ΚΟΣΜΟΣ

Ηνωμένο Βασίλειο: Μυστηριώδης ιός σκοτώνει σκύλους

Ηνωμένο Βασίλειο: Μυστηριώδης ιός σκοτώνει σκύλους

Τρόμο και ανησυχία έχει προκαλέσει στους ιδιοκτήτες σκύλων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας θανατηφόρος ιός που προσβάλλει τα κατοικίδια τους.

Πρόκειται για τον ιό Alabama Rot, ο οποίος προσβάλλει τα σκυλιά και «τρώει» το δέρμα τους.

Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά για τον συγκεκριμένο ιό, παρά μόνο ότι επιτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία των σκύλων και προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών τους.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς μεταδίδεται ο ιός, πόσο μάλλον πώς μπορεί να αποτραπεί ή και να θεραπευθεί.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε λαγωνικά στην Αλαμπάμα τη δεκαετία του ’80, γι' αυτό και ονομάστηκε έτσι.

Για δεκαετίες, τα σκυλιά της Βρετανίας ήταν ασφαλή, αλλά το 2012 τελικά παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα. Οι περιπτώσεις των τετράποδων που έχουν προσβληθεί, είναι πάρα πολλές.

Το 2015, η Τζες Γουόρθινγκτον, πρόσεξε ότι το κόκερ σπανιέλ της, έγλειφε συνεχώς το ίδιο σημείο. Κοιτώντας προσεκτικά κάτω από το τρίχωμα του σκύλου, είδε αυτό που φοβόταν.

Στο ποδαράκι της σκυλίτσας της, Πίπα, υπήρχε μια γρατζουνιά, σαν ανοιχτή πληγή, που είχε εμφανιστεί μόλις πριν από λίγες ώρες. Συνεχίζοντας το ψάξιμο, η Τζες βρήκε κι άλλα παρόμοια σημάδια στο 2 χρονών σκύλο της.

Η κοπέλα που είναι κτηνιατρική νοσοκόμα, κατάλαβε αμέσως τι ήταν: ο ιός Alabama Rot. Ο ιός αυτός έχει προκαλεί πανικό, καθώς οι ειδικοί γνωρίζουν ελάχιστα για αυτόν. Δεν υπάρχουν καν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους θανάτους, καθώς οι κτηνίατροι δεν έχουν τρόπο εξέτασης για να δουν αν έχει προσβληθεί ο σκύλος από τον ιό όσο είναι ζωντανός. Αυτό επιβεβαιώνεται μόνο μετά τον θάνατό του.

Όταν αρχικά η Τζες πήγε τον σκύλο της στον κτηνίατρο, αυτός δεν βρήκε τίποτα και θεώρησε ότι θα τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια βόλτας. Θορυβήθηκε όμως όταν είδε το σκυλί να γλείφει συνεχώς το ίδιο σημείο και ανακάλυψε ότι έχει κολλήσει τον ιό.

«Πάγωσα από τον φόβο μου. Η καρδιά μου χτυπούσε τόσο γρήγορα». Η γυναίκα πανικοβλήθηκε και πήγε αμέσως την Πίπα στον κτηνίατρο, όπου διανυκτέρευσε.

Την επόμενη μέρα, προέκυψαν κι άλλα άσχημα νέα. Το άλλο κόκερ σπανιέλ της, η Μόλλυ, άρχισε να γλείφει την πατούσα της. Είχε κι αυτή σημάδια στο δέρμα της, και συνεπώς τον ιό, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Τα δύο σκυλάκια, Πίπα και ΜόλλυΤα δύο σκυλάκια, Πίπα και Μόλλυ

Οι ειδικοί είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν την αλήθεια για το πώς μπορεί ένας σκύλος να προσβληθεί από τον ιό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ευάλωτα σκυλιά έχουν γενετική προδιάθεση για την ασθένεια, η οποία προκαλείται από άγνωστους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται το χειμώνα.

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να πλένουν τη λάσπη από τα κατοικίδια ζώα τους, σε περίπτωση που μπορεί ο ιός να μεταφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Και όποιος υποπτεύεται ότι ο σκύλος του έχει προσβληθεί από τον Alabama Rot, θα πρέπει να επιδιώξει επειγόντως θεραπεία κτηνιάτρου.

Από iefimerida.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Σε ναυάγιο οδηγείται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και της Kition Ocean Holdings, η οποία ανέλαβε τα έργα στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, μετά την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της εταιρείας για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής, όπως είχε δεσμευτεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top