Επίσης, είπε πως «είναι ανάγκη όπως η Τουρκία καταθέσει τις πληροφορίες που κατέχει για τους μαζικούς τάφους που δημιούργησαν τα στρατεύματά της από τις περισυλλογές των νεκρών στα πεδία των μαχών», για να προσθέσει πως «είναι, βέβαια, γνωστές αρκετές περιπτώσεις μαζικών εκτελέσεων εθνοφρουρών μας, αλλά και πολιτών, για τις οποίες η τουρκική πλευρά δεν έχει ακόμα επιδείξει τη δέουσα συνεργασία για τη διακρίβωση και της δικής τους τύχης».

«Πολύ φοβάμαι – και το λέω και το επαναλαμβάνω αυτό – πως αν συνεχιστεί η ίδια προσέγγιση από μέρους της, είναι πιθανό πολύ σύντομα, να επέλθει το οριστικό κλείσιμο του προβλήματος με τις τύχες των περισσοτέρων από τους ανθρώπους μας να παραμείνουν εσαεί ανεξακρίβωτες», ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Τόνισε ακόμα «πολιτεία και λαός, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, μαζί με τους συγγενείς των αγνοουμένων, θα συνεχίσουμε τον δύσκολο μα συνάμα ιερό αγώνα για τη σωστή επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων μας», σημειώνοντας πως «δεν αποδεχόμαστε και ούτε θα αποδεχθούμε ότι η παράδοση μερικών μόνο οστών, όπως στην περίπτωση του Θεοχάρη, αποτελεί την πλήρη και τεκμηριωμένη διευκρίνιση της τύχης του».

Ο κ. Φωτίου είπε πως «θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όπου δει, τα δίκαια και τα δικαιώματα των αγνοουμένων και των συγγενών τους και την πλήρη αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους όπως αυτά προνοούνται από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις».

Τέλος, είπε πως «σε κάθε περίπτωση, μια μορφή λύσης που θα αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και δεν θα τερματίζει την κατοχή επανενώνοντας τη χώρα μας και διασφαλίζοντας τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, θα είναι με πάσα βεβαιότητα θνησιγενής και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία, ούτε από τον λαό μας».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top