ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την πολιτική που εφάρμοσε μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους συνεχίζει η ΑΗΚ

Την πολιτική που εφάρμοσε μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους συνεχίζει η ΑΗΚ

Την ομόφωνη απόφασή του για συνέχιση της πολιτικής που εφάρμοσε από τον Απρίλιο του 2019, με την έκδοση των δύο σχετικών αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), απαντώντας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό των αποκοπών στους μισθούς.

 
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν από την ΑΗΚ τον τερματισμό των αποκοπών που προβλέπονται από τον Νόμο 192(Ι)/2011, την προσμέτρηση των χρόνων υπηρεσίας ώστε ο κάθε εργαζόμενος να τοποθετηθεί στην κλίμακα και βαθμίδα που θα απολάμβανε αν δεν εφαρμοζόταν ο πιο πάνω Νόμος και τη διατήρηση του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης στο οποίο η ΑΗΚ ως εργοδότης συνεισφέρει 5,9% επί των μισθών των εργαζομένων παράλληλα με την συνεισφορά του εργοδότη, σε πρώτη φάση, ύψους 1,85% για το ΓΕΣΥ.
 
Σε σημερινή ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής αναφέρει ότι έχοντας μελετήσει με προσοχή όλες τις πτυχές των συνδικαλιστικών αιτημάτων, αποφάσισε ομόφωνα όπως συνεχίσει την πολιτική που εφάρμοσε από τον Απρίλιο 2019, με την έκδοση των δύο σχετικών αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου.
 
Προσθέτει ότι τα ποσά που αποκόπτονται από τους μισθούς κατατίθενται σε ειδικό ταμείο με σκοπό να αποδοθούν στον τελικό δικαιούχο, σύμφωνα πάντοτε με την απόφαση του Εφετείου επί των Εφέσεων που έχει καταχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία εναντίον των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου.
 
Όσον αφορά στο αίτημα για επαναφορά σε νοητή κλίμακα και βαθμίδα, το Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρει ότι δεν έχει πρόθεση να το εξετάσει επί του παρόντος, χωρίς δικαστική επικύρωση του εύρους και του τρόπου εφαρμογής της σχετικής Νομοθεσίας.
 
Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ΓεΣΥ, ήτοι από 1 Ιουνίου 2019 μέχρι 31 Μαΐου 2020, η ΑΗΚ αναφέρει πως θα εφαρμόσει περίοδο προσαρμογής αφαιρώντας τη συνεισφορά εργοδότη προς το ΓεΣΥ από το ποσό που καταβάλλει στο Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης.
 
Σχετικά με τα ερωτήματα που θέτουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για ενημέρωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ διαβεβαιώνει πως «η οικονομική βιωσιμότητα της Αρχής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά του» και σημειώνει ότι «οι απαιτήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για παράλληλη διπλή συνεισφορά σε Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και ΓεΣΥ, για τερματισμό αποκοπών χωρίς την τελική εκδίκαση των υποθέσεων και για νοητή επαναφορά των κλιμάκων, αντίκεινται και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη δεδηλωμένη έγνοια τους για οικονομική βιωσιμότητα της ΑΗΚ».
 
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ αναφέρει ότι τις θέσεις αυτές τις έλαβε συνεκτιμώντας τις θέσεις της πολιτείας στα θέματα αυτά, το καλώς νοούμενο συμφέρον της Αρχής, τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων της και την κοινωνικοοικονομική επίπτωση των δράσεών της στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (24/4) στην επαρχία Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top