ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: 510.000 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ - Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στα χρονικά

ΚΥΠΡΟΣ: 510.000 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ - Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στα χρονικά

Συνολικά 510.000 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ, που τίθεται από την 1η Ιουνίου σε εφαρμογή.

Η πρώτη φάση του περιλαμβάνει υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας, δηλαδή υπηρεσίες από παιδιάτρους, προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαστήρια.
 
Ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αναφέρει πως πρόκειται για την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα αίτημα δεκαετιών που σε λίγες ώρες γίνεται πράξη, με πολλαπλά οφέλη για τον κάθε πολίτη της Κύπρου.
 
Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ παρέχεται φροντίδα υγείας σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, ανεξαρτήτως ηλικίας, ιατρικού ιστορικού, εισοδημάτων και άλλων παραγόντων, προστίθεται.
 
Πέραν της καθολικότητάς του, το ΓεΣΥ εισάγει μια σειρά από καινοτομίες όπως ο θεσμός του προσωπικού ιατρού, τα καινοτόμα φάρμακα και ο ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή, σημειώνει ο ΟΑΥ.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέχρι σήμερα Παρασκευή (31/05), έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό 358 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες, 105 παιδίατροι, 53 ειδικοί ιατροί, 220 φαρμακεία, 29 κλινικά εργαστήρια.
 
Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής και σύναψης σύμβασης για 67 προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες, 17 παιδίατρους, 500 ειδικούς ιατρούς συμπεριλαμβανομένων ιατρών του δημοσίου, 33 κλινικά εργαστήρια και 207 φαρμακεία. 
 
Οι πιο πάνω αριθμοί, αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η ροή των εγγραφών και της σύναψης σύμβασης είναι συνεχής.
 
Ο αρχικός κατάλογος φαρμάκων που θα καλύπτονται στο ΓεΣΥ περιλαμβάνει πέραν των 1000 σκευασμάτων. Αυτά θα αυξάνονται όταν και εφόσον οι κατασκευάστριες εταιρείες και  εισαγωγείς θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν την αγορά με τα φάρμακά τους. Επομένως ο κατάλογος των φαρμάκων θα επικαιροποιείται με νέα φάρμακα.
 
Ο ΟΑΥ ευχαριστεί τους πολίτες και τους παροχείς που στήριξαν το ΓεΣΥ, και τους καλεί να επιδείξουν υπομονή στις όποιες δυσκολίες προκύψουν το πρώτο διάστημα, κάτι που είναι αναπόφευκτο αν αναλογιστούμε το μέγεθος της μεταρρύθμισης που συντελείται από αύριο στον τρόπο παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 
Όπως αναφέρεται, ο Οργανισμός είναι σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί.
 
Ο Οργανισμός σημειώνει πως ενόψει της έναρξης της πρώτης φάσης υλοποίησης του ΓεΣΥ έχει προγραμματίσει εργασίες επικαιροποίησης του Συστήματος του ΓεΣΥ, οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή (31/05) στις 15:00 και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, στις 6:00 π.μ.
 
Οι εργασίες αυτές, αναφέρεται, είναι απαραίτητες, προκειμένου να επικαιροποιηθεί το Σύστημα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τους παροχείς που έχουν εγγραφεί μέχρι και σήμερα αλλά και των καταλόγων δραστηριοτήτων τους, ενόψει της αυριανής έναρξης εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ.
 
Ως εκ τούτου, η Πύλη Παροχέων και η Πύλη Δικαιούχων του ΓεΣΥ δε θα είναι διαθέσιμες στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα. Για τους παροχείς, το περιβάλλον εκπαίδευσης δε θα επηρεαστεί από την αναφερόμενη τεχνική αναβάθμιση.
 

 (ΚΥΠΕ/ΔΝ/MK)

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top