Ρουάντα: Ενταφιάστηκαν τα λείψανα 85.000 θυμάτων της γενοκτονίας

Ρουάντα: Ενταφιάστηκαν τα λείψανα 85.000 θυμάτων της γενοκτονίας

Tα λείψανα 84.437 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα, που εντοπίστηκαν στα περίχωρα του Κιγκάλι, ενταφιάστηκαν το Σάββατο 4/5 στο Μνημείο Γενοκτονίας Νυάνζα στην πρωτεύουσα της Ρουάντα.


Οκτώ-ένα λευκά φέρετρα περιείχαν τα λείψανα των θυμάτων των σφαγών που κόστισαν τη ζωή 800.000 ανθρώπων, κυρίως μελών της φυλής Τούτσι.

Η Ρουάντα ξεκίνησε στις 7 Απριλίου, ημερομηνία έναρξης της γενοκτονίας που διαπράχτηκε από τους εξτρεμιστές της φύλης Χούτου σε διάρκεια 100 ημερών, μια περίοδο πένθους 100 ημερών.

«Η μνήμη της γενοκτονίας των Τούτσι είναι ευθύνη όλων των πολιτών της Ρουάντας και το να τους προσφέρουμε μια αξιοπρεπή ταφή», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζόνστον Μπουσίνγκιε.

Τα λείψανα αυτών των θυμάτων δεν είχαν βρεθεί παρά στις αρχές του 2018, όταν 143 λάκκοι μέσα στους οποίους βρίσκοταν χιλιάδες δόντια, θραύσματα οστών και ρούχα, εντοπίστηκαν κάτω από σπίτια στα περίχωρα του Κιγκάλι.

Μόνο 43 λάκκοι εξ αυτών έχουν ανασκαφεί μέχρι τώρα και οικογένειες έχουν ζητήσει να εντοπιστούν τα λείψανα των συγγενών τους.

Ο ιδιοκτήτης της γης στην οποία είχαν σκάψει οι λάκκοι υπέδειξε την τοποθεσία τους μόνο αφότου απειλήθηκε με σύλληψη, δήλωσε ο Ζαν Πιερ Ντουσινγκιζεμουνγκού , επικεφαλής της Ιμπουκά, μιας οργάνωσης για τους επιζώντες της γενοκτονίας.

"Είναι οδυνηρό το γεγονός ότι οι δράστες των σφαγών, που βρίσκονται σήμερα ελεύθεροι, ποτέ δεν αποκάλυψαν στις οικογένειες των θυμάτων τη τοποθεσία αυτών των τάφων", δήλωσε ο Ντουσινγκιζεμουνγκού.

Τα λείψανα 11.000 ακόμη θυμάτων της γενοκτονίας έχουν ήδη ταφεί στο Μνημείο.



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.