ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανηγυρίζουν τουρκικά ΜΜΕ μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου - Σάλος στην Ελλάδα

Πανηγυρίζουν τουρκικά ΜΜΕ μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου - Σάλος στην Ελλάδα

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος αναγνώρισε δικαιώματα της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κάνοντας εκτενείς αναφορές στην συνάντηση Κατρούγκαλου με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια, τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μάλιστα υπογραμμίζει εμφατικά ότι η «Ελλάδα αναγνωρίζει τα ενεργειακά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για προσπάθειες να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Παραθέτει δε και απόσπασμα από την κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών, κατά την οποία ο κ.Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.

H Hurriyet επισημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν συχνά διαρραγεί, λόγω της έλλειψης συνοριακής γραμμής στο Αιγαίο, που συχνά προκαλούσε ατέρμονες διαμάχες για τα χωρικά ύδατα και τις υφαλοκρηπίδες. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες διπλωματικής επίλυσής τους δεν είχε φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το ζήτημα αυτό. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες στις 12 Απριλίου σχετικά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε όλα αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν ειρηνικά.

Σάλος στην Ελλάδα:

Σύμφωνα με τα ελλαδικά ΜΜΕ, η δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, προκάλεσε σάλο, με τα Ελλαδικά κόμματα να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ανοίγει «επικίνδυνες κερκόπορτες».

Απάντησε το Ελληνικό ΥΠΕΞ:

Απαντώντας, το υπουργείο Εξωτερικών, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «τα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τέλος».

«Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο γενικότερα και το δίκαιο της θάλασσας ειδικότερα αποτελούν πάγια δεδομένα της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής, που θεμελιώνουν, δεν αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Αυτά τα αυτονόητα «δεν θα έπρεπε να τίθενται σε αμφιβολία με ανακοινώσεις όπως η πρόσφατη της Νέας Δημοκρατίας, που απηχεί ανάλογη της Ένωσης Κεντρώων, η οποία προηγήθηκε» ανέφερε ακόμη και χαρακτήρισε «ακόμη πιο επιπόλαιη την αμφισβήτηση της πάγιας συναντίληψης και κοινής δράσης που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος ως προς το Κυπριακό και όχι μόνον. Συντονίζουμε πάντα το βηματισμό μας με την Κυπριακή Δημοκρατία».

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top