ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αθώωση Ηλιάδη - Κυπρή: To Κακουργιοδικείο δεν δεσμεύει την Κατηγορούσα Αρχή για την απόφαση αθώωσης

Αθώωση Ηλιάδη - Κυπρή: To Κακουργιοδικείο δεν δεσμεύει την Κατηγορούσα Αρχή για την απόφαση αθώωσης

To Κακουργιοδικείο δεν δεσμεύει την Κατηγορούσα Αρχή το πλαίσιο γεγονότων που οδήγησε στην αθώωση Ηλιάδη-Κυπρή.

Το πλαίσιο γεγονότων βάσει του οποίου εκδικάστηκε η προδικαστική ένσταση για κατάχρηση της διαδικασίας και η οποία οδήγησε στην αθώωση των κατηγορουμένων Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, δεν μπορεί να ισχύσει και για τη νέα ένταση που προτίθενται να εγείρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των εναπομείναντων κατηγορουμένων, αποφάσισε την Τετάρτη (10/7) το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, συμφωνώντας με τη θέση που εξέφρασε ενώπιον του ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Το Κακουργιοδικείο είχε κάνει αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ηλιάδη και Κυπρή για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, υιοθετώντας τη θέση της υπεράσπισης ότι τα τα ελληνικά ομόλογα αποτέλεσαν το κοινό θεμέλιο της παρούσας υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε στις 31/05/2019 την απόφαση του Κακουργιοδικείου να απαλλάξει και αθωώσει τους δύο κατηγορουμένους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, απορρίπτοντας την έφεση που είχε καταχωρήσει ο Γενικός Εισαγγελέας κατά της απόφασης.

 Η διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας συνεχίζεται για τους εναπομείναντες κατηγορούμενους και συγκεκριμένα για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων εξέφρασαν την πρόθεση τους να εγείρουν την ίδια προδικαστική ένσταση που αφορά στο θέμα της κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας με αποτέλεσμα να προκύψει διαφωνία με τη Κατηγορούσα Αρχή ως προς το ζήτημα του πλαισίου γεγονότων στη βάση του οποίου θα εκδικαστεί η νέα αυτή ένσταση.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, οι δύο πλευρές προέβησαν στις αγορεύσεις τους επί της διαφωνίας αυτής και συγκεκριμένα ως προς το κατά πόσον το πλαίσιο γεγονότων που είχε χρησιμοποιηθεί για την εκδίκαση της προηγούμενης ένστασης θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί και για την εκδίκαση της νέας ένστασης για κατάχρηση της διαδικασίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων προέβαλαν, μεταξύ άλλων, τη θέση ότι το προηγούμενο πλαίσιο γεγονότων είναι δεσμευτικό για την Κατηγορούσα Αρχή ως επίσης και το ότι οι κατηγορούμενοι είχαν καταθέσει ή κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας στις δύο προηγούμενες ποινικές υποθέσεις εναντίον της Τρέπαζας Κύπρου και στελεχών της.

Η υπεράσπιση είχε επίσης εκφράσει τη θέση ότι εφόσον το δικαστήριο στηρίχθηκε στο συμφωνηθέν πλαίσιο γεγονότων για να καταλήξει στο εύρημα ότι και οι τρεις υποθέσεις της τράπεζας είχαν ως κοινή αφετηρία τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να αθωωθούν οι Ηλιάδης και Κυπρή, τότε θα ήταν άδικο για τους εναπομείναντες κατηγορούμενους να επιτραπεί στον Γενικό Εισαγγελέα να αποστεί από αυτά τα γεγονότα.
 
Από την πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης διαφώνησε με τη θέση της υπεράσπισης απορρίπτοντας ότι το εν λόγω πλαίσιο γεγονότων είναι δεσμευτικό και ισχύ και στην παρούσα ένταση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε υποστηρίξει ότι τα γεγονότα εκείνης της ένστασης δεν εγκρίθηκαν από το δικαστήριο και πως είχαν δηλωθεί ως παραδεκτά αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς της προηγούμενης ένστασης και αφορούσαν άλλους κατηγορούμενους και κατά συνέπεια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά για την εκδίκαση άλλων ενστάσεων. 

Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, το δικαστήριο επιφύλαξε την απόφαση του την οποία και ανακοίνωσε σήμερα, συμφωνώντας ουσιαστικά με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λεωνίδας Καλογήρου, παρά τις προσπάθειες του Δικαστηρίου για γεφύρωση της διαφοράς μεταξύ της Κατηγορούσας Αρχής και της Υπεράσπισης αυτό δεν κατέστη εφικτό με τις δύο πλευρές να επιμένουν στις αρχικές τους θέσεις.

Το Κακουργιοδικείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του ότι η προηγηθείσα ένσταση είχε εκδικαστεί στη βάση συγκεκριμένου πλαισίου γεγονότων το οποίο είχε συμφωνηθεί ως παραδεκτό μεταξύ της Κατηγορούσας Αρχής και των συνηγόρων υπεράσπισης του Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή.

Επισημαίνει στη συνέχεια ότι τα γεγονότα της προηγούμενης ένστασης δεν δεσμεύουν την Κατηγορούσα Αρχή αφού περιορίζονταν και αφορούσαν μόνο την εκδίκαση της εν λόγω ένστασης.

Σημειώνεται στην απόφαση ότι το δικαστήριο δεν μπορούσε να εγκρίνει εκείνα τα γεγονότα ώστε να αποκτούσαν δεσμευτική ισχύ για κάθε επόμενη διαδικασία λόγω των ενστάσεων  που είχαν εγείρει κάποιοι εκ των κατηγορουμένων.

«Συμφωνούμε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα», προστίθεται στην απόφαση ότι το πλαίσιο γεγονότων είχε δηλωθεί ως παραδεκτό αποκλειστικά για τους σκοπούς και τις ανάγκες εκδίκασης της προηγούμενης ένστασης και δεν μπορεί να εκτείνεται και για την εκδίκαση νέων ενστάσεων πιθανόν να εγερθούν μετέπειτα.

Το Δικαστήριο αναφέρει επίσης ότι η νέα ένσταση αφορά άλλη ξεχωριστή διαδικασία και θα πρέπει απαραίτητα να συμφωνηθεί ένα νέο πραγματικό πλαίσιο γεγονότων.

Το δικαστήριο εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο εκτροπής της διαδικασίας και περαιτέρω καθυστέρηση στην εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης λόγω της μη ύπαρξης μέχρι στιγμής ενός συμφωνημένου νέου πλαισίου γεγονότων. 

Το δικαστήριο όρισε ως νέα δικάσιμο  την 24η Ιουλίου, στις 9 το πρωί, για προγραμματισμό και υποβολή εισηγήσεων από τις δύο πλευρές ως προς το πως θα προχωρήσει η εκδίκαση της νέας ένστασης. 

Ο Πόλυς Πολυβίου επανέλαβε και σήμερα την πρόθεση του, πέραν της κοινής ένστασης με τους υπόλοιπους συνηγόρους υπεράσπισης για κατάχρηση της διαδικασίας, να εγείρει και ένσταση που αφορά, όπως ισχυρίζεται, ρητή υπόσχεση που δόθηκε προς την πελάτιδια του, κατηγορούμενη Ελίζα Λειβαδιώτου, για μη δίωξη της.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση. Η υπόθεση αφορά την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας,

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top