ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκούρα τα πράγματα για τη Γιωρκάτζη – Στη δημοσιότητα το προσχέδιο της Επ.Θεσμών για το συμβόλαιο της

Σκούρα τα πράγματα για τη Γιωρκάτζη – Στη δημοσιότητα το προσχέδιο της Επ.Θεσμών για το συμβόλαιο της

Καταπέλτης για την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, είναι το προσχέδιο της Επιτροπής Θεσμών για το θέμα του ασυμβίβαστου της διοικήτριας .

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που δημοσιεύει η εφημερίδα «Σημερινή» τα σχόλια της Επιτροπής Θεσμών δεν είναι διόλου κολακευτικά για την κ. Γιωρκάτζη.

Τα μέλη της Επιτροπής παραθέτουν ουκ ολίγες ανησυχίες που ενδεχομένως να έχουν αντίκτυπο ακόμα και στο θέμα της οικονομίας του τόπου ενώ θίγονται και σοβαρά ζητήματα ηθικής και δημόσιου βίου

Εκτεθειμένη η κ. Γιωρκάτζη για το συμβόλαιο

Η Επιτροπή Θεσμών αφού εξέτασε διεξοδικά το θέμα που αποκάλυψε η «Κ» και αφορούσε το συμβόλαιο της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη κατέληξε στην εξής διαπίστωση: «Η Επιτροπή καταγράφει και υπογραμμίζει την έντονη απαρέσκεια της για το γεγονός ότι η Διοικητής άφησε να εννοηθεί πως με την αποστολή των δύο σημειωμάτων της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις δύο διαφορετικές εκδοχές του εγγράφου τον ενημέρωνε για τη διαφοροποίηση στον όρο υπ’ αριθμόν 7, που αφορούσε στο ασυμβίβαστο της θέσης, ο οποίος, όπως δήλωσε, έκρινε και υπέγραψε ανάλογα, ενώ αργότερα διαφάνηκε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο εγγράφων εστιαζόταν στη μισθοδοσία της υπό διορισμόν Διοικητού και όχι στην επισήμανση των πιο πάνω».

Και η Επιτροπή πάει ένα βήμα παρακάτω εγείροντας σε αυστηρή γλώσσα ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας. «Το θέμα δεν αποτελεί απλουστευμένη εφαρμογή ή υπακοή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή νομιμότητας, αλλά ανάγεται στη σφαίρα της ηθικής και της δεοντολογίας των κρατικών αξιωματούχων και ιδίως των εκ του Συντάγματος συσταθέντων θεσμών, από τους οποίους αναμένεται να κατέχουν τα πιο πάνω χαρακτηριστικά στον υπέρτατο βαθμό, ώστε να αποτελούν παράδειγμα για όλους.

Αποτελεί επίσης εξέχον ζήτημα πολιτικής ηθικής και δημόσιου ήθους, καθότι η θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί πολιτικό διορισμό ύψιστης σημασίας».

Η Θεσμών κρούει των κώδωνα του κινδύνου

Πέρα από τις ξεκάθαρες επικρίσεις κατά της ιδίας της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών εκφράζουν έντονους φόβους περί απόσυρσης της αγωγής που έχει καταχωρήσει η πρώην Λαϊκή κατά προσώπων των οποίων είχαν παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία με απόφαση δικαστηρίου.

Η Επιτροπή διαπιστώνει γενικότερο πρόβλημα στις έρευνες για την οικονομία λαμβάνοντας υπόψη δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων για δυστοκία στην εξασφάλιση μαρτυρικού υλικού και ιδιαίτερα εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών χωρίς περιστροφές αναφέρουν ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν τόσο από την κ. Γιωρκάτζη όσο και από την κυβέρνηση δεν έπεισαν ενώ αφήνεται να φανεί για σκόπιμη παραπληροφόρηση της Επιτροπής.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων γίνεται αναφορά για τις κάκιστες όπως χαρακτηρίζουν τις σχέσεις Προέδρου της Δημοκρατίας με την Διοικήτρια ενώ εκφράζονται και πάλι φόβοι για πιθανόν αντίκτυπο στην οικονομία.

Στο προσχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά:«Η Επιτροπή διατυπώνει την έντονη ανησυχία της αναφορικά με τις σχέσεις και τον βαθμό εμπιστοσύνης της Διοικητού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τα όσα περιήλθαν στην αντίληψή της κατά την εξέταση του θέματος.

Λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ' όψιν τις τριβές που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο αυτών θεσμών και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ως απόρροια αυτών, επιθυμεί να τονίσει ότι έπρεπε να επιδειχθεί στο συγκεκριμένο θέμα μεγαλύτερη επιμέλεια, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις διαστάσεις του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top