ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος Κυπριανού: «Ο ΔΗΣΥ σε αυτή την εκλογική εκστρατεία έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο»

Άντρος Κυπριανού: «Ο ΔΗΣΥ σε αυτή την εκλογική εκστρατεία έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο»

Χαρούμενος για το αποτέλεσμα με παράλληλες βολές κατά του Δημοκρατικού Συναγερμού, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται το ΑΚΕΛ, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού θεωρώντας ότι επιτεύχθηκαν οι δύο στόχοι που έθεσε για τις Ευρωεκλογές και θέτοντας στόχο στις επόμενες εκλογές το ΑΚΕΛ να είναι πρώτο κόμμα.

Στο σύνθημα του κόσμου «ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ, το κόμμα σου λαέ», ο κ. Κυπριανού απάντησε: «Ακριβώς αυτό που λέτε. Καταφέραμε και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να στείλουμε το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία». Αυτή την πορεία, ανέφερε, θα τη συνεχίσουν για το καλό της Κύπρου και του κυπριακού λαού. «Όσο και να μας πολεμούν, όσο και αν επιχειρούν να μας αφανίσουν, εσείς είσαστε το μέλλον».

Με αυτή τη νεολαία το ΑΚΕΛ θα είναι πάντοτε εδώ, ισχυρό, δυνατό, δύναμη για τον λαό, είπε ο ΓΓ του κόμματος. Ο αγώνας συνεχίζεται και από αύριο το πρωί θα ριχθούμε στη δουλειά, πρόσθεσε, για να προωθήσουμε τους στόχους μας στο Κυπριακό που είναι η λύση και η επανένωση και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όλοι Κύπρο, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να προσδοκούν μια καλύτερη ζωή.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους Τ/κ συμπατριώτες που ήταν «μαζί μας σε αυτό τον αγώνα», δήλωση που ακολούθησε από το σύνθημα στα τουρκικά «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε με βάση πληροφόρηση εκείνη την στιγμή που είχε, ότι η διαφορά με τον ΔΗΣΥ είναι στο 1,6%. «Στις επόμενες εκλογές πρέπει να είμαστε πρώτο κόμμα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας».

 

«Θα πολεμήσουμε την αποχή»

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τους πολίτες που βοήθησαν το ΑΚΕΛ, αριστερά, νέες δυνάμεις να επιτύχουν τους στόχους που έθεσαν, να εκλέξουν δύο Ευρωβουλευτές και να αυξήσει περεταίρω τη δύναμή του. «Τη δύναμη που μας έδωσαν θα την δικαιώσουμε με πολύ και σκληρή δουλειά».

Θα ήταν ευτυχέστεροι, πρόσθεσε, εάν το καλό για το ΑΚΕΛ εκλογικό αποτέλεσμα συνοδευόταν από μεγαλύτερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές. «Επιμένουμε και θα επιμένουμε στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την αποχή, δίδοντας νόημα στον πολιτικό διάλογο και ελπίδα για καλύτερη ζωή στον λαό μας».

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση που οι ψηφοφόροι έφραξαν τον δρόμο της ακροδεξιάς προς το Ευρωκοινοβούλιο και σημείωσε με ανησυχία τα ποσοστά που κατέγραψε το ΕΛΑΜ. «Ευχόμαστε τα κόμματα που βρέθηκαν απέναντί τους στην περίοδο των Ευρωεκλογών να συνεχίσουν και μετά τις εκλογές. Πλέον κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει. Πλέον ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες τους».

 

«Τυχόν εκλογή Κιζίλγιουρεκ ισχυρό μήνυμα προς την ΕΕ»

Ευχαρίστησε τους Τ/κ συμπατριώτες που δικαίωσαν την επιλογή του ΑΚΕΛ να παρουσιάσει ένα δικοινοτικό ψηφοδέλτιο, σύμβολο του οράματος του κόμματος για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας. «Άνοιξε έτσι ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο για την Κύπρο, το Κυπριακό και τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Σε αυτό το κεφάλαιο θα συνεχίσουμε να επενδύουμε παλεύοντας μαζί με τους Τ/κ συμπατριώτες μας σε ένα πλατύ αντικατοχικό και αντιφασιστικό μέτωπο. Ο δικοινοτικός χαρακτήρας του ψηφοδελτίου μας πολεμήθηκε και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος».

Κατά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ σε αυτή την εκλογική διαδικασία έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. «Κινδυνολόγησε σε μια προσπάθεια να σκορπίσει το φόβο. Ακόμα χειρότερα, έσπειρε την καχυποψία εναντίον των Τ/κ συμπατριωτών μας. Αντέξαμε στη μαύρη του προπαγάνδα». Ο κ. Κυπριανού είπε ότι  κυπριακός λαός έστειλε μήνυμα ενότητας και ελπίδας για το μέλλον της πατρίδας μας.

Για το συμβολισμό της τ/κ ψήφου και πως θα μετουσιωθεί στο μέλλον ρωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για πόλεμο και στις πλευρές από την δεξιά και την ακροδεξιά και στις δύο πλευρές, αλλά παρ’ αυτά ένας μεγάλος αριθμός Τ/κ συμμετείχε. Το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν, είπε, ήταν απλό, πως Ε/κ και Τ/κ μπορούμε να συνεργαστούμε για να υπηρετήσουμε τους κοινούς μας στόχους σε ότι αφορά την επανένωση της κοινής μας πατρίδας.

Το πρώτο βήμα έγινε και πρέπει να συνεχιστεί και με άλλα βήματα, είπε. «Πρέπει να κατανοήσουμε οι πάντες ότι δεν είναι με μιας που γίνονται οι μεγάλες αλλαγές στις συνειδήσεις του κόσμου. Χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθειά μας προς αυτή την κατεύθυνση και σιγά σιγά αυτή η προσπάθεια θα αγκαλιάζεται ολοένα και περισσότερο από τον κόσμο και στις δύο κοινότητες».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν τον ικανοποιεί το ποσοστό συμμετοχής των Τ/κ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι Τ/κ είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες και το ΑΚΕΛ περίμενε έναν αριθμό γύρω στις 5.000 και είναι ελαφρώς πιο πάνω.

Εάν ο κυπριακός λαός εκλέξει τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, θα έχει στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην ΕΕ, ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Κύπρο, στην ε/κ και την τ/κ κοινότητα, «που δεν συμβιβάζονται με την υφιστάμενη κατάσταση, που αγωνίζονται για να ανατρέψουν το στάτους κβο, να απελευθερώσουν και να επανενώσουν την Κύπρο. Και αυτό θεωρώ ότι θα διευκολύνει την προσπάθειά μας να πείσουμε την ΕΕ να ενδιαφερθεί περισσότερο για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

 

«Να βγάλει ο ΔΗΣΥ τα συμπεράσματά του»

Ο ΔΗΣΥ καλείται τώρα να βγάλει τα συμπεράσματά του από την υποχώρηση κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις περασμένες Ευρωεκλογές, δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού. «Υποχώρηση που στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα της λαϊκής εντολής για αλλαγή πορείας σε Κύπρο και Ευρώπη». Αυτό τους φορτίζει, είπε, ως το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, με το βάρος να δώσουν διέξοδο στο λαό και την πατρίδα.

Κληθείς να σχολιάσει ότι τα ποσοστά του ΑΚΕΛ σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014 έχουν αυξηθεί λίγο και πως η μείωση της διαφοράς με το ΔΗΣΥ οφείλεται κυρίως στην μεγάλη πτώση των ποσοστών του δεύτερου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ είχε αύξηση και σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές και με τις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι «σίγουρα είμαστε πιο πάνω από το 27%».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο κόσμος έχει επικροτήσει την σκληρή κριτική του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, ο ΓΓ του κόμματος είπε ότι πέρασαν μια δύσκολη περίοδο και είχαν μια συνεχή καθοδική πορεία. «Αυτή η πορεία έχει αναχαιτισθεί και το ΑΚΕΛ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις επαναβεβαιώνεται ως η μεγάλη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης». Θεωρεί, είπε, ότι τα μηνύματα του κόμματος έχουν περάσει σε μια μερίδα της κοινωνίας και θα συνεχίσουν την προσπάθεια να επεκτείνουν την επιρροή τους σε όσο το δυνατόν ευρύτερες μάζες του κυπριακού λαού.

 

Το ΑΚΕΛ θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο Κυπριακό

Κληθείς να σχολιάσει ότι η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ παραμένει, το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα και αν τώρα θα τείνουν χείρα φιλίας με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για να προχωρήσουμε ενωμένοι, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι αν δεν υπάρχει η βάση στην οποία θα συνεργαστούν, «πώς θα συνεργαστούμε;». Ανέφερε δε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση που στοχεύει να τερματίσει την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ και να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Άλλα πολιτικά κόμμα εκφράζουν ακριβώς αντίθετες θέσεις, πρόσθεσε, λέγοντας πως δεν είναι εύκολο αυτό για το οποίο ρωτήθηκε, αλλά διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς διάφορες κατευθύνσεις με στόχο να επαναρχίσει μια προσπάθεια στο Κυπριακό.

 

«Το ΑΚΕΛ ξαναμπαίνει μπροστά»

Ευχαρίστησε τέλος τα στελέχη, μέλη και φίλους του ΑΚΕΛ, αλλά και μέλη από άλλα κινήματα και οργανώσεις, απλούς πολίτες που εργάστηκαν σκληρά όλη αυτή την περίοδο. Μαζί πέτυχαν, είπε, ένα σημαντικό και πολλά υποσχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η εκλογική άνοδος του ΑΚΕΛ σε σχέση με τις Ευρωεκλογές και τις περασμένες Βουλευτικές εκλογές, είπε, στέλνει το μήνυμα ότι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται προς το ΑΚΕΛ, επιβραβεύει την συνέπειά του και προσβλέπει στην αποφασιστικότητα και την σταθερότητα με την οποία ξαναμπαίνει μπροστά.

Υπόσχονται, είπε, ότι θα παλέψουν ακόμα πιο αποφασιστικά για λύση του Κυπριακού και την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που βυθίζουν την κοινωνία στην ανισότητα και την πνίγουν με την διαπλοκή και την διαφθορά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top