ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική μεν η έκθεση συμπερασμάτων αλλά ζητούν περισσότερα τα κόμματα

Θετική μεν η έκθεση συμπερασμάτων αλλά ζητούν περισσότερα τα κόμματα

Χαιρετίζουν το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ΔΥΣΗ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, αφού μέσα από αυτό στέλνεται μήνυμα στην Άγκυρα, ότι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, ενώ αναμένονται τα μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας.

Επιμέλεια: Χρίστος Ζήνωνος

“Ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία είναι πως δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους” ανέφερε την Παρασκευή (21/6), σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι, τα πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε χθες (20/6) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γύρω από τον άξονα των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου αλλά και η δέσμευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για συνέχιση της στενής επιτήρησης και παρακολούθησης των εξελίξεων, ως επίσης και η δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων, ικανοποιούν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΑΚΕΛ, όσον αφορά το κείμενο συμπερασμάτων, αφού σε ανακοίνωση Τύπου, την Παρασκευή (21/6), αναφέρει ότι όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχει ρητή καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει μέτρα κατά της Τουρκίας.

Ιδιαίτερα θετική κρίνει το ΑΚΕΛ την ψεσινή (20/6), τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού για την αναγκαιότητα επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.

“Το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχει θετικά στοιχεία τα οποία δημιουργούν την προοπτική να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας”, αναφέρει σε γραπτή δήλωση της, την Παρασκευή (21/6) η Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
Ταυτόχρονα η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρει ότι θα ήταν προτιμότερο να είχε εκδοθεί άμεση απόφαση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων και να μην απαιτείται νέα απόφαση για την υιοθέτηση μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ, προσθέτει μεταξύ άλλων, ότι πραγματικότητα είναι πως έχουμε ενώπιον μας μια νέα διαδικασία και τίποτα δεν έχει κριθεί και ότι σε αυτή τη νέα διαδικασία πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε.

Η κ. Ερωτοκρίτου, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι από την αποφασιστικότητα μας και τους σωστούς χειρισμούς, θα εξαρτηθεί αν η Κυπριακή Δημοκρατία επιτύχει και την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Χαιρετίζει το κείμενο των συμπερασμάτων των ηγετών των «28» κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς το περιεχόμενό του βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση, αναφέρει η ΕΔΕΚ δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μαρίας Μαναγιώτου.

Παράλληλα, η ΕΔΕΚ καλεί τη κυβέρνηση να διεκδικήσει συγκεκριμένα μέτρα, όπως την αποκοπή των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας, την αναστολή της τελωνειακής αναβάθμισης και παγοποίηση των οποιωνδήποτε οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και την λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας.

Θετικά αποτιμά και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, που χαιρετίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά καλεί ταυτόχρονα την Κυπριακή Κυβέρνηση να θέσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όποιων μέτρων ληφθούν κατά της Τουρκίας.

Η Συμμαχία Πολιτών, ζητά επίσης από την Κυβέρνηση να φροντίσει όπως η Επιτροπή άμεσα ετοιμάσει και καταθέσει πρόταση μέτρων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Να φροντίσει ώστε τα μέτρα που θα προταθούν να είναι αποτελεσματικά και να δημιουργούν πραγματικό κόστος στην Τουρκία και να εργαστεί παρασκηνιακά έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη συναίνεση όλων των κρατών μελών και ιδιαίτερα της Γερμανίας χρησιμοποιώντας όλα τα ατού που διαθέτει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



LIVE - Δημοτικές Εκλογές: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE - Δημοτικές Εκλογές: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top