ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ανησυχίες Τμ. Δασών για δέντρα που καταλήγουν στις λαμπρτζιές

ΚΥΠΡΟΣ: Ανησυχίες Τμ. Δασών για δέντρα που καταλήγουν στις λαμπρτζιές

Τη «βαθιά ανησυχία του για την παράνομη εκκοπή δέντρων, που παρατηρείται κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Πάσχα, για να καούν στην παραδοσιακή ‘Λαμπρατζιά’», εκφράζει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

«Για την εκκοπή δασικών καθώς και ορισμένων καλλωπιστικών δέντρων, οπουδήποτε και αν αυτά βρίσκονται, απαιτείται γραπτή άδεια από το Τμήμα Δασών. Τονίζεται ότι με βάση τη Δασική Νομοθεσία η παράνομη εκκοπή δέντρων τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι €5.000 ή φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή και με τις δύο ποινές μαζί», σημειώνει το Τμήμα Δασών σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, καλεί τις Τοπικές Αρχές, τα οργανωμένα σύνολα και τα ευαισθητοποιημένα άτομα να καταγγέλλουν αμέσως στα τοπικά δασικά γραφεία ή στην Αστυνομία οποιοδήποτε περιστατικό εκκοπής δέντρου, ώστε αυτό να εξετάζεται και οι παρανομούντες να διώκονται ποινικά.

«Ένεκα της αυξημένης ποσότητας χόρτου ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης πυρκαγιών είναι αυξημένος, γι’ αυτό και η όλη συμπεριφορά μας είναι καταλυτική. Γι’ αυτό κατά τις διάφορες δραστηριότητες μας στις εξοχικές κατοικίες και στο ύπαιθρο γενικότερα, αποφεύγουμε τη χρήση φωτιάς και εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα. Επίσης, αποφεύγουμε τη ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων ή σπίρτων κατά τη διακίνηση μας στο ύπαιθρο και τις δασικές περιοχές. Για τους παραβάτες, η Νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο μέχρι €50.000 ή φυλάκιση μέχρι 10 έτη ή και τις δύο ποινές μαζί», προσθέτει.

Το Τμήμα Δασών προτρέπει το κοινό όπως, κατά τις εξόδους του στα δάση και την ύπαιθρο, αποφεύγει το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι ενδημικά και αυστηρά προστατευόμενα.

Τέλος, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος, παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112.

Απο ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top