ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίτροπος Ισότητας Φύλων και Αρχηγός της Αστυνομίας συζήτησαν το θέμα βίας κατά των γυναικών

Επίτροπος Ισότητας Φύλων και Αρχηγός της Αστυνομίας συζήτησαν το θέμα βίας κατά των γυναικών

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου είχε χθες συνάντηση  με τον Αρχηγό Αστυνομίας Κύπρου Κύπρο Μιχαηλίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τετάρτης (10/7) του ΓΤΠ, η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων με στόχο την εξάλειψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας αφού ευχαρίστησε την Επίτροπο, ανέφερε ότι η προστασία και η ασφάλεια όλων των πολιτών του κράτους είναι το κύριο μέλημα της Αστυνομίας Κύπρου.

Η κ. Αντωνίου τόνισε την ανησυχία της για τα αυξημένα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, αλλά και τη λύπη της για τις δολοφονίες γυναικών στη χώρα μας.

Αναφέρθηκε στο ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε ως κράτος αλλά και στα δύο νομοσχέδια που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που απορρέουν από την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Κυπριακή Δημοκρατία για την ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Περαιτέρω, η κ Αντωνίου ζήτησε να ενημερωθεί εάν υπάρχει ομοιόμορφη διαδικασία στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, εάν υπάρχει πρωτόκολλο για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας λειτουργός όταν γίνει μια τέτοια καταγγελία κλπ.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν και προκύπτουν από τον χειρισμό υποθέσεων που καταγγέλλονται στα διάφορα αστυνομικά τμήματα και αφορούν περιστατικά βίας κατά των γυναικών. 

Οπως αναφέρεται, τόνισε (α) την ανάγκη για ξεκάθαρα πρωτόκολλα διαδικασιών γιατί δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στην ευαισθησία κάθε αστυνομικού,
(β) την ενίσχυση και συνεχή επιμόρφωση των λειτουργών πρώτης γραμμής και της ευαισθητοποίησής τους, σε θέματα σχετικά με τη βία και την ενδοοικογενειακή βία,
(γ) την αποστολή εγκυκλίων με ξεκάθαρες οδηγίες και την άσκηση ελέγχου για την τήρηση τους,
(δ) την ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στις διαδικασίες χειρισμού περιστατικών βίας και την επιμόρφωση τους για αποφυγή γλωσσικού σεξισμού στις ανακοινώσεις της Αστυνομίας,
(ε) την ανάγκη τήρησης αρχείου και συλλογής στατιστικών στοιχείων. Η έλλειψη  στατιστικών δεδομένων για τη βία επισημαίνεται και στα καταληκτικά σχόλια της όγδοης περιοδικής έκθεσης της CEDAW (Σύμβαση για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διακρίσεων)για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας στη δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του Γραφείου Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων της Αστυνομίας, στον καλύτερο συντονισμό των Αστυνομικών Διευθύνσεων των επαρχιών, στη συνέχιση της εκπαίδευσης των μελών του αστυνομικού σώματος αλλά και στην ανάγκη περαιτέρω επιμόρφωσης όλων των λειτουργών που χειρίζονται τέτοια περιστατικά.

Και οι δύο φορείς συμφώνησαν στη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας κατά των γυναικών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top