«Αράπικα» – Η κυπρομαρωνίτικη γλώσσα του Κορμακίτη

«Αράπικα» – Η κυπρομαρωνίτικη γλώσσα του Κορμακίτη

Στο χωριό του Κορμακίτη της Κερύνειας, οι Μαρωνίτες κάτοικοι, δημιούργησαν το αμάλγαμα μιας δικής τους γλώσσας.

Περήφανοι για τη διατήρηση των «κορματζιθκιανών», όπως επικράτησε η ονομασία τους, πρόκειται για ένα γλωσσολογικό χρυσωρυχείο, το οποίο σήμερα απειλείται με εξαφάνιση. Κι αυτό γιατί μιλιέται μόνο από τους εγκλωβισμένους Μαρωνίτες του Κορμακίτη και είναι κατανοητή από άλλα 1000 άτομα.

Ωστόσο, η γλώσσα «Sanna», ενδέχεται να εξαφανιστεί με την επόμενη γενεά, καθώς οι ομιλητές της είναι άνω των 30 ετών και οι Μαρωνίτες της τελευταίας γενιάς δεν τη διδάσκονται όσο θα έπρεπε.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κλειδώνουν συμμαχίες για τη Βουλή – Το παρασκήνιο Αννίτας και Νικόλα, το κεντροδεξιό μπλοκ και οι νέες ισορροπίες

Κλειδώνουν συμμαχίες για τη Βουλή – Το παρασκήνιο Αννίτας και Νικόλα, το κεντροδεξιό μπλοκ και οι νέες ισορροπίες

Η μάχη για την Προεδρία της Βουλής εξελίσσεται ήδη στο πρώτο μεγάλο πολιτικό τεστ μετά τις βουλευτικές εκλογές, με τις διεργασίες να εντείνονται καθημερινά και τα κόμματα να επιχειρούν να διαμορφώσουν πλειοψηφίες που θα καθορίσουν όχι μόνο το αποτέλεσμα της 4ης Ιουνίου, αλλά και τη συνολική λειτουργία της νέας Βουλής τα επόμενα πέντε χρόνια.

BEST OF TOTHEMAONLINE