Ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου σε δηλώσεις του ανάφερε ότι κατά 99% είναι εμπρησμός, ενώ πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως για προληπτικούς λόγους.
Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής (05/07), ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην περιοχή και όπως σημειώνεται η πυρκαγιές δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο για προληπτικούς λόγους, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Γαβαλά, Δάφνης, Νεοχωρίου και Λοφίσκου.
Τα δύο νέα μέτωπα είναι ανεξάρτητα της πρώτης φωτιάς, γεγονός που παραπέμπει σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στην περιοχή.
Καθοριστική κρίνεται η σημερινή ημέρα για το ζήτημα της ΑΤΑ, αφού συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις συνέρχονται για το ζήτημα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).